Mediaplanet 26 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Bij een biotechbedrijf werken aan een betere wereld

Dit artikel is gecreëerd door Mediaplanet in samenwerking met Batavia Biosciences.

Evert Heemskerk is trots op zijn baan bij biotechbedrijf Batavia Biosciences. Als afdelingshoofd draagt hij onder meer bij aan de ontwikkeling en verbetering van vaccins en andere medicijnen.

„Batavia Biosciences is een bedrijf dat nieuwe productieprocessen ontwikkelt voor het maken van bijvoorbeeld vaccins en medicijnen tegen kanker en de bestaande processen verbetert. Dat doen we in samenwerking met grote en kleine ondernemingen in de farmaceutische industrie en voor non-profit organisaties. Zo bestaat voor de preventie van polio al langere tijd een vaccin, maar is dit product al ontwikkeld in de jaren ’50. Met behulp van huidige technologieën kunnen wij dat vaccin veel efficiënter produceren, waardoor het ongeveer vijfmaal goedkoper wordt om te maken. Dat is natuurlijk mooi. Zeker als je bedenkt dat het daarmee ook toegankelijker wordt voor mensen in ontwikkelingslanden.”

Mensen nodig

„Dit voorbeeld is een van de mooie aspecten van mijn werk. In 2010 kwam ik bij Batavia binnen als scientist en ging ik in het lab aan de slag op de afdeling downstream processing (DSP), waar we de actieve stof opzuiveren. Op die afdeling maken we vaccins klaar voor de markt. Inmiddels ben ik associate director DSP, hoofd van deze afdeling. Het werk in het lab is heel leuk, dus dat kriebelt af en toe nog wel. Daar staat tegenover dat ik nu een groeiend team mag coachen en veel meer contact heb met onze partners en klanten. Bovendien biedt mijn huidige functie een goed overzicht en kan ik meedenken over het grotere plaatje."

„In tien jaar tijd is Batavia enorm gegroeid en zijn er de nodige technicians en scientists bijgekomen. Nog steeds zoeken we ervaren, nieuwe collega’s voor de ontwikkeling en verbetering van de productieprocessen van vaccins en andere medicijnen.”

‘Vaccins tegen infectieziekten of tegen kanker beslaan een groot deel van onze activiteiten, maar we zien ook een enorme toename aan gentherapieproducten’

Uitdagingen

„Vaccins tegen infectieziekten of tegen kanker beslaan een groot deel van onze activiteiten, maar we zien ook een enorme toename aan gentherapieproducten. We hebben veel verschillende producten mogen ontwikkelen. Dat draagt eraan bij dat het werk uitdagend blijft, aangezien elk proces vrijwel uniek is. Ik ben trots op het bedrijf, waar we voor staan en wat we doen. Helemaal natuurlijk als ik onderdeel ben van werk dat mensen wereldwijd gezond kan houden of beter kan maken.” Hier lees je meer.

Redactie Mediaplanet – Marjolein Straatman

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bij een biotechbedrijf werken aan een betere wereld
Sluiten