Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 10 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Fietstips: Zweten in De Kop van Noord-Holland

Toeristen weten de Kop van Noord-Holland de laatste jaren steeds beter te vinden. In een serie: wat vinden zij daar eigenlijk?

De Kop van Noord-Holland omvat de driehoek Den Helder, het voormalig eilang Wieringen (tegenwoordig de gemeente Hollands Kroon met plaatsen als Anna Paulowna en Den Oever), Schagen en alles wat daartussen zit. Hoe relatief klein ook, het gebied is met strand, duinen, bos, heide en polders superdivers. Toeristen vinden er de marine, de kust, maar wat nog meer? In deel 1: actief zijn. Op de mountainbike of op je gewone fiets. Kortom, fietstips om lekker te zweten in, zo luidt het in de volksmond, ‘De Kop’.

Fietstips: Zweten in De Kop van Noord-Holland

1 ‘Rondje kust’

Eén fietsroute heeft een duidelijk naam: Kop van Noord-Holland. Op deze route van 24 kilometer pak je een flink stuk kust mee. Zowel aan de Noordzee als de Waddenzee, want vanaf Julianadorp maak je de oversteek van de ene kant van ‘De Kop’ naar de andere kant. Veel zicht op het water dus, in deze route Kop van Noord-Holland. Hollandser kan het bijna niet.

Fietstips: Zweten in De Kop van Noord-Holland

2 Marinestad

De fietsroute Stelling Den Helder lijkt op ‘rondje kust’, maar is met 30 kilometer iets langer. De tocht voert je langs de Marinebasis, voor velen hét punt van Den Helder. Vanaf de Marinestad kun je in de verte het eiland Texel zien liggen en met een beetje goed weer zie je ook de Afsluitdijk. Wie Stelling Den Helder op de tweewieler aflegt, komt drie forten tegen. De Stelling werd in de negentiende eeuw aangelegd in opdracht van Napoleon.

Fietstips: Zweten in De Kop van Noord-Holland

3 Donkere Duinen

Er is nog een route met de naam Kop van Noord-Holland. Noord-Hollanders doen nooit zo moeilijk, zo blijkt maar weer. Wie ruim 50 kilometer weg wil trappen, doet deze tocht langs en door Den Helder, Breezand, Anna Paulowna en Oudesluis. Een tip om even te stoppen en bij te komen: de Donkere Duinen. Vroeger een moeras, anno 2018 een groen recreatiegebied.

Fietstips: Zweten in De Kop van Noord-Holland

4 Klein Parijs

Een beetje creatief met namen zijn die Noord-Hollanders soms toch wel, getuige de route Het Oosten van het Noorden. Deze flinke route (bijna 63 kilometer) brengt je onder meer in het dorp met de prachtige naam Hippolytushoef. Vroeger had deze plaats de bijnaam ‘Klein Parijs’ en had deze te danken aan de vele cafés. Om af te stappen wordt Medemblik aangeraden, omdat de gebouwen van deze stad (!) het bekijken wel even waard zijn.

Fietstips: Zweten in De Kop van Noord-Holland

5 Omringdijk

Geen speciale route, maar wel speciaal aanbevolen: fietsen over de Westfriese Omringdijk. Deze provincie-icoon gaat onder meer door ‘De Kop’, maar je ziet nog veel meer dan dat. 126 kilometers heb je namelijk te overbruggen, als je deze dijk gaat bedwingen. ‘Vlekjes’ als Twisk, Kreil en Onderdijk kom je onderweg tegen, maar ook plaatsen als Hoorn, Alkmaar en Schagen.

6 Voor het echie

Wil je binnenkort een wedstrijdelement aan het fietsen in de Kop van Noord-Holland toevoegen, dan is X-Bike een tip. Deze mountainbikerace vanuit Callantsoog wordt gehouden op 23 september (info: x-callantsoog.nl). Een dag eerder start in hetzelfde kustdorp ook de X-Run. Die doe je (offroad) dus op je benen in plaats van op wielen en is 10 kilometer lang.

Meer info over fietsen in de Kop van Noord-Holland: Fietsenindekop.nl.

Partnercontent

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.