Dit zijn de regels voor fietsen in het buitenland

Fietsen naar de zonsondergang. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

Heb je binnenkort nog een stedentripje op het programma staan? In veel steden is het heerlijk om een fiets te huren om zo de stad te verkennen. Maar als je dat doet, check dan wel even de wetgeving wat betreft fietsen.

Want de regels in het buitenland zijn soms nogal anders als het om fietsen gaat. Online vergelijker voor huurauto's HAPPYCAR besloot eens te kijken wat je nou wel en niet moet doen als je in het buitenland op de tweewieler stapt. En wat blijkt? De regels zijn soms best een beetje gek.

Niet zo hard!

Waar je in de gemiddelde grote stad in Nederland regelmatig van de sokken wordt gefietst door een wielrenner, moet je in Spanje niet al te hard rijden. In Spaanse steden mag je namelijk niet harder dan dertig kilometer per uur fietsen. Nu scheelt het dat je dat niet zo snel haalt: op een stadsfiets fiets je met wind mee gemiddeld zo'n 22 kilometer per uur. Weet je de snelheid toch flink op te krikken in Spanje, dan kan dat je 80 euro kosten. Buiten de stad mag je 45 kilometer per uur.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Dat is niet het enige waar de Spanjaarden op letten. Een koptelefoon dragen kan je 200 euro lichter maken. Dat betaal je ook als je kind van onder de 16 geen helm draagt op de fiets. Automobilisten horen wel op je te letten: tijdens het inhalen moeten auto's de fietser anderhalve meter ruimte geven. In het donker wil de Spaanse overheid dat je een reflecterend hesje of band draagt.

Spring maar niet achterop

Hoewel Gers Pardoel het heel romantisch doet overkomen, is bij iemand achterop springen in Italië niet zo'n romantisch idee. Besluit je toch iemand een lift te geven op je bagagedrager, dan mag je 38 euro in de schatkist van de overheid stoppen. Een tweede fiets huren is dus waarschijnlijk goedkoper.

Ook wil de Italiaanse overheid dat je minstens een arm hebt en je manoeuvres naar behoeve kunt uitvoeren. Handig om te weten: er zijn veel wegen die fietsers en voetgangers delen. Eigenlijk moet je afstappen als je een voetganger wil inhalen. Qua verlichting moet je een half uur voor zonsondergang en een half uur na zonsopgang je lichtjes aan hebben.

Nuchter rijden

Terwijl we in Nederland juist met de fiets gaan als we een alcoholische versnapering gaan nuttigen, zijn ze in Frankrijk net zo streng als wanneer je dronken in de auto kruipt. De bekeuringen voor dronken fietsen zijn dan ook van dezelfde soort als dronken autorijden. Als je meer dan 0,40mg alcohol in je bloed hebt, kan je rijbewijs zelfs worden ingenomen.

Net als in Italië mag je ook in Frankrijk niemand achterop nemen. Daarbij zijn telefoons, koptelefoons en handsfree kits voor fietsers ook ten strengste verboden.

Hinderlijk naast elkaar

Fiets je graag naast elkaar? In Duitsland moet je daar wel goed opletten, hinderlijk naast elkaar fietsen is verboden. Net als mobieltjes gebruiken. Ook hebben ze in Duitsland liever niet dat je met alcohol op je fiets bestuurt, meer dan 0,3 promille is strafbaar. Vanaf 1,6 promille kun je zelfs een rijontzegging krijgen. Krijg je een boete hoger dan 60 euro? Dan mag je ook nog eens 28,50 administratiekosten betalen. Dronken naast elkaar fietsen terwijl je belt kan een duur grapje zijn.


Views

46

Dit zijn de meest luxueuze treinreizen ter wereld

Venice Simplon-Orient-Express, Europa lijkt eerder op een hotel dan op een trein.

Foto van 'Daisy Heyer'

Niet zo’n fan van vliegreizen? We kunnen het ons voorstellen, want ook bij ons op de redactie zijn er enkele mensen die (redelijke) vliegangst hebben. Nou moet je als je een beetje ver weg gaat, vaak wel het vliegtuig pakken omdat het anders allemaal te lang duurt, maar binnen sommige landen is het absoluut een véél beter idee om de trein te pakken. Er zijn namelijk enkele superdeluxe treinreizen op deze aarde te vinden. Metro zet de mooiste voor je op een rijtje.

