Zo krijg je je volgende vlucht 3 stoelen voor jezelf

Zo krijg je je volgende vlucht 3 stoelen voor jezelf

Ga je binnenkort vliegen? Lees deze tip dan goed, want het zou goed kunnen dat je het jezelf een stuk comfortabeler kunt maken. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Vliegreizen zijn niet altijd even fijn. Vooral je medepassagiers kunnen een flinke bron van irritatie zijn. De ene keer is de man naast je verkouden, de andere keer is het koppel naast je zo klef dat je je ongemakkelijk begint te voelen. Maar met deze truc (gedeeld door een multimiljonair) kan dat verleden tijd zijn.

„First class vliegen? Dat is niet nodig", vertelt gebruiker regoapps op Reddit. „Ik boek gewoon een economy class-ticket in het midden van een rij van drie stoelen."

Dat zorgt er volgens de gebruiker, die in het dagelijks leven app-ontwikkelaar is, voor dat er vaak niemand naast je komt zitten. „In een vlucht die niet zo vol zit, wil niemand naast iemand anders zitten en kiezen ze voor een ander plekje. Als het een koppel is, dan willen de twee niet gescheiden zitten."

Gigantische bank

Regoapps geeft overigens ook de tip mee om bij check-in te vragen of je van plek mag ruilen. Van daaruit kun je kijken of en waar de lege stoeltjes zijn.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

En wat doe je dan met die ruimte? Regoapps weet er wel raad mee: „Je kan nu je de hele rij voor jezelf hebt alle armleuningen omhoog doen. Nu heb je eigenlijk een gigantische bank die groter is dan wat de passagiers first class en businessclass krijgen.


Views

400+

Deze stad heeft een heuse spa voor gin-lovers

Een foto van het interieur van The Gin Spa. / The Gin Spa

Foto van 'Daisy Heyer'

Alcohol en gezond zijn gaan niet per se samen, maar alcohol en een gelukzalig gevoel voor velen van ons wél. Wij sprongen dan ook een gat in de lucht toen we hoorden dat er ergens op aarde een spa is geopend die geheel in het teken staat in één van onze favoriete alcoholische versnaperingen: The Gin Spa.

Ginnige extraatjes

Heel ver hoef je niet te reizen voor de spa die nu al tot favoriete beauty-hotspot van het jaar is gebombardeerd: The Gin Spa is gevestigd in Glasgow, Schotland. Wees niet bang, want de behandelingen in deze spa worden niet uitgevoerd met het alcoholische goedje, maar bij iedere behandeling die je boekt in The Gin Spa krijg je wél een op gin-geïnspireerd extraatje.

The Gin Spa

Zo kun je een kleine behandeling boeken met de naam Just the Tonic, waar je een kop thee, een glas prosecco en een gin-cocktail bijkrijgt. Of ga voor de The Twilight Tasting, waar je niet alleen een gin-cocktail bij geserveerd krijgt, maar waarbij je na afloop ook kunt aanschuiven in de aangrenzende bar Gin71 voor een vijfgangendiner compleet geïnspireerd op gin.

De eigenaren van de spa gingen nog een stapje verder en sloegen de handen ineen met het verzorgingsmerk JustBe Botanicals, die een complete gin-inspired productlijn produceerden voor de spa.

The Gin Spa

Extra chocolade

Wat je als gast kunt verwachten? Wie binnenkomt krijgt in ieder geval altijd de vraag: hoe zou jij je willen voelen, waarna je kunt kiezen uit een ‘menu’ geïnspireerd op jouw keuze tussen blij, actief, rustig, puur, energiek en detox. En als klap op de vuurpijl krijg je bij massages en gezichtsbehandelingen ook nog een chocolade om deze gevoelens te versterken.

