Mediaplanet 26 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Seed Valley: broedplaats van innovatie en hightech groene bedrijven

Dit artikel is gecreëerd door Mediaplanet in samenwerking met Seed Valley.

Wat Silicon Valley is voor IT en software, dat is Seed Valley voor de ontwikkeling van planten en zaadtechnologie. De meest innovatieve groene vingers vind je in Nederland. Bedrijven in Seed Valley ontwikkelen nieuwe groente- en bloemenrassen: verbeterde variëteiten die hogere opbrengst geven, resistent zijn tegen ziektes of die geschikt zijn voor moderne teeltmethodes.

Drie young professionals van drie verschillende bedrijven delen waarom zij kozen voor een carrière in Seed Valley.

Werken met de nieuwste technieken

Nathan Geschiere, Junior researcher Cell Technology bij Enza Zaden, volgde na een bachelor Biologie de master Plant Biotechnologie. „Tijdens de Summer School ‘Green Genetics’ van Seed Valley maakte ik kennis met de innovatieve veredelingssector. Ik kwam erachter hoeveel onderzoek er wordt gedaan naar het steeds sneller en efficiënter ontwikkelen van verbeterde plantenrassen. Toen wist ik dat ik bij de veredelingsbedrijven moest zijn als ik met de nieuwste hightech moleculaire technieken wilde werken, want daar wordt veel geld en aandacht besteed aan research & development.”

Nathan: ‘Ik wist dat ik bij de veredelingsbedrijven moest zijn als ik met de nieuwste moleculaire technieken wil werken.’

Ook Pieter Doornenbal, Manager Breeding bij Dekker Chrysanten, kwam in aanraking met Seed Valley tijdens Green Genetics Summer School. „Naast het volgen van colleges ga je op bezoek bij vijf bedrijven en leer je ontzettend veel over wat er in de sector gaande is. Er zijn veel grote groente- en landbouwveredelaars in Seed Valley gevestigd. Soms denken studenten dat alleen daar met de nieuwste technieken wordt gewerkt, dat gebeurt echter in de siergewassenveredeling net zo goed.  Na de Summer School werd ik zo enthousiast over deze innovatieve sector dat ik heb besloten Plant Sciences in Wageningen te gaan studeren. Via een vacaturelink op de website van Seed Valley kwam ik in aanraking met de baan als veredelaar bij Dekker Chrysanten. Na twee jaar ben ik doorgegroeid tot manager Breeding.”

Paulien Reus, labmanager van het analyselab bij IribovSBW, studeerde Biotechnologie. „Ik twijfelde tussen een studie Forensisch onderzoek of Biotechnologie. Na een open dag bij Enza Zaden wist ik heel zeker dat het Biotechnologie moest worden. Dit omdat ik al vanuit huis de liefde voor planten heb meegekregen en de werkzaamheden tussen de studies verder redelijk overeenkomen. Ik heb eerst een master of PhD even overwogen, maar ik wilde toch liever direct praktisch aan de slag dan achter je bureau terecht te komen.”

De meest innovatieve groene vingers vind je in Nederland.

Elke dag is anders

Nathan: „Mijn werkweek bestaat uit 20 procent bureauwerk, 50 procent cel- en weefselonderzoek en 30 procent uit moleculair onderzoek. Ik ben meer praktisch bezig dan ik van tevoren had verwacht. Het laboratoriumwerk heeft echter een heel duidelijk doel waardoor ik het toch erg leuk vind. Met cel- en weefselkweek probeer ik planten te regenereren met bepaalde eigenschappen. Die planten controleer ik later dan bijvoorbeeld met moleculaire markertechnologie.”

Pieter: ‘Ik vind het geweldig om verschillende wensen te kunnen waarmaken door veredeling’

Pieter is ongeveer één derde van zijn tijd bezig met veredeling in de kas. „De rest van de tijd gaat naar het vergaderen, overleggen en het maken van analyses. Die afwisseling maakt het voor mij interessant. Bij de siergewassen zoals een chrysant gaat het om houdbaarheid, resistentie, nieuwe kleuren en opbrengsten. Er zit verschil in per land; in de Verenigde Staten wil de consument een zo groot mogelijke bloem. Deze worden gekweekt in Colombia waar ik zeker eens per jaar naar toe ga. In de Aziatische landen wil de consument juist een kleine delicate perfect gevormde bloem. En voor telers in Colombia zijn andere ziekteresistenties en teelteigenschappen belangrijk dan in Azië. Ik vind het geweldig om die verschillende wensen waar te kunnen maken door veredeling."

Paulien: ‘Elke dag is anders, ik ken geen vaste routine’

Paulien: „Mijn werk bestaat uit virustoetsingen, genotyperingen en ontwikkeling van toetsen. Elke dag is anders, ik ken geen vaste routine. Als servicelaboratorium werken we in opdracht van externe partijen en zoeken naar virussen in planten met de PCR-methode. Het doel is om vast te stellen of een plant een virus bevat of gezond is.”

Seed Valley staat voor veredeling op wereldniveau

Pieter stelt dat Seed Valley een geweldige plek is omdat er zoveel groene bedrijven zitten die op absoluut wereldniveau met veredeling bezig zijn. „De opzet van Seed Valley is bijzonder. Het hele gebied vertelt een verhaal; na een leuke studie vind je hier een geweldige baan. Ik vind dat veredeling over het algemeen minder ‘zichtbaar’ is in de studie, dat mag van mij anders worden.” Paulien vindt Seed Valley aantrekkelijk vanwege het aanbod in werkgelegenheid. Per jaar zijn er meer dan 300 vacatures bij de diverse Seed Valley bedrijven beschikbaar. Hier lees je meer.

Redactie Mediaplanet – Corry Daalhof

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Seed Valley: broedplaats van innovatie en hightech groene bedrijven
Sluiten