De Seven Stars in Kyushu, Japan

Een wagon in de De Seven Stars in Kyushu, Japan

Dit is de allereerste luxe slaaptrein van Japan. De trein begon met rijden in oktober 2013 en met deze trein kun je het eiland Kyushu verkennen. Sommige delen van het eiland stopt de trein, zodat je de highlights van die plek kunt bezoeken door middel van excursies, waardoor het een soort van ‘cruise’-trein is geworden. Daarna is het namelijk gewoon weer de bedoeling dat je opstapt.

De treinreis is immens populair: de inschrijfronde van dit jaar is gesloten tot september 2018.

Royal Rajastan on Wheels, India

Een wagon van de Royal Rajastan on Wheels, India.

De Royal Rajastan on Wheels is geheel in koninklijke stijl gebouwd. Wie deze treinreis boekt, wordt ondergedompeld in een luxe wereld met feest, lekker eten en een prachtig interieur. Je rijdt ook langs koningen, forten, grote paleizen, tempels, diverse culturen en variërende landschappen vanuit Delhi langs Udaipur, Jaipur, Khajuraho naar Agra (waar Aladin op geïnspireerd is!). De prijs? Een deluxe cabine heb je voor 625 dollar.

Venice Simplon-Orient-Express, Europa

Venice Simplon-Orient-Express, Europa.

Deze trein wordt ook wel ‘een grand hotel op wielen’ genoemd. Hij rijdt elk jaar van maart tot november, voornamelijk tussen Londen en Venetië via Parijs heen en weer.  De trein is samengesteld uit zeventien gerestaureerde rijtuigen uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw.

De mooie houtpanelen en de schitterende interieurs zijn creaties van beroemde Jugendstilkunstenaars onder wie René Lalique. En dat is nog niet alles: je krijgt hier ook te maken met kostbaar linnen, tafelzilver en kristal. Niet geschikt voor de klunsjes onder ons dus…

Aan de Venice Simplon-Orient-Express zijn dit jaar drie Grand Suites toegevoegd: zéér luxe privéaccommodatie, elk met een eigen volledige badkamer met douche, toilet en wastafel. Grand Suites zijn beschikbaar op alle reizen van de Venice Simplon-Orient-Express. Goedkoop is het niet: reizen met de express beginnen vanaf 2.315 euro

Al Andalus, Spanje

Het restaurant in de Al Andalus trein.

In deze trein die via drie routes door Spanje rijdt wordt eveneens gebruik gemaakt van wagons die waarschijnlijk vele malen ouder zijn dan jij. De lounge, bar en het restaurant werden bijvoorbeeld al gebouwd in 1929 en 1930 en zijn later gerestaureerd. Gedurende de dag kunnen de bedden in jouw kamer worden ingeklapt door de aanwezige bediening, zodat je in een luxe huiskamer kunt genieten van het prachtige uitzicht. De goedkoopste kamer kost 1850 euro, maar dan reis je zes dagen van Sevilla naar Madrid.

Eastern and Oriental Express, Azië

Best prettig vertoeven in de Eastern and Oriental Express, Azië

Deze trein rijdt jou in drie of vier dagen van Singapore naar Bangkok of andersom. De trein is klassiek ingericht in een jaren ’20 ambiance en je wordt geserveerd door topkoks die jouw lunch en diner bereiden. Ook de wijnen in deze trein schijnen goddelijk te zijn. Dat mag ook wel voor de prijs van het korte reisje: die beginnen vanaf 2520 euro. Maar eerlijk: dan zit je er wel een stuk luxer bij dan de gemiddelde backpacker in Azië!


Views

100+

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

300+

Likeability of 5

Deze tool bespaart reisjunks wellicht heel wat geld

Tot wel drie jaar terug kun jij snel bekijken of je nog recht hebt op enige vorm van compensatie.

