Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 9 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

We gaan steeds vaker onvoorbereid op reis

Ga jij ieder jaar op vakantie ‘en zie je wel wat er gebeurt’? Zorg dan in ieder geval voor een vlekkeloze voorbereiding. Van de Nederlanders die vorig jaar naar het buitenland reisden, hebben namelijk twee op de drie (70 procent) zich onvoldoende voorbereid. Ze hebben zich bijvoorbeeld niet laten informeren over de veiligheidssituatie in het land, de benodigde reisdocumenten en vaccinacties of de lokale gebruiken.

Terreurdreiging

Onder de mensen die zich wel goed hadden voorbereid was terreurdreiging doorslaggevend bij het kiezen van een veilige vakantiebestemming, blijkt uit onderzoek van bureau NBTC-NIPO in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

„Een goede voorbereiding is het halve werk”, aldus minister Halbe Zijlstra. „Zeker bij de wat exotischere bestemmingen kost het even tijd. Maar het is belangrijk dat iedereen die naar het buitenland vertrekt voor vakantie of zakenreis, gezond en wel thuiskomt.” De minister opent dinsdag de Vakantiebeurs in de Utrechtse Jaarbeurs en grijpt die gelegenheid aan om mensen te wijzen op het belang van voorbereiding.

Voor 6 procent van de buitenlandse vakanties (1,1 miljoen vakanties) hebben Nederlanders advies van het ministerie ingewonnen. Dat gold vooral voor bestemmingen die in het nieuws waren vanwege onrust of terreurdreiging, zoals Turkije of de Verenigde Staten. De BZ Reisadvies App is door ruim 200.000 mensen gedownload. Het 24/7 BZ Contactcenter stond vorig jaar 700.000 keer reizigers te woord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.