Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 22 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Tokio wil hoogste houten wolkenkrabber bouwen

In de Japanse stad Tokio zijn er plannen om een houten toren te bouwen van 350 meter hoog. Geen Jenga-toren, maar een wolkenkrabber met 70 verdiepingen. De W350, zoals het gebouw gaat heten moet in 2041 gereed zijn.

De toren zal voor negentig procent uit hout bestaan. Voor het project is zo’n 185.000 kubieke meter hout nodig. Om het risico op instorting in geval van een aardbeving tegen te gaan, zal ongeveer 10 procent van de wolkenkrabber bestaan uit staalconstructies. Niet geheel onbelangrijk, want Japan ligt in een gevoelig gebied voor aardbevingen.

De overheid in Japan staat positief tegenover het gebruik van hout in de bouw. Al is het maar alleen om de bebossing van de stad terug te dringen.

https://www.youtube.com/watch?v=y-bndECbqno

4,5 miljard euro

De prijs van het project wordt op dit moment geschat op 4,5 miljard euro. Dat is ongeveer het dubbele van een normale constructie. Het bedrijf dat het project gaat realiseren gaat er vanuit dat de prijs nog wel zal zakken door technologische vondsten tussen 2041 en nu.

Niet de eerste houten wolkenkrabber

De toren in Tokio is niet de eerste houten wolkenkrabber. In het Canadese Vancouver is in 2017 een houten studentenresidentie gebouwd van 53 meter hoog. Dat is nu de hoogste houten wolkenkrabber, maar de vraag is voor hoe lang. In Chicago (VS) worden er namelijk plannen gemaakt om de River Beech Tower van 244 meter hoog te bouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.