Lisa Vermeij en Daisy Heyer
Lisa Vermeij en Daisy Heyer Reizen 31 jul 2018
Leestijd: 7 minuten

Neversea: het onondekte pareltje van de festivals

Of we een kijkje wilden nemen op het Neversea festival in Roemenië? Daar zeggen we geen nee tegen! Neversea festival vindt ieder jaar plaats aan de Roemeense kust, in badplaats Constanta. Het festival duurt maar liefst vier dagen. Gelijk al twee pluspunten, want: strand en vier dagen lang feest. En de lijst met pluspunten werd de vier dagen dat Metro erbij was alleen maar langer.

Daydreaming stage. Foto: Neversea

Meer dan 200 verschillende artiesten in 4 dagen

Maar laten we bij het begin beginnen: Schiphol. Met twee uurtjes vliegen ben je in Boekarest en vanaf daar reis je in ongeveer drie uur naar Constanta. Het viel ons gelijk op hoe vriendelijk de Roemenen zijn. De rit duurt even, maar je moet er wat voor over hebben om één van de vetste feesten van Oost-Europa te beleven. Ons vervoer was gelukkig geregeld en onderweg in ons busje kregen we meerdere malen de vraag hoe laat we moesten draaien. Draaien?! Was dit een extra verrassing? Al snel bleek dat we in een busje zaten met dj’s, die vanuit allerlei steden (Los Angeles, Barcelona, maar ook Friesland) waren ingevlogen om te draaien op het Roemeense festival. In vier dagen tijd zijn er meer dan 200 internationale artiesten op het festival te vinden.

Na twee rondjes van de zaak door het schattige plaatsje Constanta komen we aan in ons hotel. Je kunt slapen op een camping, maar de meeste mensen kiezen voor een hotel of hostel in de omgeving van het festival. Hotels en hostels zijn in Roemenië een stuk goedkoper dan in Nederland, net als eten en drinken op het terrein trouwens.

Foto: Neversea

Fotogenieke plekjes

Alhoewel het festival donderdagavond al begint, maken wij vrijdag voor het eerst kennis met het festival. Een kennismaking die we niet snel vergeten, want de eerste indruk is zeer goed. Vanuit het dorpje Constante lopen we richting het festivalterrein dat op het strand ligt. Het is groot, maar niet te groot. Van alle kanten zien we lichtjes, bloemen, vrolijke linten, gekleurde vlaggen en stellages waar je met gemak twintig Instagramwaardige kiekjes kunt maken. Het terrein is niet al te groot en loopt in een boog langs de kust. Verdwalen is eigenlijk onmogelijk.

Foto: Neversea

Neversea is in principe voor alle leeftijden, maar op het festival lopen vooral twintigers rond. Veel – verrassend – hippe Roemenen, maar ook hier en daar wat mensen uit Engeland, België of Duitsland. Nederlanders zien we eigenlijk niet. Dit festival is nog een onontdekt pareltje in ons land.

Als je het terrein bewandelt vallen de decors van de stages je gelijk op. Sommigen groot en massaal, anderen klein en intiem gedecoreerd met bloemenkransen. Stel je houdt niet van muziek (bestaan die mensen eigenlijk?!), dan zou je alsnog los kunnen gaan op dit festival. Los in de zin van shoppen, lekker eten (zo kun je alleen al kiezen uit zo’n veertien verschillende burgers), jezelf vol laten plakken met prachtige neptatoeages of je haar en make-up laten bijwerken naar een complete festivallook. En voor de mensen die doodmoe zijn: er zijn ook massages beschikbaar.

Sunnery James en Ryan Marciano. Foto: Neversea

Roemeens design

Verschillende Roemeense designers hebben voor Neversea hun kraampje neergezet. Daar spot je hele leuke tasjes, jasjes, zonnebrillen, schoenen, sieraden, t-shirts… tsja, wat eigenlijk niet? Sommige festivalgangers maken daar dan ook handig gebruik van en lopen met tassen vol (!) kleding en schoenen het terrein af. Roemenië is fashionable, dat is een ding wat zeker is.