Wil je een bezoekje brengen aan de spa, dan moet je naar 2 Virginia Court, Glasgow. De behandelingen zijn tussen de 20 en 99 pond en kun je boeken via de website van The Gin Spa.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

16

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

200+

Vergeet vliegen: Straks kun je naar Londen treinen
Likeability of 6

Vergeet vliegen: Straks kun je naar Londen treinen

Een trein van Eurostar. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Wil je eens naar Londen, maar heb je vliegangst of gewoon geen zin in het gedoe van een vliegreis? Dan heeft Eurostar binnenkort een oplossing. Dat bedrijf wil over een paar maanden een directe trein tussen Londen en Amsterdam laten rijden. Tussendoor stopt de trein ook bij het Franse Lille, Brussel en Rotterdam.

Daarmee wil het bedrijf de directe concurrentie aangaan met goedkope vliegmaatschappijen. Voor een enkeltje tussen de twee steden zal je waarschijnlijk rond de 62 euro moeten betalen. Voor een retourtje zou men naar verluidt ongeveer 112 euro rekenen.

Brussel

Het is nu ook al mogelijk om met de trein naar Londen te gaan, maar dat vergt nu nog een overstap in Brussel. Daardoor kost het nu tussen de 4,5 en 5 uur om met de trein van de Nederlandse naar de Engelse hoofdstad te reizen. Dat zal met de nieuwe lijn van Eurostar waarschijnlijk minder dan 4 uur worden.

Dat is nog steeds een stuk langer dan de reistijd die je met een vliegtuig hebt (ongeveer één uur), maar met het gedoe dat bij vliegen komt kijken (in- en uitchecken, reistijd van en naar vliegvelden) zou het qua tijd weleens een waardig alternatief kunnen zijn voor vliegen.

Bovendien is het comfortabeler en relaxter om met de trein te reizen, stelt Eurostar-oprichter Mark Smith: „Het wordt straks mogelijk om binnen 3 uur en 50 minuten tussen Londen en Amsterdam te reizen”, vertelt hij aan Daily Mail. „Onderweg kun je werken en relaxen met tafels en wifi, op een manier die niet mogelijk is in een vliegtuig.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_8840655735abe3aee486e069ab7f5e76bedb6849_avatar

Views

100+

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

48

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Verliefd worden en nooit meer weg gaan

Camera videoVerliefd worden en nooit meer weggaan

Met een beetje geluk zie je ook het noorderlicht.

Foto van 'Hester Ramaker'

Iets dat echt niet mag ontbreken aan je trip door Canada is een bezoek aan Jasper National Park, thuisbasis van de Canadese Rockies. Dit is een plek waar je enorm ontspant, hoewel de rust in het begin wellicht een beetje wennen is. Maar wennen doe je snel; al na een dag wil je eigenlijk niet meer naar huis.

Veelzijdig

Het ruige landschap van Jasper National park is een voor in de boeken. Dit park beslaat een oppervlakte van 11.000 km2, dat is een kwart van Nederland. Het is een officieel ‘Dark Sky Preserve’, of Dark Sky Park, zoals wij het in Nederland noemen en onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bij uitstek een plek om sterren te kijken en lange hikes te maken. Doe dat laatste trouwens nooit alleen, want in Jasper is ook genoeg wildlife te vinden.

Jasper is prima te bereizen vanuit Edmonton, hoofdstad van de provincie Alberta. Via KLM.com kun je rechtstreekse vluchten boeken naar deze stad. Als je een compleet pakket wilt boeken, inclusief vlucht, transfer, skipas en hotel, kijk dan op sneeuwzekerdeals.nl waar deze pakketten aangeboden worden. Kijk alvast op exploreedmonton.com en jasper.travel om alvast inspiratie op te doen voor deze reis.

Wintersport

Huur bij aankomst in Edmonton een auto, zoek de Yellowhead Trail op richting het westen en binnen een kleine vier uur sta je in het plaatsje Jasper, midden in het National Park. Het lijkt een lange rit, maar voor de Canadezen is dit de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog, heel wat mensen vertrekken in het weekend om 5 uur in de ochtend richting Jasper, om daar vanaf 9 uur de hele dag te skiën en aan het einde van de dag weer terug te keren naar Edmonton.

