Mediaplanet 26 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit luxe huis is bijna helemaal van afvalplastics gemaakt

Dit artikel is gecreëerd door Mediaplanet in samenwerking met Save Plastics.

Op 2 april is het zo ver, dan wordt de Save Home in gebruik genomen. Initiatiefnemers Bram en Marlous treden samen met hun twee zoons in de ‘Tesla onder de huizen’. Met plastic recyclingbedrijf Save Plastics heeft, Bram Peters hun droom waargemaakt: een volledig zelfvoorzienende en verplaatsbare woning – die niks inboet op luxe en comfort- gemaakt van lokaal geproduceerd afvalplastic. Peters: „Waarom zou je al die grondstoffen importeren als je ze ook in je plasticbak hebt zitten?” 

Bram en Marlous geloven in een circulaire wereld waarin we gebruik maken van wat we al hebben. Als directie van Save Plastics en deelnemer aan ‘Planet Cause’ zetten ze zich dus in voor het gebruiken van afvalplastics als grondstof. Bijvoorbeeld als alternatief voor tropisch hardhout. „Waarom exporteren we in Nederland jaarlijks 362 miljoen kg plastic afval, en importeren we aan de andere kant 190 miljoen kilo hardhout? Dat is toch gek?”

‘Je hoeft dat plastic niet te verbranden, bouw er huizen mee’

Op dit moment wordt 60 procent van het ingezamelde plastic afval verbrand. Dat geldt zowel voor het ingezamelde huisafval, als dat wat goede partijen als The Ocean Clean-Up uit het water vissen. Zonde, vindt Peters. „Producten die worden gemaakt van plastic afval hebben, zonder extra onderhoud, een levensduur van minimaal 50 jaar en je kunt het negen keer omsmelten tot iets nieuws. Dat is dus véél duurzamer dan de meeste alternatieve grondstoffen. Met dit huis bespaar je wel zo’n 13.000 kg aan CO2.”

Dit luxe huis is bijna helemaal van afvalplastics gemaakt

Van droom naar huis

Paaltjes, bruggen en beschoeiing maken ze bij Save Plastics al jaren. Maar een heel huis zou wel het ultieme bewijs zijn, dat afvalplastic écht een waardevolle grondstof is. „Ik heb enorm veel zin in 2 april. Het is de kroon op een twee jaar lange zoektocht. Ik geloof echt dat dit de toekomst is voor duurzaam wonen in Nederland. Ondanks alle uitdagingen wordt onze droom werkelijkheid.”

Groot genoeg voor een gezin

Bram en Marlous en hun twee puberzonen trekken in het huis. Het huis moest dus ruim én comfortabel zijn. Dat is gelukt. Zelfs zoon Thijn (16) kijkt er naar uit: „Het is een leuk avontuur dat ik wel zie zitten. Wat mij betreft: hoe eerder hoe beter.” Hier lees je meer.

Redactie Mediaplanet – Marleen den Hartog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit luxe huis is bijna helemaal van afvalplastics gemaakt
Sluiten