Daisy Heyer
Daisy Heyer Reizen 23 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Verplicht ontspannen: resort op Bali verbiedt mobiel

Er zijn mensen op deze wereld die expres op zoek gaan naar vakantieoorden waar je geen verbinding hebt met je mobiele telefoon en/of waar geen wifi beschikbaar is, waardoor je dus eindelijk kunt afkicken van dat mobiele telefoongebruik.

Maar er zijn ook (veel meer) mensen die daar niet naar zoeken en bij het zwembad vooral druk bezig zijn met mooie foto’s maken of even appen met het thuisfront. Het Ayana Resort op Bali, Indonesië heeft daar schoon genoeg van en bedacht een oplossing. Met hun nieuwe ‘In The Moment’-programma worden bezoekers aangemoedigd om even volledig uit te loggen als ze bij het zwembad zijn. En dat doen ze door mobiele telefoontjes (en andere elektronische apparaten) rondom het zwembad gewoon te verbieden.

Kluisje

Van 09.00 uur ‘s ochtends tot 17.00 uur ‘s middags is het iedere dag van de week verboden voor gasten om hun telefoons of andere elektronische apparaten mee te nemen naar het zwembad. Mensen die hun mobiele telefoons niet willen achterlaten in hun kamer, kunnen het apparaat in een kluisje doen terwijl ze aan het zwemmen zijn.

“Het idee achter ons zwembad is dat het een plek is waar rust gecreëerd wordt. Waar onze gasten echt kunnen ontspannen en in het moment kunnen zijn”, vertelt een woordvoerder van het Ayana Resort tegen CNN Travel. 

Eén van de zwembaden van het Ayana Resort. / Ayana Resort

Ontkoppelen

Gasten worden dus aangemoedigd om zichzelf echt te ‘ontkoppelen’ als ze naar het zwembad gaan. Sommigen maken van de gelegenheid gebruik om boeken of tijdschriften te lezen, anderen gaan gewoon zonnebaden. Ook biedt het resort ouderwetse spelletjes zoals Jenga, kaarten en magnetisch schaken om mensen bezig te houden.

Toch blijkt uit cijfers van OnePoll dat niet iedereen het even makkelijk vindt om de digitale wereld los te laten op vakantie. In 2018 publiceerden zij een onderzoek waaruit blijkt dat 53 procent van de Amerikanen bijvoorbeeld nog nooit offline is geweest terwijl ze op reis waren. Het fenomeen heeft zelfs een naam: nomofobie.

Bij dit zwembad wil je je telefoon toch ook helemaal niet gebruiken?! / Ayana Resort

Hoewel sommige ‘online-activiteiten’ te wijten zijn aan noodzaak en gemak (denk aan apps die gebruikt worden om te vertalen, routebeschrijvingen of een boeking te maken), gaven veel Amerikanen toe dat ze het ook gewoon heel moeilijk vinden om offline te gaan. Twintig procent van de ondervraagden zei dat ze hun telefoon minstens eens per uur op reis controleerden, veertien procent zelfs twee keer per uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.