En weet je, het skigebied in Jasper, Marmot Basin, is de rit waard. Anders dan in veel Europese skigebieden heb je hier de rust en vooral de ruimte om te gaan waar je wilt. De pistes zijn er breed, liggen vol met dat fijne poedersneeuw en er zijn weinig mensen op de berg, helemaal als je doordeweeks gaat skiën. Marmot Basin wordt ook steeds verder uitgebreid. Recent is er een nieuw funpark gebouwd, waar je over schansen en andere obstakels kunt manoeuvreren. Ook zijn er nieuwe zwarte pistes gecreëerd, Tres Hombres, uiteraard voor de zeer gevorderde skiër of snowboarder. Kleed je wel goed aan, want in het winterseizoen is het behoorlijk koud in de bergen. Thermokleding en veel lagen dragen is daarom een must.

Eerbetoon aan de muren

Een deel van die lagen kun je weer uittrekken als je klaar bent met skiën en zin hebt in de ‘derde helft’: après-ski! Uiteraard is er op de berg de mogelijkheid om een borreltje te drinken, maar je kunt ook terug gaan naar Jasper om daar een kroeg in te duiken. Bijvoorbeeld de ‘Dead dog’. Een kroeg die zijn naam eer aan doet, want op de muur hangen foto’s van overleden honden die in Jasper ‘bekend’ waren. Dat is overigens niet de reden waaraan de kroeg zijn naam te danken heeft. De eigenaar heeft het zo genoemd omdat vroeger mensen altijd naar de kroeg belden om te vragen hoe druk het was, waarop het barpersoneel, als het heel rustig was, simpelweg antwoordde met ‘dead dog’. De beller wist dan genoeg en bleef ook thuis. Dat gegeven is een beetje uit de hand gelopen en zo is de kroegnaam ontstaan. Ondertussen is deze bar een van de bekendste en zeer geliefd onder de lokale bevolking.

Bizon op het menu

Vergeet na zo’n dag ook vooral niet te eten. Restaurant Evil Dave’s Grill is een goede plek om te dineren. Dit familie restaurant gebruikt alleen echt verse ingrediënten en biedt een uiteenlopend menu waar onder meer bizon op staat. Een erg populair en lekker gerecht. Of eet bij de Jasper Brewing Co., de plaatselijke bierbrouwerij waar je bijzondere biertjes en een goede avondmaaltijd kan scoren. Zorg er wel voor dat je honger hebt, want de porties zijn hier groot. Gelukkig is vragen om een doggybag hier de normaalste zaak van de wereld.

Praten met de locals

In het nachtleven ontmoet je ontzettend veel mensen die graag een praatje met je aanknopen. Doe dat vooral, want dan hoor je onder meer dat de inwoners van Jasper ‘bearspray’ bij zich dragen (een soort pepperspray voor beren), welke prijzen je kunt winnen als je het beste Halloweenkostuum hebt, dat er eigenlijk te weinig huizen in Jasper staan voor het aantal mensen dat er wil wonen en dat je altijd een volle tank moet hebben omdat het eerstvolgende dorp een eindje hier vandaan ligt. Kortom: je leert de plaatselijke bevolking kennen en hoort precies wat ze doen, denken en willen, en daardoor voel je je deel van de gemeenschap.

Dat gevoel zorgt er voor dat je in Jasper wilt blijven en je bent niet de enige. Een groot deel van de inwoners van Jasper kwam er drie, zes, vijftien of zelfs twintig jaar geleden voor het eerst als vakantieganger, werd verliefd op het dorp en de omgeving, ging weer naar huis, enkel en alleen om de broodnodige spullen te halen om vervolgens terug te keren naar Jasper en er voorgoed te blijven. Vanaf het moment dat je in Jasper uit je auto stapt, vloeit er een soort rust over je heen. Een rust waar je eerst een beetje ongeduldig van wordt, maar al snel aan went en ook goed op gedijd. Die rust en ontspanning heeft zijn greep op een ieder die door het plaatsje loopt. Het is slechts een kwestie van tijd voor ook jij denkt: hier wil ik niet meer weg.