Foto van 'Daisy Heyer'

Ben jij een verfent reiziger? Dan heb je wellicht al één of meerdere keren meegemaakt dat jouw vlucht vertraging heeft gehad. Erg vervelend, maar veel mensen weten niet dat het heel goed kan zijn dat jij best een leuk bedragje terug kunt krijgen voor die vertragingen. En er is nu een tool die jou daarbij kan helpen!

Met AirHelp kun je je trips van de afgelopen drie jaar visueel in kaart brengen en tegelijkertijd zien voor welke vluchten je compensatie kunt claimen. Daarmee is het de eerste tool ter wereld waarbij dit zo makkelijk kan.

Kaart met routes

De tool werd 17 januari gelanceerd en brengt voor jou in kaart op hoeveel compensatie je recht hebt vanwege vertraagde en/of geannuleerde vluchten in de afgelopen drie jaar. De tool toont ook een kaart met vliegroutes die jou als reisjunkie zijn afgelegd. En die kun je dan weer direct delen op social media. Door historische vluchtgegevens en geboekte vluchten te analyseren, creëert de tool een kleurrijke kaart met daarin de meest recente trips, tijd doorgebracht in de lucht, aantal bezochte landen en nog veel meer weergegeven.

De technologie die de organisatie gebruikt moet consumenten bewust maken van hun rechten, waarvan ze wellicht niet wisten dat ze ze hadden.

Wachten op het vliegveld... waarschijnlijk niet onbekend voor de reisjunkies onder ons. / Unsplash

Automatisch nieuw bericht

De tool is beschikbaar op de AirHelp website en de mobiele app, Wie de functie eenmaal heeft gebruikt krijgt automatisch een melding wanneer zich een nieuw recht op compensatie wegens een verstoorde vlucht voordoet.

„Vliegpassagiers meer bewust maken van hun rechten en nieuwe mogelijkheden aanboren om op te komen voor de rechten van vliegpassagiers is altijd al onze prioriteit geweest,” zegt AirHelp CEO en mede-oprichter Henrik Zillmer.

„Meer dan negen miljoen vliegpassagiers wereldwijd hebben jaarlijks recht op compensatie wegens een verstoorde vlucht. Helaas weten de meeste reizigers niet wat hun rechten zijn of hoe ze hun recht kunnen halen. Onze nieuwe tool produceert daarom niet alleen deelbare content voor social mediagebruikers, maar meldt ook automatisch wanneer zich nieuwe opeisbare claims voordoen. We verheugen ons erop om nog meer reizigers te informeren over hun rechten op een leuke, interactieve manier met de laatste technologie.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_468c322d48eba014a8ae9d6ce009af0712f84083_avatar

Views

100

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

53

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Deze stad heeft een heuse spa voor gin-lovers

Een foto van het interieur van The Gin Spa. / The Gin Spa

Foto van 'Daisy Heyer'

Alcohol en gezond zijn gaan niet per se samen, maar alcohol en een gelukzalig gevoel voor velen van ons wél. Wij sprongen dan ook een gat in de lucht toen we hoorden dat er ergens op aarde een spa is geopend die geheel in het teken staat in één van onze favoriete alcoholische versnaperingen: The Gin Spa.

Ginnige extraatjes

Heel ver hoef je niet te reizen voor de spa die nu al tot favoriete beauty-hotspot van het jaar is gebombardeerd: The Gin Spa is gevestigd in Glasgow, Schotland. Wees niet bang, want de behandelingen in deze spa worden niet uitgevoerd met het alcoholische goedje, maar bij iedere behandeling die je boekt in The Gin Spa krijg je wél een op gin-geïnspireerd extraatje.

The Gin Spa

Zo kun je een kleine behandeling boeken met de naam Just the Tonic, waar je een kop thee, een glas prosecco en een gin-cocktail bijkrijgt. Of ga voor de The Twilight Tasting, waar je niet alleen een gin-cocktail bij geserveerd krijgt, maar waarbij je na afloop ook kunt aanschuiven in de aangrenzende bar Gin71 voor een vijfgangendiner compleet geïnspireerd op gin.

