Daisy Heyer
Daisy Heyer Reizen 3 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Rond de kerst naar Amerika? Let op vliegproblemen!

Niet alleen Ryanair heeft nogal wat problemen met hun personeel en vluchten, ook American Airlines heeft grote problemen rondom vluchten. En dat ga je vooral rond de feestdagen merken!

Mogelijk 15.000 geannuleerde vluchten met kerst

Door een systeemfout bij American Airlines zijn teveel verlofaanvragen van piloten voor de kerstperiode goedgekeurd, meldt AirHelp: een claimorganisatie die opkomt voor de rechten van vliegtuigpassagiers’s. Volgens de luchtvaartbond van het bedrijf zullen hierdoor mogelijk circa 15.000 vluchten geannuleerd worden tussen 17 en 31 december 2017. Ook Nederlanders kunnen hiervan nadeel ondervinden. American Airlines vliegt onder andere vanaf Amsterdam en Frankfurt.
 
Gedupeerde reizigers kunnen aanspraak maken op een compensatie tot wel 600 euro, ongeacht de ticketprijs, indien zij zouden vliegen vanuit de EU. Dit is niet het geval indien de vliegtuigmaatschappij de passagiers langer dan twee weken voor de vlucht informeert over annulering.

Alternatief transport of volledige ticketprijs retour

Reizigers die binnenkort vliegen met American Airlines wordt opgedragen om alert te zijn en er op te letten of en wanneer zij geïnformeerd worden over een geannuleerde vlucht. Deze mededeling moet door de luchtvaartmaatschappij aan elke passagiers afzonderlijk worden gedaan. Een algemene mededeling is niet genoeg. Daarbij moet de luchtvaartmaatschappij gedupeerde passagiers een alternatieve manier van transport aanbieden of de volledige prijs van het ticket terugbetalen.
 
ʺIn het verleden zijn soortgelijke claims, dus bij luchtvaartmaatschapijen die door technische storingen kampten met vluchtverstoringen, met succes ingediend,ʺ aldus Hermansson. AirHelp helpt passagiers om hun recht op compensatie te halen, ook als daarvoor een rechtszaak nodig is.

Voorwaarden compensatie

Geannuleerde en vertraagde vluchten geven reizigers recht op compensatie tot wel 600 euro. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de hoeveelheid vertraging, de lengte van de vlucht en de reden voor annulering dan wel vertraging. Gedupeerde passagiers kunnen hun claim voor compensatie indienen tot wel drie jaar na de vluchtdatum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.