Aan extra’s ontbreekt het niet. En ook aan merchandising is gedacht. Verschillende merken hebben hun best gedaan om op een creatieve manier hun merk te promoten: een bloemenkrans als fotomuur, een drie meter hoog videoscherm waarbij je jezelf terug ziet dansen, of je kunt een 360 graden video laten maken in ruil voor gratis oordoppen. Niet verkeerd, want de muziek staat in Roemenië een stuk harder dan in NL. Bij sommige stands kwamen we er pas na dag drie achter dat het een promotionele acts was. Reden dat ze dit doen? Het minimumloon is in Roemenië een stukje lager dan in NL. Om de prijzen voor de tickets toch een beetje laag te houden staan deze promotietenten er. Ticketkosten zijn zeer laag. Net zoals de drankprijzen. Voor 1,80 heb je een cola. Voor minder dan 5 euro heb je een gin tonic. Geen lullig blikje dat de koop is bij de buurtsuper: nee, in Roemenië schenken ze volle glazen. We zeiden toch dat er alleen maar pluspunten waren?!

Steve Aoki. Foto: Neversea

Feesten tijdens de zonsondergang

Het festival begint iedere dag om 12.00 uur, maar wij namen telkens eerst even de tijd om ergens lekker te lunchen, want er zijn meer dan genoeg verschillende eettentjes. Zo staat er een grote steenoven waar ze verse pizza’s voor je maken, maar je kunt er dus ook goed terecht voor burgers, vers gemaakte smoothies, Italiaans ijs, eclairs en andere zoetige dingen. Na het eten is het tijd om even te chillen in een van de vele hangmatten of zitzakken op het strand, waardoor we gelijk een vakantiegevoel krijgen. Zonde van de tijd? Nee hoor. Want Neversea gaat iedere dag door tot 08.00 uur ‘s ochtends.

De DJ's draaien door, zelfs na de zonsopgang. Foto: Neversea

Het is duidelijk dat er in Roemenië nog stukken minder regeltjes zijn dan bij ons. Zware drank wordt gewoon gedronken, flesjes krijg je met een dop erop en ’s nachts wordt er gewoon keihard doorgefeest. Dan denk je misschien: hoe hou ik dat vol? Nou, dat lukt bij Neversea op brute kracht. Iedere ochtend rond een uur of 06.00 wordt je getrakteerd op een beeldschone zonsopgang, onder het genot van de dromerige klanken van de Daydreaming stage, die aan het water staat. Sta je dan te dansen op de deuntjes van je favo dj, terwijl de zon op komt. In je ene hand een biertje of een bietensapje, je andere hand fistpompend in de lucht. Alles is mogelijk op Neversea en we zien het hele weekend geen enkel opstootje. Ook stomdronken mensen of drugsgebruik is eigenlijk nergens te spotten. Wat een verschil met sommige andere feesten!

In Roemenië weten de festivalgangers hoe ze los moeten gaan. Foto: Neversea

The Script, Armin van Buuren en deephouse tijdens de zonsopgang

Voor wie nog niet overtuigd is: ook qua muziek heeft Neversea zo’n groot aanbod dat we je eigenlijk kunnen verzekeren dat je je gaat vermaken. Armin van Buuren draait op hetzelfde podium als The Script, de diepe klanken van Âme staan tegenover de opzwepende house van Jamie Jones en er is ook genoeg aanbod voor degene die graag verrast worden. Zo maken wij kennis met de fantastische beats van Viken Arman, een Franse deephouse dj die op de eerdergenoemde Daydreaming stage tijdens zonsopkomst de sterren van de hemel draait.

The Script. Foto: Neversea

Het belangrijkste van alles is misschien wel dat de Roemenen écht weten hoe ze een feestje moeten vieren. Om 06.00 uur ’s ochtends staat het terrein nog hartstikke vol en juist die partydrive werkt aanstekelijk bij dj’s. Die vinden het totaal niet erg om zomaar een uur aan hun set vast te plakken. Neem nou Armin van Buuren; die zou stoppen om 05.00 uur ’s ochtends, maar als de zon alweer schijnt en we ons gegaap niet meer kunnen tegenhouden, staat hij om 06.30 uur nog keihard te draaien. Met een hossende menigte voor de stage waar je U tegen zegt. Dát is nog eens ochtendgymnastiek van de bovenste plank!

Heb je nog wat festivaldagen over en ook zin in een Roemeens feest? Van 2 tot 5 augustus vindt het moederfestival, Untold festival, in het Roemeense Cluj-Napoca plaats. Neversea: we kunnen alleen maar zeggen dat we een hele fijne eerste kennismaking hebben gehad met dit pareltje van een festival. Tot volgend jaar!

Sunshineenglitter_Neversea

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.