Tips

Maligne Canyon Icewalk
Even iets anders doen dan skiën? Met deze, erg populaire, tour ga je diep in de Maligne canyon, een kloof die in de winter compleet bevroren is waardoor je er honderden meters in kunt lopen. Je ziet bevroren watervallen, ijsgrotten en grote ijsformaties. Als je vroeg in de ochtend of laat in de avond gaat, is het echt behoorlijk koud dus kleed je goed en warm aan. Tip: Als je zeker wilt weten dat de grotten echt bevroren zijn, reis dan in hartje winter naar Jasper.

Verliefd worden en nooit meer weg gaan

Een bijzondere ervaring: ijsrotsen beklimmen.

Icefield Parkway
Als je de Canadese Rockies bezoekt, is het rijden, hetzij een deel, van de Icefield Parkway een absolute aanrader. Deze weg is 227 km lang en zo aangelegd dat je alle mooie bezienswaardigheden gaat zien. Denk aan watervallen, gletsjers, prachtige meren en natuurlijk besneeuwde bergtoppen. De Icefield Parkway wordt een van de mooiste wegen van Noord-Amerika genoemd, en dat is niet voor niets. Tip: Houd je ogen goed open tijdens het rijden, de kans is groot dat je wilde dieren ziet.

Verliefd worden en nooit meer weg gaan

Een van de mooiste wegen ter wereld.

Jasper Brewing Co.
Aan de hoofdweg in Jasper zit de Jasper Brewing Co. Een relatief jong bedrijf dat interessante bieren brouwt. De sfeer is er erg prettig en heel laagdrempelig, waardoor je je snel op je gemak voelt. Dineren kun je er ook. Ze hebben een divers menu, dus voor ieder wat wilt. Probeer vooral het typische Canadese gerecht poutine; franse frietjes met jus en kaas. Tip: Wil je iets speciaals proeven? Probeer dan eens de Blackeye Blueberry Vanilla Ale, een biertje zoals je hem nog niet eerder proefde.

Verliefd worden en nooit meer weg gaan

Speciaalbiertjes drinken om de dag af te sluiten.

Sterrenkijken
Neem een avond de tijd om echt eens uitgebreid naar de sterren te kijken. Dat kan hier ontzettend goed, want Jasper National Park is een officieel sterrenreservaat. De hemel is hier zo donker dat je werkelijk alle sterren kunt zien met je blote oog. Zelfs de Melkweg is hier duidelijk zichtbaar. Tip: Houd tijdens je verblijf verschillende websites in de gaten die een voorspelling geven of het Noorderlicht te zien is. is de kans groot? Zoek dan een open ruimte op voor de beste waarneming. Echt, genieten.

Verliefd worden en nooit meer weg gaan

Je ziet duidelijk de Melkweg in dit park.

Marmot Basin
Bij een bezoek aan Jasper hoort een minimaal 1 dag op de berg van skigebied Marmot Basin. Na een ritje van twintig minuten ben je al in het skigebied. Het is 696 hectare groot met 92 geprepareerde pistes en de beroemde Powder Snow zoals je die alleen in de Rocky Mountains vindt. Hier wacht je nooit in de rij voor de lift want er is ruimte zat en dat is behoorlijk fijn. Mensen komen hier terug voor de prettige atmosfeer. Tip: sta vooral bovenop de berg even stil om de omgeving van de Rocky Mountains goed in je op te nemen.

