Een voorbeeld van één van de foto's van The Dream Diaries. / The Dream Diaries
Lisa Vermeij
De gezichten achter de bekende fotofenomenen ‘Humans of Amsterdam’ (Debra Barraud) en @fetching_tigerss (Annegien Schilling) hebben hun krachten gebundeld en het indrukwekkende ‘The Dream Diaries’ opgezet.
Voor dit project hebben ze in totaal zo’n 7000 kilometer afgereisd, door Europa om kinderen te fotograferen die gevlucht zijn. De creatieve storytellers hebben de kinderen gevraagd naar hun dromen en verhalen en deze gevisualiseerd door middel van een beeld.
„Sinds 2015 zijn er veel vluchtelingen naar Europa gekomen en het gaat er niet alleen om dat we deze mensen onderdak bieden, we moeten ze ook een toekomst geven,” zegt Debra Barraud, initiatiefneemster van het project, tegen Metro. Volgens Debra is het heel belangrijk dat de mensen die naar Europa zijn gevlucht een kans krijgen om hun leven op te bouwen. Hoe? „Kinderen zijn de stem van de toekomst. Zij hebben dromen, wensen en hoop. Als je het kan dromen, dan kan je het waarmaken, dat is de boodschap van dit project.”
Met The Dream Diaries willen Debra en Annegien kinderen de mogelijkheid geven om hun eigen verhaal te schrijven. „Ieder kind moet dit kunnen, ongeacht of je een slechte start hebt gehad of niet.” Het doel van het project is niet om te laten zien hoe zielig de kinderen zijn. „We willen juist laten zien hoe krachtig ze zijn. De kinderen zijn zelf de pen van hun toekomst, zij kunnen zelf creëren en schrijven wat ze willen.”
De jonge fotografen hebben samen met videomaker Kris Pouw en producer Benjamin Heertjes vijf steden (Wenen, Brussel, Geneve, Amsterdam en Berlijn) bezocht voor hun project, dat tevens een samenwerking is met UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. De vrouwen leerden elkaar kennen tijdens een event van Facebook en er was gelijk een creatieve klik tussen de twee.
„De reizen waren heel spannend. Ik was hoofdverantwoordelijk voor alles, maar het was vooral heel belangrijk dat er een klik was met de kinderen.”
Debra legt uit dat je niet zomaar bij een familie kunt binnenstappen en even een foto kunt maken. „Het is heel intiem als je ineens bij een familie thuis bent. We wilden de kinderen vertrouwen geven. Je kan een kind niet zomaar vragen om over een oorlogsherinnering te praten. Vaak gingen we eerst iets leuks doen, zodat we een band kregen met de kids.”
Naast een prachtige fotoserie die is te zien op de socialmedia-kanalen van de creatievelingen is er ook een film gemaakt. „We hebben bewust geen script gemaakt, omdat we geen enkel kind woorden in de mond wilden leggen.”
Een van de mooiste verhalen die Debra is bijgebleven is het verhaal van Hanna, een Syrisch meisje. Ze is samen met haar oom en oma naar Duitsland gekomen, maar haar tweelingbroertje en ouders zitten nog in Damascus. Haar grootste wens is om haar ouders en broertje naar Duitsland te krijgen.
„Hannah kan heel slecht tegen de hele situatie, maar blijft hoop houden. Ze is kwetsbaar maar ook zo sterk als een leeuw. Op de foto zie je dat ze op gelijke hoogte loopt met de leeuw. We laten zien; Hannah is sterk genoeg om met de situatie om te gaan.”
Annegien en Debra publiceren de werken op hun socialmedia-kanalen waarop ze bij elkaar 1,5 miljoen volgers hebben. Ook is het project al gescout en ingezonden voor de Zilveren Camera Award.