De eigenaren van de spa gingen nog een stapje verder en sloegen de handen ineen met het verzorgingsmerk JustBe Botanicals, die een complete gin-inspired productlijn produceerden voor de spa.

The Gin Spa

Extra chocolade

Wat je als gast kunt verwachten? Wie binnenkomt krijgt in ieder geval altijd de vraag: hoe zou jij je willen voelen, waarna je kunt kiezen uit een ‘menu’ geïnspireerd op jouw keuze tussen blij, actief, rustig, puur, energiek en detox. En als klap op de vuurpijl krijg je bij massages en gezichtsbehandelingen ook nog een chocolade om deze gevoelens te versterken.

Wil je een bezoekje brengen aan de spa, dan moet je naar 2 Virginia Court, Glasgow. De behandelingen zijn tussen de 20 en 99 pond en kun je boeken via de website van The Gin Spa.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

39

Vergeet vliegen: Straks kun je naar Londen treinen
Likeability of 6

Vergeet vliegen: Straks kun je naar Londen treinen

Een trein van Eurostar. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Wil je eens naar Londen, maar heb je vliegangst of gewoon geen zin in het gedoe van een vliegreis? Dan heeft Eurostar binnenkort een oplossing. Dat bedrijf wil over een paar maanden een directe trein tussen Londen en Amsterdam laten rijden. Tussendoor stopt de trein ook bij het Franse Lille, Brussel en Rotterdam.

Daarmee wil het bedrijf de directe concurrentie aangaan met goedkope vliegmaatschappijen. Voor een enkeltje tussen de twee steden zal je waarschijnlijk rond de 62 euro moeten betalen. Voor een retourtje zou men naar verluidt ongeveer 112 euro rekenen.

Brussel

Het is nu ook al mogelijk om met de trein naar Londen te gaan, maar dat vergt nu nog een overstap in Brussel. Daardoor kost het nu tussen de 4,5 en 5 uur om met de trein van de Nederlandse naar de Engelse hoofdstad te reizen. Dat zal met de nieuwe lijn van Eurostar waarschijnlijk minder dan 4 uur worden.

Dat is nog steeds een stuk langer dan de reistijd die je met een vliegtuig hebt (ongeveer één uur), maar met het gedoe dat bij vliegen komt kijken (in- en uitchecken, reistijd van en naar vliegvelden) zou het qua tijd weleens een waardig alternatief kunnen zijn voor vliegen.

Bovendien is het comfortabeler en relaxter om met de trein te reizen, stelt Eurostar-oprichter Mark Smith: „Het wordt straks mogelijk om binnen 3 uur en 50 minuten tussen Londen en Amsterdam te reizen”, vertelt hij aan Daily Mail. „Onderweg kun je werken en relaxen met tafels en wifi, op een manier die niet mogelijk is in een vliegtuig.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_8840655735abe3aee486e069ab7f5e76bedb6849_avatar

Views

300+

Verliefd worden en nooit meer weg gaan

Camera videoCanada: verliefd worden en nooit meer weggaan

Met een beetje geluk zie je ook het noorderlicht.

Foto van 'Hester Ramaker'

Iets dat echt niet mag ontbreken aan je trip door Canada is een bezoek aan Jasper National Park, thuisbasis van de Canadese Rockies. Dit is een plek waar je enorm ontspant, hoewel de rust in het begin wellicht een beetje wennen is. Maar wennen doe je snel; al na een dag wil je eigenlijk niet meer naar huis.

Veelzijdig

Het ruige landschap van Jasper National park is een voor in de boeken. Dit park beslaat een oppervlakte van 11.000 km2, dat is een kwart van Nederland. Het is een officieel ‘Dark Sky Preserve’, of Dark Sky Park, zoals wij het in Nederland noemen en onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bij uitstek een plek om sterren te kijken en lange hikes te maken. Doe dat laatste trouwens nooit alleen, want in Jasper is ook genoeg wildlife te vinden.

Jasper is prima te bereizen vanuit Edmonton, hoofdstad van de provincie Alberta. Via KLM.com kun je rechtstreekse vluchten boeken naar deze stad. Als je een compleet pakket wilt boeken, inclusief vlucht, transfer, skipas en hotel, kijk dan op sneeuwzekerdeals.nl waar deze pakketten aangeboden worden. Kijk alvast op exploreedmonton.com en jasper.travel om alvast inspiratie op te doen voor deze reis.