Verliefd worden en nooit meer weg gaan

Skiplezier in de Canadese Rocky Mountains.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Likeability of 6

Camera video7000 kilometer reizen voor de perfecte foto

Een voorbeeld van één van de foto's van The Dream Diaries. / The Dream Diaries

Foto van 'Lisa Vermeij'

De gezichten achter de bekende fotofenomenen ‘Humans of Amsterdam’ (Debra Barraud) en @fetching_tigerss (Annegien Schilling) hebben hun krachten gebundeld en het indrukwekkende ‘The Dream Diaries’ opgezet.

Voor dit project hebben ze in totaal zo’n 7000 kilometer afgereisd, door Europa om kinderen te fotograferen die gevlucht zijn. De creatieve storytellers hebben de kinderen gevraagd naar hun dromen en verhalen en deze gevisualiseerd door middel van een beeld.

„Sinds 2015 zijn er veel vluchtelingen naar Europa gekomen en het gaat er niet alleen om dat we deze mensen onderdak bieden, we moeten ze ook een toekomst geven,” zegt Debra Barraud, initiatiefneemster van het project, tegen Metro. Volgens Debra is het heel belangrijk dat de mensen die naar Europa zijn gevlucht een kans krijgen om hun leven op te bouwen. Hoe? „Kinderen zijn de stem van de toekomst. Zij hebben dromen, wensen en hoop. Als je het kan dromen, dan kan je het waarmaken, dat is de boodschap van dit project.”

Eigen verhaal

Met The Dream Diaries willen Debra en Annegien kinderen de mogelijkheid geven om hun eigen verhaal te schrijven. „Ieder kind moet dit kunnen, ongeacht of je een slechte start hebt gehad of niet.” Het doel van het project is niet om te laten zien hoe zielig de kinderen zijn. „We willen juist laten zien hoe krachtig ze zijn. De kinderen zijn zelf de pen van hun toekomst, zij kunnen zelf creëren en schrijven wat ze willen.”

Facebook-event

De jonge fotografen hebben samen met videomaker Kris Pouw en producer Benjamin Heertjes vijf steden (Wenen, Brussel, Geneve, Amsterdam en Berlijn) bezocht voor hun project, dat tevens een samenwerking is met UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. De vrouwen leerden elkaar kennen tijdens een event van Facebook en er was gelijk een creatieve klik tussen de twee.

„De reizen waren heel spannend. Ik was hoofdverantwoordelijk voor alles, maar het was vooral heel belangrijk dat er een klik was met de kinderen.”

Debra legt uit dat je niet zomaar bij een familie kunt binnenstappen en even een foto kunt maken. „Het is heel intiem als je ineens bij een familie thuis bent. We wilden de kinderen vertrouwen geven. Je kan een kind niet zomaar vragen om over een oorlogsherinnering te praten. Vaak gingen we eerst iets leuks doen, zodat we een band kregen met de kids.”

Film

Naast een prachtige fotoserie die is te zien op de socialmedia-kanalen van de creatievelingen is er ook een film gemaakt. „We hebben bewust geen script gemaakt, omdat we geen enkel kind woorden in de mond wilden leggen.”

Een van de mooiste verhalen die Debra is bijgebleven is het verhaal van Hanna, een Syrisch meisje. Ze is samen met haar oom en oma naar Duitsland gekomen, maar haar tweelingbroertje en ouders zitten nog in Damascus. Haar grootste wens is om haar ouders en broertje naar Duitsland te krijgen.

„Hannah kan heel slecht tegen de hele situatie, maar blijft hoop houden. Ze is kwetsbaar maar ook zo sterk als een leeuw. Op de foto zie je dat ze op gelijke hoogte loopt met de leeuw. We laten zien; Hannah is sterk genoeg om met de situatie om te gaan.”

