Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 24 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Man vliegt met heliumballonnen over Zuid-Afrika

Een Britse avonturier heeft 25 kilometer over Zuid-Afrika gevlogen in een campingstoel die vast zat aan heliumballonnen. Tom Morgan bereikte een hoogte van meer dan twee kilometer in zijn stoel. De beelden doen denken aan de Pixar-film Up.

De 38-jarige Morgan en zijn team uit Bristol deden er twee dagen over om voorafgaand aan de vlucht alle ballonnen op te blazen. Eerst zou de vlucht in Botswana plaatsvinden, maar daar mislukte de vliegpoging een paar keer.

Daarom verhuisde Morgan vrijdag met zijn ballonnen naar Zuid-Afrika. „Het probleem was een goed ‘weerraam’ te vinden en het was erg moeilijk de ballonnen te beschermen – ze bleven maar knappen”, zegt Morgen tegen de BBC.

‘Cool en magisch’

Met net genoeg helium voor een laatste poging, gingen de avonturier en zijn team richting Johannesburg. Even ten noorden van de Zuid-Afrikaanse hoofdstad lukte het uiteindelijk Morgan en zijn ballonnen de lucht in te krijgen.

Lift off. Garden chairs over Africa

They only went and did it. Tom took to the skies of Africa after no small number of set backs. Looks like this adventure is a go. At some point soon we'll let you know how you too can waft across the sky on a crap garden chair by taking part in the world's most ridiculous air race. What shall we call it?www.theadventurists.comwww.boredom.rip

Posted by The Adventurists on Monday, October 23, 2017

„Het was ongelofelijk cool en magisch”, zegt Morgan. Al gaf hij ook toe zich „ergens tussen doodsbang en heel erg opgewonden" te voelen toen hij opsteeg.

Ballonnen voorzichtig afsnijden

Toen de ballonnen richtingen de inversielaag van de atmosfeer dreven – waar de temperatuur daalde – ging de vlucht ineens heel snel. „Ik moest mijn hoofd koel houden en de ballonnen geleidelijk afsnijden.”

Morgan heeft een avonturierbedrijf en wil uiteindelijk een heliumballonnenrace opzetten in Afrika. „We moeten gebieden met stekelige struiken wel vermijden”, grapt hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.