+1
De natuur in Zuid-Afrika is onvergetelijk. / Foto’s: SA Tourism
In samenwerking met South Africa Tourism
Ho, een olifant! Even remmen maar. Rijden in een open jeep door de adembenemende natuur in een park en dan plotseling oog in oog ‘staan’ met een leeuw, giraffe of neushoorn. Dat zijn ervaringen die je nooit zult vergeten. En: je doet ze op op nog geen halve dag reizen: Zuid-Afrika, land van wildlife & nature.
Vele Nederlanders hebben het op hun bucket list gezet. Genieten van de flora en fauna van Zuid-Afrika, van natuur en dieren die we in eigen land nooit zullen zien. Ben jij misschien zo’n reiziger die een trip naar Zuid-Afrika absoluut op z’n moet-ik-absoluut-nog-doen-lijst heeft staan? Voor die toekomstige vakantiegangers heeft het Zuid-Afrikaans Verkeersbureau (South Africa Tourism) een leuke quiz opgezet. Zuid-Afrika heeft ontzettend veel te bieden, voor totaal verschillende mensen. Je kunt nu checken wat voor Zuid-Afrika-bezoeker jij bent.
Metro
Welk vervoersmiddel gebruiken Nederlanders het liefst als ze op stedentrip gaan? Uit onderzoek van Stedentrips.nl, dat 1481 Nederlandse vakantiegangers ondervroeg, blijkt dat 30 procent nog het liefst het vliegtuig pakt.
Het duurzame alternatief, de trein, wordt echter steeds populairder. 18 procent van de Nederlanders op stedentrip gaat nu bij voorkeur per spoor.
Het Gardameer in Italië. / Colourbox
Metro
Met de winter op komst, is het voor velen tijd om rustig aan - voor een zomers gevoel - de eerste vakantiegids op tafel te leggen. Of om Metro te lezen uiteraard, want hier vind je alvast de eerste vakantietips. In dit geval: (met de kinderen) zin krijgen in het Gardameer, het grootste meer van Italië.
Het Gardameer is een heel populaire vakantiebestemming. Veel jongeren gaan erheen om te feesten, maar het is ook een geliefde plaats voor ouderen om te genieten van de natuur. Daarnaast zijn diverse campings speciaal ingericht om gezinnen te verwelkomen met (kleine) kinderen. Wat zijn dan de leukste en vooral kindvriendelijkste campings?
Klaar met de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe? Ga eens naar Lyon. /Colourbox
Lennaert Rooijakkers
Sla jij een bezoek aan massale en gejaagde steden het liefst over, gruwel je van het afvinken van lijstjes met obligate toeristische attracties en zorg je graag goed voor de inwendige mens? Dan is Lyon een plek waar je je hart kan ophalen.
Lyon ken je vast van de verkeersborden op weg naar Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië. Maar heb je er weleens aan gedacht om de afslag naar de derde stad van Frankrijk te nemen? Doe het maar eens, je zal er geen spijt van krijgen.
Deze charmante stad in het zuidoosten van Frankrijk, waar de Rhône en de Saône samenkomen, doet met zijn oude binnenstad, imposante kerken en basilieken en prachtige herenhuizen aan het water op sommige punten echt niet veel onder voor Parijs. Maar het is een stuk minder gehaast en toeristisch dan de Franse hoofdstad (laat staan snobistisch.)
Santa Cruz, Tenerife. / Adam Nieścioruk | Unsplash
Metro
Zie je op tegen de winter? Dan krijg je door dit artikel zin in de zon.
Ieder jaar lezen we al in september en oktober de mogelijke - vaak heftige - voorspellingen voor de komende winter. Ook dit jaar waren deze voorspellingen niet mals: de koudste winter in tientallen jaren wordt voorspeld. Hoewel er best wat winterliefhebbers in Nederland te vinden zijn, is er ook een grote groep die al gruwelt bij het idee van sneeuw, donkere dagen en kou. Hoe kun je de aankomende koude winter beter 'overleven' dan door lekker naar de zon te gaan? Hier hebben we vijf van de leukste zonbestemmingen van deze winter voor je verzameld. Wij weten in ieder geval wel wat we gaan doen dit koude najaar en de komende winter.
