Mediaplanet 26 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Een koffiekop van koffiedik

Dit artikel is gecreëerd door Mediaplanet in samenwerking met Coffee Based.

Jaarlijks eindigt in Nederland meer dan 250 miljoen kilogram koffiedrab bij het afval. Dat kan anders. The Lucky Cup, een innovatief koffiekopje, blaast oud koffiegruis nieuw leven in.

Wie houdt er niet van een heerlijke kop koffie? Voor sommigen is het een pure noodzaak om de dag goed van start te gaan. Voor anderen is het een passie of zelfs een uit de hand gelopen hobby.

Onze collectieve koffieverslaving is goed voor zo’n 18 miljard kopjes per jaar. Dat heeft alleen een donkere keerzijde. Meer dan 250 miljoen kilogram koffiegruis belandt ieder jaar bij het afval. En deel daarvan wordt gewoon verbrand.

Verantwoord koffie drinken

Om deze afvalberg te verkleinen en ervoor te zorgen dat we over 20 jaar nog verantwoord koffie kunnen drinken, sloegen You Lucky Bird en Coffee Based de handen in elkaar.

Na 2,5 jaar experimenteren en koffiedik kijken volgde eindelijk het resultaat: een koffiekopje dat onze koffieconsumptie circulair maakt.

Koffiedik als grondstof

The Lucky Cup wordt gemaakt met koffiedik dat door Coffee Based wordt ingezameld bij bedrijven. Door gebruik te maken van deze Koffie Recycle Service belandt hun koffiedik niet in de afvalbak, maar wordt het een grondstof.

Coffee Based mengt het koffiedik met een bindmiddel en maakt met dit Coffee Based materiaal diverse producten, zoals dit koffiekopje.

Door de samenwerking tussen Coffee Based en You Lucky Bird is een ontwerp ontstaan dat iedere (thuis)barista zal doen smachten. Van het ideale mondgevoel tot de beste bodembolling om de aroma’s ultiem tot hun recht te laten komen. Overal is aan gedacht.

Geluksvogels

Waarom heet het product eigenlijk The Lucky Cup? Omdat het product zorgt voor geluksvogels. Allereerst bij de mensen die drinken uit deze naar koffie geurende kop.

Maar het kopje zorgt ook voor geluksvogels aan het begin van de keten. Voor ieder verkocht kopje wordt een donatie gedaan aan kinderen van Ethiopische koffieboeren. Zo kunnen zij naar school en dagelijks goede maaltijden krijgen.

Smaakt het naar meer? Klik dan hier. Meer weten? Lees dan hier.

Redactie Mediaplanet – Willem-Jan Persoons

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een koffiekop van koffiedik
Sluiten