Wintersport

Huur bij aankomst in Edmonton een auto, zoek de Yellowhead Trail op richting het westen en binnen een kleine vier uur sta je in het plaatsje Jasper, midden in het National Park. Het lijkt een lange rit, maar voor de Canadezen is dit de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog, heel wat mensen vertrekken in het weekend om 5 uur in de ochtend richting Jasper, om daar vanaf 9 uur de hele dag te skiën en aan het einde van de dag weer terug te keren naar Edmonton.

En weet je, het skigebied in Jasper, Marmot Basin, is de rit waard. Anders dan in veel Europese skigebieden heb je hier de rust en vooral de ruimte om te gaan waar je wilt. De pistes zijn er breed, liggen vol met dat fijne poedersneeuw en er zijn weinig mensen op de berg, helemaal als je doordeweeks gaat skiën. Marmot Basin wordt ook steeds verder uitgebreid. Recent is er een nieuw funpark gebouwd, waar je over schansen en andere obstakels kunt manoeuvreren. Ook zijn er nieuwe zwarte pistes gecreëerd, Tres Hombres, uiteraard voor de zeer gevorderde skiër of snowboarder. Kleed je wel goed aan, want in het winterseizoen is het behoorlijk koud in de bergen. Thermokleding en veel lagen dragen is daarom een must.

Eerbetoon aan de muren

Een deel van die lagen kun je weer uittrekken als je klaar bent met skiën en zin hebt in de ‘derde helft’: après-ski! Uiteraard is er op de berg de mogelijkheid om een borreltje te drinken, maar je kunt ook terug gaan naar Jasper om daar een kroeg in te duiken. Bijvoorbeeld de ‘Dead dog’. Een kroeg die zijn naam eer aan doet, want op de muur hangen foto’s van overleden honden die in Jasper ‘bekend’ waren. Dat is overigens niet de reden waaraan de kroeg zijn naam te danken heeft. De eigenaar heeft het zo genoemd omdat vroeger mensen altijd naar de kroeg belden om te vragen hoe druk het was, waarop het barpersoneel, als het heel rustig was, simpelweg antwoordde met ‘dead dog’. De beller wist dan genoeg en bleef ook thuis. Dat gegeven is een beetje uit de hand gelopen en zo is de kroegnaam ontstaan. Ondertussen is deze bar een van de bekendste en zeer geliefd onder de lokale bevolking.

Bizon op het menu

Vergeet na zo’n dag ook vooral niet te eten. Restaurant Evil Dave’s Grill is een goede plek om te dineren. Dit familie restaurant gebruikt alleen echt verse ingrediënten en biedt een uiteenlopend menu waar onder meer bizon op staat. Een erg populair en lekker gerecht. Of eet bij de Jasper Brewing Co., de plaatselijke bierbrouwerij waar je bijzondere biertjes en een goede avondmaaltijd kan scoren. Zorg er wel voor dat je honger hebt, want de porties zijn hier groot. Gelukkig is vragen om een doggybag hier de normaalste zaak van de wereld.

Praten met de locals

In het nachtleven ontmoet je ontzettend veel mensen die graag een praatje met je aanknopen. Doe dat vooral, want dan hoor je onder meer dat de inwoners van Jasper ‘bearspray’ bij zich dragen (een soort pepperspray voor beren), welke prijzen je kunt winnen als je het beste Halloweenkostuum hebt, dat er eigenlijk te weinig huizen in Jasper staan voor het aantal mensen dat er wil wonen en dat je altijd een volle tank moet hebben omdat het eerstvolgende dorp een eindje hier vandaan ligt. Kortom: je leert de plaatselijke bevolking kennen en hoort precies wat ze doen, denken en willen, en daardoor voel je je deel van de gemeenschap.