Annegien en Debra publiceren de werken op hun socialmedia-kanalen waarop ze bij elkaar 1,5 miljoen volgers hebben. Ook is het project al gescout en ingezonden voor de Zilveren Camera Award.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


lovelol
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_13f66a970e734d3b1c08bf763a6b11977b7a2c1a_avataruser_a54d5da4c913b0f0f85208ab110ca22c5a4638ed_avatar

+1


Views

61

Likeability of 6

Camera videoAyutthaya in een dag: dit mag je niet missen

Foto van 'Maartje Hensen'

De voormalige hoofdstad van het Thaise rijk Siam is vandaag de dag een ruïnestad. 400 jaar lang was het een glansrijk imperium, maar toen de Birmezen het land binnenvielen in 1767, was het afgelopen. Ze plunderden en vernielden de stad en van de honderden tempels en paleizen bleven enkel resten over.

Gelukkig zijn de ruïnes onderhouden om als reiziger te kunnen bewonderen. Het leukst is om een fiets te huren (lekker Hollands) en het UNESCO Werelderfgoed te verkennen. Bekijk lange rijen Boeddhabeelden, een Boeddhahoofd in een boom, oude tempelmuren, ingegraveerde hoge torens of de vele stoepa’s die nog over zijn.

Maar wat zijn de hoogtepunten van deze stad? Er zijn tientallen tempels te vinden, welke richting je ook op gaat. Wij zochten voor je uit welke de moeite waard zijn en zijn makkelijk te bezoeken op een dag! Dit is onze top 6:

Wat Phra Mahathat

De allerbekendste tempel van Ayutthaya – ook wel het klooster van de grote relikwie – maar niet door de tempel zelf. Er bevindt zich een prachtig boeddhahoofd in een net zo mooie bodhiboom. Het is wel een beetje een ‘mona lisa’, het is figuurlijk groots, maar in het echt valt de grootte een beetje tegen.

Wat Lokayasutharam

Hier ligt een enorme liggende Boeddha, Phra Buddha Sai Yat, van wel 40 meter lang en 8 meter hoog. Meestal omwikkeld in een oranje gewaad, met het gezicht richting het westen en tenen die allemaal even lang zijn!

Wat Yai Chai Mongkhon

Het „grootse klooster van de gunstige overwinning” bevindt zich zuidoostelijk van de stad Ayutthaya. De monniken die deze tempel bewoonden waren getraind in het voormalige Ceylon (Sri Lanka) en hield zich voornamelijk bezig met meditatie. De tempel is tegenwoordig voornamelijk bekend door de rij Boeddhabeelden, waarin as is verwerkt van overledenen.

Wat Phra Si Sanphet

Dit was de allerheiligste tempel binnen het terrein van het koninklijk paleis van Ayutthaya. Het was de mooiste tempel van de stad en werd uitsluitend bewoond door koninklijke familie, er woonden geen monniken. De tempel diende ook als model voor Wat Phra Kaeo in Bangkok. De drie stoepa’s die je kunt bezichtigen, zijn compleet gerestaureerd; de tempel was in de fik gezet en totaal vernield.

Wat Chaiwatthanaram

Ten westen van de stad is deze tempel te vinden. Hij ligt aan een rivier en het mooiste overzicht van de tempel is vanaf de overkant! De tempel is geheel symmetrisch gebouwd en is het mooiste tijdens zonsopkomst of -ondergang. In Nederland is deze tempel bekender geworden in 2007, door een uitzending van Wie is de Mol?

Wat Phu Khao Thong

Het 'klooster van de gouden berg' bevindt zich 2 kilometer ten noordwesten van de stad. Het is een prachtige (onlangs opnieuw geverfde) hagelwitte stoepa gebouwd in 1395 in opdracht van koning Ramesuan. Dit was onze favoriet, helemaal omdat er bijna niemand was!

Over de Reismeisjes

Als jonge - net afgestudeerde - twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor 'nu' te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto's te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en Zuidoost-Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen en de beste plekken om te bezoeken. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.


like
user_a54d5da4c913b0f0f85208ab110ca22c5a4638ed_avataruser_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

Views

26