Daisy Heyer
Daisy Heyer Reizen 8 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Droombestemming? Als het maar ongerepte natuur heeft

Wat is jouw droombestemming voor een vakantie? Dikke kans dat er ongerepte natuur in de buurt is op de locatie die jij noemt, want meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat fijn voor hun droombestemming.

Daarmee kiezen veel meer mensen voor de ongerepte natuur dan voor een wereldstad (8 procent) of een bounty eiland (19 procent) als droombestemming, meldt reisplatform 27vakantiedagen.nl. Zij deden onderzoek onder 1100 Nederlanders, die tevens ook aangeven dat het qua economie in ons landje waarschijnlijk ook goed vooruit gaat: 70 procent van de ondervraagden verwacht namelijk dit jaar meer geld uit te geven aan vakantie(s).

Steeds verder weg

Niet alleen geven Nederlanders meer geld uit dit jaar, ook willen ze steeds vaker naar verre bestemmingen. Zo zegt meer dan de helft van hen dit jaar buiten Europa op vakantie te gaan en slechts 2 procent van al die reizigers blijft in ons kikkerlandje.

,,We zien dat vakantiegangers steeds vaker kiezen voor een verre vakantiebestemming”, zegt Johannes Keuning, oprichter van 27vakantiedagen.nl. ,,Hierdoor neemt vaak ook de lengte van de vakantie toe. Je gaat namelijk niet snel voor een midweekje naar Bali. Dit kan een goeie reden zijn waarom zij verwachten meer geld kwijt te zijn dit jaar; een langer verblijf staat namelijk vaak gelijk aan hogere kosten.”

Meerdere korte vakanties

Ondanks de steeds verdere reisbestemmingen, ligt de voorkeur van 56 procent van de ondervraagden bij meerdere korte vakanties per jaar. Meer de helft van de Nederlanders (52 procent) geeft aan ten minste drie keer per jaar op vakantie te gaan.

Keuning: ,,De kosten van een vliegticket zijn de afgelopen twintig jaar enorm gedaald, hierdoor zijn vakantiebestemmingen in bijvoorbeeld Zuid-Europa veel dichterbij komen te liggen. Waar je vroeger meerdere dagen met de auto onderweg was naar Griekenland, vlieg je nu binnen een paar uur en voor een paar tientjes vanaf Amsterdam naar Kreta. Door deze daling van de reiskosten is het aantrekkelijk om meerdere malen in een jaar naar verschillende locaties op vakantie te gaan.”

Internet

En reisbureaus? Die raken ook steeds meer uit de mode. Maar liefst 92 procent van de ondervraagden boekt zijn vakantie online. De Nederlander boekt zijn reist trouwens het liefst zelf (60 procent), slechts 9 procent boekt een groepsrondreis en 5 procent boekt een zonvakantiepakket met overnachting, vlucht en transfer.

,,Door het internet is het makkelijker geworden om zelf je eigen vakantie samen te stellen”, zegt Keuning. ,,Uit het onderzoek blijkt trouwens dat je de invloed van reviews niet moet onderschatten, bij vier op de tien Nederlanders spelen reviews een belangrijke rol in de keuze van zijn of haar vakantiebestemming. Toch zegt slechts een derde van hen ze ook daadwerkelijk te schrijven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.