Tenerife. / Fausto García | Unsplash
Op dit moment moet je minimaal een keer overstappen om in Wenen te komen en duurt een rit zeker meer dan 10 uur. Foto: Colourbox
Metro en ANP
Vanuit Amsterdam kun je al gemakkelijk naar Parijs, Berlijn en Londen reizen. En als het aan het Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB ligt, kun je vanaf 2021 ook met de trein in een keer van Amsterdam naar Wenen reizen.
In een interview met de Wiener Zeitung zegt ÖBB-topman Andreas Matthä: „We plannen vanaf januari 2020 een Nightjet naar Brussel en werken daar met spoed aan. Een nachttreinverbinding naar Amsterdam komt het jaar daarop."
EPIZODE⁴ - Vietnam is één van de festivals die écht de moeite waard zijn om het vliegtuig voor te pakken.
Daisy Heyer
Nu het weer in Nederland weer écht Nederlands begint te worden en het festivalseizoen officieel voorbij is, kun je binnen zitten sippen, maar je kunt ook hard werken en sparen voor een van de te gekke festivals die buiten Nederland gaan plaatsvinden deze herfst en winter! Metro zet vijf toppers voor je op een rijtje!
Santorini, Griekenland. / Unsplash
In samenwerking met het Grieks Verkeersbureau
Nederlandse toeristen weten Griekenland aardig te vinden en dit is ook helemaal niet gek. Het land telt maar liefst 6000 eilanden waarvan er 227 bewoond zijn. En nou denk je bij Griekse eilanden al gauw aan de grote jongens zoals Kreta en Rhodos, maar hiermee doe je het vakantieland echt tekort.
Vanuit Nederland kan je in ongeveer 3,5 uur op een van de honderden vakantieparadijsjes in miniatuurvorm zijn. Klein maar fijn, dat is wat eilanden zoals Corfu, Zakyntos, Kos, Samos, Mykonos en Santorini allemaal typeert. En hoewel ze natuurlijk allemaal anders zijn, hebben ze ook van alles gemeen! Hier zijn tien dingen die je op in deze subtropische archipel kunt beleven.
Zakynthos, Griekenland.
Domplein in Utrecht. / Robin van Lonkhuijsen | ANP
Metro
Trek je warme jas maar weer aan, neem een gevulde portemonnee mee en bereid je voor op warme chocolademelk, lekkere high tea’s en shoppingsessies. De herfstvakantie staat voor de deur en je hoeft absoluut niet het land uit om een heerlijke vakantie te beleven.
In Nederland vind je namelijk genoeg te gekke steden die je binnen één of meerdere dagen met de trein kunt ontdekken. Het enige wat jij hoeft te doen is een goed humeur meenemen, de trein in te stappen en te genieten van een dagje weg. Extra mooi meegenomen is dat de NS in dit soort periodes vaak stunt met goedkope treinkaartjes waardoor je trip helemaal niet duur hoeft te zijn. In dit artikel geven we je enkele tips voor leuke steden in Nederland die je in de herfstvakantie kunt bezoeken.
Utrecht op z’n mooist. / Jonne Mäkikyrö | Unsplash
Foto: Rob Engelaar | ANP
Metro
In de zomer trekken honderdduizenden Nederlanders naar het buitenland voor een welverdiende vakantie. Hierbij besteden we meer geld aan vakantie dan ooit. Voor wie er niet voor koos om tijdens het hoogseizoen weg te gaan: lees dit.
Ben je nog van plan om er in de herfst op uit te trekken? En staat een tripje naar Oostenrijk, Tsjechië of een ander land waar je een tolvignet nodig hebt op de planning? Koop in dat geval geen jaarvignet, maar kies voor een vignet met een kortere geldigheid. Hiermee ben je namelijk een stuk goedkoper uit volgens de ADAC, de Duitse ANWB.
Foto: Sean O. / Unsplash
Metro
Koffers die je op afstand kunt volgen. Robots die in je hotel de roomservice regelen. En via virtual reality alvast kennismaken met je vakantiebestemming. Dat zijn innovaties die horen bij reizen in 2020.
