Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 30 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Betoverend Chefchaouen: in deze stad is alles blauw!

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is blauw! Lastig spelletje om te spelen in Chefchaouen, want in deze bijzondere fotogenieke Marrokkaanse stad is bijna alles blauw.

Wij hebben sowieso een kleine voorliefde voor Marokko, maar als je een reis door Marokko maakt, mag je Chefchaouen eigenlijk ook niet overslaan. Het verborgen stadje ligt in het noorden van Marokko. In de sprookjesachtige Medina is bijna alles blauw geverfd, maar toch is geen straat hetzelfde.

Chefchaouen ligt in het noorden van Marokko. Foto: Colourbox

Je loopt er langs turquoise deuren, hemelsblauwe trappen, azuurblauwe en kobaltblauwe tegels. Het idyllische stadje is gelegen op een hoogte van 557 meter boven de zeespiegel. Chefchaouen wordt beschouwd als een heilige stad en telt acht moskeeën.

Hoe fotogeniek wil je het hebben? Foto: Colourbox

Hoe kom je er?

Wij hebben ons bezoekje aan de blauwe stad gecombineerd met een verblijf in de koningsstad Fez. Je doet er dan met de auto ongeveer drie uur over. In totaal ben je zes uur onderweg, een lange rit maar zeker de moeite waard. Sneller is om vanaf Tanger te gaan, dan duurt de rit ongeveer 1,5 uur.

Elk straatje is weer anders. Foto: Lisa Vermeij

Waarom is alles blauw?

De grote vraag is natuurlijk: waarom zijn alle muren, deuren en daken blauw in Chefchaouen? Het antwoord is alleen niet zo makkelijk, want er zijn meerdere verhalen over wie de blauwe gevels heeft geïntroduceerd en waarom.

Chefchaouen heeft rond de 42.800 inwoners. Foto: Lisa Vermeij

Een van de meest gehoorde verhalen is dat Chefchaouen in 1471 werd gesticht door berberstammen uit het Rifgebergte. Vanaf 1494 zochten Joodse vluchtelingen uit het Spaanse Granada er onderdak als gevolg van de Spaanse Inquisitie. De huizen werden omstreeks 1930 voorzien van hun kenmerkende kleur blauw, een symbolische kleur binnen het jodendom.

Maar we hebben ook gehoord dat de muren en deuren blauw zijn omdat alle oorspronkelijke bewoners blauwe ogen hadden en blauwe kleding droegen. Wat het ook mag zijn, Chefchaouen is onbewust een magisch plekje geworden. Ondanks dat toeristen de plaats inmiddels ook hebben ontdekt, is het er toch nog extreem rustig.

Elk hoekje is een foto waard. Foto: Lisa Vermeij

Wat kun je er doen?

  • Verdwalen!
  • Oké, geen grap, écht verdwalen gebeurt niet zo snel. Maar ga lekker struinen door de vele verschillende straatjes.
  • Maak foto’s! Pas op als je voor één van de deuren staat en per ongeluk op de deur klopt. Er wonen gewoon mensen, dus grote kans dat die deur open gaat.
  • Drink verse muntthee op het plein.
  • Lunch met een couscous. Kies een van de dakterrassen voor een prachtig uitzicht.
  • Ga winkelen in de medina
  • Een klein stukje buiten het centrum ligt de Spaanse Moskee, vanaf daar heb je een heel mooi uitzicht over de stad. Omdat Chefchaouen redelijk dichtbij de Spaanse grens ligt wordt er door sommige mensen ook nog Spaans gesproken. 
Foto: Lisa Vermeij

In principe heb je de stad in een middag gezien. Mocht je een langer bezoek plannen, dan zijn er redelijk wat hotels waar je kunt blijven slapen. Combineer je bezoek dan met een wandeling door het Rif-gebergte.

In Chefchaouen zijn Spaanse invloeden terug te vinden. Foto: Lisa Vermeij

Cannabis

De regio van Chefchaouen staat bekend om de productie van Cannabis. In de stad word je helaas ook meerdere malen aangesproken met de vraag of je hasj wilt kopen. Doe dit niet, want dat is in Marokko hartstikke verboden en er staan hoge celstraffen op.

De stad is inmiddels redelijk bekend bij toeristen, toch is het er opvallend rustig. Foto: Colourbox

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.