Travel

Geef jij wel eens fooi aan een kamermeisje?

In veel landen zoals Thailand, Dominicaanse Republiek maar ook Canada krijgen kamermeisjes onderbetaald, dit blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

10 JUN 2018

Wat is er lekkerder dan een schoon opgemaakt hotelbedje? En hoe fijn is het om na het douchen je handdoek te laten vallen en om 's avonds weer een schone terug te vinden? In een restaurant of café is het de normaalste zaak om fooi te geven, maar geef jij ook wel eens fooi aan de kamermeisjes? Misschien sta je er tijdens je vakantie niet zo bij stil, maar achter de schermen van hotels gaat er vaak een stuk minder ontspannen aan toe.

Kamermeisjes moeten behoorlijk hard rennen om alles in orde te maken voor hotelgasten. Maar daarvoor krijgen ze toch betaald? Niet altijd. In veel landen zoals Thailand, Dominicaanse Republiek maar ook Canada krijgen kamermeisjes onderbetaald, dit blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib.

Ook in Nederland niet netjes

De toerisme-sector blijft maar groeien en steeds meer mensen gaan vaker op vakantie. Zo werden er in 2017 in Nederland 36,7 miljoen vakanties geboekt. Het hotelpersoneel moet harder werken. Want als de gasten om 10.00 uitchecken moeten de kamermeisjes ervoor zorgen dat er weer een lekker stapeltje schone handdoeken en een fris bedje klaar staat voor de volgende gasten.

Gemiddeld maakt een kamermeisje dertien tot vijftien kamers per dag schoon, maar dat kan ook oplopen tot 30! Ze krijgen vaak onderbetaald, omdat als ze hun werk niet afkrijgen ze moeten overwerken en daar krijgen ze dan niet voor betaald.

Sommige schoonmakers maken wel 30 kamers per dag schoon. Foto: Pexels

Ook in Nederland is het niet al te netjes gesteld met de werkomstandigheden van kamermeisjes (en jongens). Volgens vakbond CNV lappen hotels en schoonmaakbedrijven nog te vaak de CAO-regels aan hun laars. In Nederland zijn er ongeveer 3525 hotels en volgens CNV is het in de helft van de hotels mis met de CAO-voorwaarden.

Van der Valk hotels

Schoonmaakbedrijf Jaquet & De Groot kwam eind vorig jaar negatief in het nieuws naar aanleiding van klachten van hotelschoonmakers. Een verrassingsbezoek van CNV Vakmensen aan bijna dertig hotels van Van der Valk (waar Jaquet & De Groot actief is) bevestigden het beeld dat het flink mis was bij het schoonmaakbedrijf. Het schoonmaakbedrijf heeft maatregelen genomen. Ze hebben een werkdruk-onderzoek gehouden en werken met een nieuwe arbodienst.

Ook in Nederland is het niet al te netjes gesteld met de werkomstandigheden van schoonmakers in hotels. Foto: Colourbox

Vakbond CNV is een campagne gestart om hotels te bewegen om de zogeheten 'schoonmaak-code' te ondertekenen. ,,Het doel is om de hotels medeverantwoordelijk te maken. Vaak zijn schoonmakers niet bij de hotels in dienst, maar werken ze via een schoonmaakbedrijf.Wij vinden dat hotels, als opdrachtgever van het schoonmaakbedrijf, ook een verantwoordelijkheid hebben, zegt Kees de Vos, persvoorlichter bij CNV.

Fooi geven

In de horeca heb je vaak een fooienpot waar het geld in terecht komt. ,,Dat schoonmakers in hotel worden onderbetaald is een structureel probleem en dit los je natuurlijk niet enkel op met een extra fooi. Toch is het fijn om een extraatje achter te laten,” zegt Marthe van der Wolf, woordvoerster bij Oxfam Novib.

Het is moeilijk te controleren of het fooi ook echt bij de kamermeisjes terecht komt. Het kan voorkomen dat het geld wordt ingepikt door het schoonmaakbedrijf. Je kunt daarom een extra briefje achterlaten voor de kamermeisjes of geef het geld direct als je ze ziet.


Views

5k+

Likeability of 6

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


likelol
user_071e8a5028b6216e045aafa21ccd8be1251332d6_avataruser_76947f4a960bbf91980d8b56779e611bbeb6c584_avatar

Views

4k+

17 x ultieme hotspots in Amsterdam-Noord

Foto: Skyscanner

Foto van 'Metro'

1 APR 2016

Schipper mag ik overvaren? Naar Amsterdam-Noord! Huur een fiets, stap op het pontje en vaar naar een andere wereld aan de overkant van het IJ waar het bruist, broeit en bloeit.

Je vindt er de origineelste, coolste en leukste cafés, restaurants en markten met een rauw, industrieel randje. Reiszoekmachine Skyscanner verzamelde de hotspots van Amsterdam-Noord.


Views

5k+

6 x de mooiste stranden van Groot-Brittanië

Wist je dat Rhossili Bay in 2017 werd gekozen als mooiste strand van Europa? Foto: A Marr & Associates

Foto van 'Lisa Vermeij'

19 JUL 2018

De Franse Côte d' Azur, de Spaanse Costa del Sol en de meren in Italië: stuk voor stuk mooie zomervakantie bestemmingen. Maar heb je wel eens aan een strandvakantie in Groot-Britannië gedacht? Wist je dat je in Groot-Britannië veel verschillende soorten stranden hebt? Van witte kliffen en baaien tot strandjes met wit zand en blauw water! We hebben de mooiste stranden van Cornwall, Wales en Schotland op een rij gezet.

Steek het kanaal over en ontdek de kust van Groot-Brittanië. Zoals Rhossili Bay: het mooiste strand van Europa in 2017 of de Beachy Head baai die te zien was in Harry Potter.


Views

1k+

Top 10 vakantielanden Nederlanders
Likeability of 5

Top 10 vakantielanden Nederlanders

Foto: Instagram @wildfiresss

Foto van 'Gina Pesulima'

27 JUL 2016

Waar vieren wij vakantie? In Frankrijk! Het land van de stokbroden staat dit jaar weer met stip op nummer één als het populairste vakantieland onder Nederlanders.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Viva La France


like
user_48d2ed4bd881b2c921cded559e834c8477f9b72a_avatar

Views

3k+