De reiswereld ziet er vandaag de dag totaal anders uit dan dertig jaar geleden. Vakantiebestemmingen zijn gemakkelijker te bereiken, reizen is goedkoper en we hebben meer kennis over bepaalde landen door de komst van internet. Het is niet voor niets zo dat Nederlanders anno 2019 vaker én verder op vakantie of op reis gaan. Maar: er is meer dan dat. Waar we een paar jaar geleden nog massaal kaartjes stuurden naar familie, vrienden en geliefden kun je nu binnen enkele seconden een fotootje appen vanaf de andere kant van de wereld. Ieder jaar zijn er verschillende innovaties te zien op het gebied van reizen. Welke zien we volgend jaar?
Reisorganisatie Thomas Cook ging maandag failliet, wat leidde tot geannuleerde vakanties en vluchten. Waarom worden traditionele reisbureaus steeds minder populair? /ANP
Roos Ravensbergen
Reisorganisatie Thomas Cook ging maandag failliet, wat leidde tot geannuleerde vakanties en vluchten. 21.000 werknemers vrezen voor hun baan. Waarom worden traditionele reisbureaus steeds minder populair?
Reisbureaus dalen flink in populariteit en mensen plannen steeds vaker zelf hun vakantie. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een grote meerderheid (67 procent) van de vakanties via internet geboekt wordt. Vooral fysieke reisbureaus hebben het zwaar te verduren, slechts een op de tien vakanties wordt daar geboekt. Een klein aantal vakanties wordt via e-mail of via de telefoon geboekt.
Reisbureaus hebben het absoluut moeilijk, zegt toerismedeskundige Stephen Hodes. „Het boeken van reizen gaat veel meer online of direct bij de accommodatie. Mensen zoeken bijvoorbeeld zelf een Airbnb en vinden daar een geschikte vlucht bij. Reisbureaus moeten daarom hard werken om hun toegevoegde waarde te tonen.”
Donkere wolken voor Thomas Cook... / ANP
Metro en ANP
De ondergang van de Britse reisoperator Thomas Cook levert Nederlandse klanten veel onduidelijkheid op. De Nederlandse tak, die onderdeel uitmaakt van de in Duitsland geregistreerde Europese activiteiten, is namelijk nog niet failliet en ook in België is de touroperator nog niet kopje onder gegaan. Maar wat dat voor de klanten betekent?
Vooralsnog draaien de Nederlandse ondernemingen Thomas Cook en Neckermann gewoon door. Wel hebben de bedrijven besloten uit voorzorg geen nieuwe klanten aan te nemen. De balie van Thomas Cook op Schiphol bleef maandag gesloten.
Omdat het faillissement in Duitsland en Nederland nog niet is aangevraagd, kunnen ook concurrenten als TUI nog niets zeggen over het mogelijk overnemen van vakanties die klanten bij Thomas Cook hadden geboekt. „Dan moet er eerst een faillissement zijn en dan gaat de SGR aan de slag", legt een woordvoerder uit. Ook voor het garantiefonds zelf is het om die reden lastig handelen.
Personeel KLM staakte maandag. / Ramon van Flymen | ANP
Quincy Brouwer
Het grondpersoneel van de KLM staakt woensdag. Daarom worden er vertragingen verwacht op Schiphol.
Het grondpersoneel van KLM gaat woensdag opnieuw in staking. Tussen 8 en 10 uur zullen zij hun werk neerleggen, omdat er nog geen schot zit in de cao-onderhandelingen. Door de staking van maandag vielen ruim zestig vluchten uit die dag en waren er flink wat vertragingen.
Treinreiziger, gedraag je! Foto: ANP
Quincy Brouwer
De NS verwacht komende maand een recordaantal van 36,7 miljoen reizigers op het spoor. De spits is terug en daarmee keert ook de ‘spoorhork’ - de irritante reiziger die de treinetiquette aan zijn laars lapt - terug in de Nederlandse treinen.
