Travel

Toerist in Barcelona: gedraag je, por favor

Foto van 'metronieuws'

11 JUL 2018

Met het ontsteken van twee rookbommen in een toeristische bus probeerden demonstranten deze week nog maar eens duidelijk te maken dat niet iedereen in Barcelona zit te wachten op massatoerisme. Klachten van lokale inwoners over zich misdragende ‘guiris’ klinken al jaren en lijken er niet bepaald minder op te worden. De driekoppige Nederlandse redactie van Barcelonatips.nl woont samen al meer dan dertig jaar in Barcelona en vroeg buurtbewoners en lokale ondernemers wat in hun ogen nou de állervervelendste toeristen zijn. Wat kun je doen (of laten) om de locals in Barcelona deze zomer een beetje te vriend te houden? Een paar tips.

1. Kies niet voor de meest toeristische wijken

Het epicentrum van de problemen ligt in de wijk La Barceloneta, grenzend aan zee. De verblijfmogelijkheden zijn er oneindig, dus menig toerist vindt hier zijn onderkomen. Maar Catalaanse gezinnen die hier al jarenlang wonen, zijn niet blij zijn met de toeristeninvasie. Een verspreiding zou heel wat druk wegnemen. Zo zijn er in minder toeristische wijken als Poble-sec, delen van L’Eixample en Poblenou – uitstekend bereikbaar met het ov - ook genoeg leuke hotels en appartementen.

2. Bezichtig locaties off the beaten track

Hetzelfde geldt voor bezienswaardigheden. Rondom Gaudí’s werken zoals de Sagrada Família is het standaard een drukte van belang, met alle gevolgen (geluidsoverlast, mensen die op de autoweg foto’s maken, etc.) van dien. De gemeente hoopt er door promotie voor te zorgen dat toeristen ook minder bekende bezienswaardigheden bezoeken – of zelfs de stad uitgaan.

3. Legaal slapen

Mocht je ervoor kiezen om in een AirBnb te verblijven, check dan van tevoren of je een legaal appartement hebt gevonden. Naar schatting zijn er nog altijd zo’n zevenduizend illegale appartementen in Barcelona. De verhuurder kan aantonen of zijn piso van de gemeente mag worden verhuurd. Je kunt het ook hier checken.

4. Wees niet te luidruchtig

Eenmaal je intrek genomen in je tijdelijke stulpje, kan het feest beginnen. Maar bedenk dat je hoogstwaarschijnlijk buren hebt die níet op vakantie zijn en ’s morgens dus gewoon naar hun werk moeten. In de binnenstad zijn de woningen erg gehorig, dus bewaar die harde muziek voor in de disco en gooi die (lift)deur niet te hard dicht. Luid praten met de ramen open kan ook tot overlast in de straat leiden.

5. Houd je kleren aan

Door de ligging aan zee en het mooie weer is het vanzelfsprekend dat je in het straatbeeld van Barcelona net wat meer zwembroeken en bikini’s aantreft dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Not done, vindt de lokale bevolking. Weet dat dat badkleding buiten het strand en de boulevard niet is toegestaan, en je dus kans hebt te worden beboet als je in de binnenstad in bikini of met ontbloot bovenlijf wordt gesnapt.

6. Vermijd grote groepen

Je kunt in Barcelona op zo’n beetje elke straathoek een bicicleta krijgen en er komen steeds meer fietspaden bij. Maar grote groepen fietsers zijn niet geliefd bij de Barcelonezen. Hoewel groepen van meer dan twaalf personen niet zijn toegestaan, zie je ze regelmatig voorbijkomen. En dat levert soms heel wat stress op in het verkeer (denk: door rood rijden om de groep niet kwijt te raken en rinkelende fietsbellen die in de kleine straten van de binnenstad weerklinken).

7. Neem geen elektrisch fun-voertuig

Fietsen is één ding, maar elektrische tweewielers als segways en steps worden door veel locals ronduit verafschuwd. Zeker de steps scheuren met een enorme snelheid over de boulevard of door de stad en het gebeurt regelmatig dat voetgangers snel opzij moeten springen om te voorkomen dat ze worden overreden. Kortom: daar maak je geen vrienden mee.

8. Foto maken? Vraag toestemming!

Uiteraard moet de vakantie worden vastgelegd op social media – of lekker ouderwets in het fotoboek. Maar vraag altijd even toestemming voordat je in het rond begint te klikken met camera of mobiele telefoon. Dat geldt bijvoorbeeld op een overdekte markt als de Boquería, maar ook op een van de vele buurtfeesten die ’s zomers worden gevierd. Veel marktlui en buurtbewoners staan er niet om te springen om over de hele wereld op vakantiekiekjes te staan.


Views

3k+

Likeability of 6

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


likelol
user_071e8a5028b6216e045aafa21ccd8be1251332d6_avataruser_76947f4a960bbf91980d8b56779e611bbeb6c584_avatar

Views

4k+

17 x ultieme hotspots in Amsterdam-Noord

Foto: Skyscanner

Foto van 'Metro'

1 APR 2016

Schipper mag ik overvaren? Naar Amsterdam-Noord! Huur een fiets, stap op het pontje en vaar naar een andere wereld aan de overkant van het IJ waar het bruist, broeit en bloeit.

Je vindt er de origineelste, coolste en leukste cafés, restaurants en markten met een rauw, industrieel randje. Reiszoekmachine Skyscanner verzamelde de hotspots van Amsterdam-Noord.


Views

5k+

6 x de mooiste stranden van Groot-Brittanië

Wist je dat Rhossili Bay in 2017 werd gekozen als mooiste strand van Europa? Foto: A Marr & Associates

Foto van 'Lisa Vermeij'

19 JUL 2018

De Franse Côte d' Azur, de Spaanse Costa del Sol en de meren in Italië: stuk voor stuk mooie zomervakantie bestemmingen. Maar heb je wel eens aan een strandvakantie in Groot-Britannië gedacht? Wist je dat je in Groot-Britannië veel verschillende soorten stranden hebt? Van witte kliffen en baaien tot strandjes met wit zand en blauw water! We hebben de mooiste stranden van Cornwall, Wales en Schotland op een rij gezet.

Steek het kanaal over en ontdek de kust van Groot-Brittanië. Zoals Rhossili Bay: het mooiste strand van Europa in 2017 of de Beachy Head baai die te zien was in Harry Potter.


Views

1k+

Top 10 vakantielanden Nederlanders
Likeability of 5

Top 10 vakantielanden Nederlanders

Foto: Instagram @wildfiresss

Foto van 'Gina Pesulima'

27 JUL 2016

Waar vieren wij vakantie? In Frankrijk! Het land van de stokbroden staat dit jaar weer met stip op nummer één als het populairste vakantieland onder Nederlanders.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Viva La France


like
user_48d2ed4bd881b2c921cded559e834c8477f9b72a_avatar

Views

3k+