Dat gevoel zorgt er voor dat je in Jasper wilt blijven en je bent niet de enige. Een groot deel van de inwoners van Jasper kwam er drie, zes, vijftien of zelfs twintig jaar geleden voor het eerst als vakantieganger, werd verliefd op het dorp en de omgeving, ging weer naar huis, enkel en alleen om de broodnodige spullen te halen om vervolgens terug te keren naar Jasper en er voorgoed te blijven. Vanaf het moment dat je in Jasper uit je auto stapt, vloeit er een soort rust over je heen. Een rust waar je eerst een beetje ongeduldig van wordt, maar al snel aan went en ook goed op gedijd. Die rust en ontspanning heeft zijn greep op een ieder die door het plaatsje loopt. Het is slechts een kwestie van tijd voor ook jij denkt: hier wil ik niet meer weg.

Tips

Maligne Canyon Icewalk
Even iets anders doen dan skiën? Met deze, erg populaire, tour ga je diep in de Maligne canyon, een kloof die in de winter compleet bevroren is waardoor je er honderden meters in kunt lopen. Je ziet bevroren watervallen, ijsgrotten en grote ijsformaties. Als je vroeg in de ochtend of laat in de avond gaat, is het echt behoorlijk koud dus kleed je goed en warm aan. Tip: Als je zeker wilt weten dat de grotten echt bevroren zijn, reis dan in hartje winter naar Jasper.

Verliefd worden en nooit meer weg gaan

Een bijzondere ervaring: ijsrotsen beklimmen.

Icefield Parkway
Als je de Canadese Rockies bezoekt, is het rijden, hetzij een deel, van de Icefield Parkway een absolute aanrader. Deze weg is 227 km lang en zo aangelegd dat je alle mooie bezienswaardigheden gaat zien. Denk aan watervallen, gletsjers, prachtige meren en natuurlijk besneeuwde bergtoppen. De Icefield Parkway wordt een van de mooiste wegen van Noord-Amerika genoemd, en dat is niet voor niets. Tip: Houd je ogen goed open tijdens het rijden, de kans is groot dat je wilde dieren ziet.

Verliefd worden en nooit meer weg gaan

Een van de mooiste wegen ter wereld.

Jasper Brewing Co.
Aan de hoofdweg in Jasper zit de Jasper Brewing Co. Een relatief jong bedrijf dat interessante bieren brouwt. De sfeer is er erg prettig en heel laagdrempelig, waardoor je je snel op je gemak voelt. Dineren kun je er ook. Ze hebben een divers menu, dus voor ieder wat wilt. Probeer vooral het typische Canadese gerecht poutine; franse frietjes met jus en kaas. Tip: Wil je iets speciaals proeven? Probeer dan eens de Blackeye Blueberry Vanilla Ale, een biertje zoals je hem nog niet eerder proefde.

Verliefd worden en nooit meer weg gaan

Speciaalbiertjes drinken om de dag af te sluiten.

Sterrenkijken
Neem een avond de tijd om echt eens uitgebreid naar de sterren te kijken. Dat kan hier ontzettend goed, want Jasper National Park is een officieel sterrenreservaat. De hemel is hier zo donker dat je werkelijk alle sterren kunt zien met je blote oog. Zelfs de Melkweg is hier duidelijk zichtbaar. Tip: Houd tijdens je verblijf verschillende websites in de gaten die een voorspelling geven of het Noorderlicht te zien is. is de kans groot? Zoek dan een open ruimte op voor de beste waarneming. Echt, genieten.

Verliefd worden en nooit meer weg gaan

Je ziet duidelijk de Melkweg in dit park.

Marmot Basin
Bij een bezoek aan Jasper hoort een minimaal 1 dag op de berg van skigebied Marmot Basin. Na een ritje van twintig minuten ben je al in het skigebied. Het is 696 hectare groot met 92 geprepareerde pistes en de beroemde Powder Snow zoals je die alleen in de Rocky Mountains vindt. Hier wacht je nooit in de rij voor de lift want er is ruimte zat en dat is behoorlijk fijn. Mensen komen hier terug voor de prettige atmosfeer. Tip: sta vooral bovenop de berg even stil om de omgeving van de Rocky Mountains goed in je op te nemen.

Verliefd worden en nooit meer weg gaan

Skiplezier in de Canadese Rocky Mountains.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+