Mediaplanet
Mediaplanet Mediaplanet 26 mrt 2020

Recyclebare tandpastatubes: de nieuwe norm?

Dit artikel is gecreëerd door Mediaplanet in samenwerking met Colgate-Palmolive.

Jaarlijks worden naar schatting 20 miljard tandapastatubes verspreid. Omdat deze tubes nagenoeg allemaal gemaakt zijn van een laminaat van verschillende soorten plastic en aluminium, zijn ze via conventionele wegen vrijwel onmogelijk te recyclen. Dat kan anders, dacht Colgate-Palmolive.

Wie een schoon en gezond gebit wil, poetst meerdere keren per dag zijn of haar tanden. Dat is ons van kinds af aan aangeleerd.

Al die witte tanden hebben echter ook een donkere keerzijde. Weinig consumenten zijn zich namelijk bewust van de milieuonvriendelijke verpakkingen waarin hun tandpasta zit.

Wie wel zijn steentje wil bijdragen aan het milieu, moet het doen met vaak prijzige milieuvriendelijke alternatieven.

Smile for Good: goed voor jou en de planeet

Om tandpastatubes onderdeel te maken van de circulaire economie, ontwikkelden ingenieurs van Colgate-Palmolive een nieuwe tandpasta. Smile for Good bevat minimale ingrediënten en zit in een tube van recyclebaar plastic.

Deze tube is gemaakt van Density Polyethylene (HDPE) – een plastic dat al op grote schaal wordt gerecycled. Van dat materiaal worden ook melkflessen en boodschappentassen gemaakt.

Daarnaast is de tandpasta gemaakt met een minimaal aantal ingrediënten. Bovendien gaat het hier om 99,7% natuurlijke producten, die zorgvuldig werden geselecteerd om de tandpasta zo effectief mogelijk te maken. De consument kan kiezen uit twee varianten: Smile for Good Protection en Smile for Good Whitening.

Technologie gratis delen met concurrenten

Om de recyclebare tubes zo snel mogelijk te standaardiseren en niet-recyclebare tubes zo snel mogelijk uit te bannen, besloot het bedrijf om de technologie achter de nieuwe tandpasta tubes pro-actief en gratis met de concurrentie te delen.

Noel Wallace, President van en CEO van Colgate-Palmolive: “Als we van recyclebare tubes de norm kunnen maken bij alle tandpastamakers, winnen we allemaal. Alle bedrijven uit de sector zullen dezelfde normen kunnen hanteren voor de tubes, terwijl de inhoud nog steeds verschilt per fabrikant.”

De nieuwe tube kan rekenen op lof in Noord-Amerika en Europa. Zo werd de verpakking onlangs geprezen door de APR (Association of Plastic Recyclers) en Recyglass. Beide organisaties bepalen recyclingnormen in respectievelijk Noord-Amerika en Europa.

Kleine maar impactvolle veranderingen

Colgate-Palmolive vindt het belangrijk consumenten te helpen om hun plastic voetafdruk te verkleinen. Dit door kleine maar impactvolle en duurzame veranderingen te maken. Zo brengt het merk ook een ecologische bamboe tandenborstel met houtskool haren op de markt.

De nieuwe tandpasta is een eerste stap in het kader van de visie om de producten van Colgate-Palmolive duurzamer te maken. Maar het bedrijf kijkt niet alleen naar de eigen producten. Door krachtenbundeling en het delen van kennis wil het Colgate-Palmolive zich inzetten voor een wereld waar circulariteit de norm is! Hier lees je meer.

Redactie Mediaplanet – Willem-Jan Persoons

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Recyclebare tandpastatubes: de nieuwe norm?
Sluiten