Nog voor de trein stilstaat, begint de ellende al. Een aantal reizigers wurmt zich door de menigte naar het randje van het perron. Zodra de deuren van de trein opengaan, wordt er nauwelijks nog gewacht op de mensen die uitstappen. De strijd om als eerste binnen te komen is gestart. Zijn deze mensen misschien bang dat de trein zonder hen vertrekt, of denken ze eerder thuis te komen als ze voor een aantal mensen dringen? Sta je dan mooi tussen met je koffie in de ene hand en Metro in de andere.
Palmbomen, strand en zwembad... wij dromen weg bij deze heerlijke hotspots op Ibiza / Amáre Beach Hotel
Daisy Heyer
Ibiza is en blijft populair. Volgens verschillende cijfers zijn er in 2018 bijna 10 procent meer Nederlanders naar Ibiza op vakantie geweest dan het jaar ervoor en bij een minionderzoek van De Volkskrant bleek dat maar liefst zestien vloggers de afgelopen tijd op het eiland waren. Dat voorspelt nóg meer populariteit! Reden voor ons om 7 heerlijke hotspots van het eiland voor je op een rijtje te zetten.
Hoe mensen op vakantie gaan, is snel aan het veranderen. Weggaan zonder iets te boeken past daar vaak niet meer bij. Foto: Getty Images
Metro en ANP
Het raakt uit de mode om op vakantie te gaan zonder iets te boeken. Vier op de vijf vakantiegangers hebben van tevoren in ieder geval een slaapplek geregeld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de onderzoeksbureaus CBS en NBTC-NIPO Research.
In de lente en zomer van 2018 gingen Nederlanders 3,2 miljoen keer op de bonnefooi op vakantie, een kwart minder dan een jaar eerder. Ook in de jaren daarvoor was er sprake van een dalende trend.
Een vrouw zal eerder een cocktailtje nemen dan een man als we de zorgen om extra kilo's moeten geloven... / Pexels
Daisy Heyer
Op vakantie gaan moet vooral leuk zijn, maar brengt nog behoorlijk wat stress en zorgen met zich mee. Bijna de helft van alle vrouwen (44 procent) en ruim een derde van alle mannen (34 procent) maakt zich zorgen voordat zij op vakantie gaan, blijkt uit een steekproef van Zoover.
Waar we ons dan vooral zorgen over maken? Over dingen die met gezondheid te maken hebben! Een voedselvergiftiging oplopen (44 procent), een ongeluk krijgen (26 procent) en dat er geen ziekenhuis in de buurt van de vakantiebestemming is (25 procent) lijken de grootste zorgen op vakantie. En ook het 'vreten op vakantie' blijkt voor nogal wat kopzorgen te zorgen: 11 procent van de mensen is bang om aan te komen op vakantie.
Foto: Pixabay
Maartje Hensen
Nadat Taiwan het homohuwelijk legaliseerde dit jaar, is een nieuw tijdperk begonnen in Azië. Lange tijd werd er gedacht dat homoseksualiteit alleen iets in de Westerse wereld was, maar doordat Taiwan het homohuwelijk nu officieel erkent, is het niet langer iets van ‘de andere kant van de wereld’. Ineens zijn er in Azië ook mogelijkheden! De grote vraag is nu: welk land wordt het volgende? Thailand staat al jaren bekend als populaire en vriendelijke bestemming voor LHBT’ers, dus laten we eens kijken hoe ver ze daar nu eigenlijk zijn!
Eind vorig jaar hadden wij de eer om mee te mogen werken aan een campagne van het officiële bestuur van toerisme, om Thailand te promoten als vriendelijke bestemming voor LHBT’ers. Thailand is niet voor niets in 2017 uitgeroepen tot tweede meest vriendelijke bestemming voor LHBT’ers in Azië (na Tel Aviv)! Als toerist – ongeacht je seksuele voorkeur – voel je je al snel hartelijk welkom in het land van de smiles (yim in het Thais).