Travel

Dit zijn de regels voor fietsen in het buitenland

Fietsen naar de zonsondergang. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

10 OKT 2017

Heb je binnenkort nog een stedentripje op het programma staan? In veel steden is het heerlijk om een fiets te huren om zo de stad te verkennen. Maar als je dat doet, check dan wel even de wetgeving wat betreft fietsen.

Want de regels in het buitenland zijn soms nogal anders als het om fietsen gaat. Online vergelijker voor huurauto's HAPPYCAR besloot eens te kijken wat je nou wel en niet moet doen als je in het buitenland op de tweewieler stapt. En wat blijkt? De regels zijn soms best een beetje gek.

Niet zo hard!

Waar je in de gemiddelde grote stad in Nederland regelmatig van de sokken wordt gefietst door een wielrenner, moet je in Spanje niet al te hard rijden. In Spaanse steden mag je namelijk niet harder dan dertig kilometer per uur fietsen. Nu scheelt het dat je dat niet zo snel haalt: op een stadsfiets fiets je met wind mee gemiddeld zo'n 22 kilometer per uur. Weet je de snelheid toch flink op te krikken in Spanje, dan kan dat je 80 euro kosten. Buiten de stad mag je 45 kilometer per uur.

Dat is niet het enige waar de Spanjaarden op letten. Een koptelefoon dragen kan je 200 euro lichter maken. Dat betaal je ook als je kind van onder de 16 geen helm draagt op de fiets. Automobilisten horen wel op je te letten: tijdens het inhalen moeten auto's de fietser anderhalve meter ruimte geven. In het donker wil de Spaanse overheid dat je een reflecterend hesje of band draagt.

Spring maar niet achterop

Hoewel Gers Pardoel het heel romantisch doet overkomen, is bij iemand achterop springen in Italië niet zo'n romantisch idee. Besluit je toch iemand een lift te geven op je bagagedrager, dan mag je 38 euro in de schatkist van de overheid stoppen. Een tweede fiets huren is dus waarschijnlijk goedkoper.

Ook wil de Italiaanse overheid dat je minstens een arm hebt en je manoeuvres naar behoeve kunt uitvoeren. Handig om te weten: er zijn veel wegen die fietsers en voetgangers delen. Eigenlijk moet je afstappen als je een voetganger wil inhalen. Qua verlichting moet je een half uur voor zonsondergang en een half uur na zonsopgang je lichtjes aan hebben.

Nuchter rijden

Terwijl we in Nederland juist met de fiets gaan als we een alcoholische versnapering gaan nuttigen, zijn ze in Frankrijk net zo streng als wanneer je dronken in de auto kruipt. De bekeuringen voor dronken fietsen zijn dan ook van dezelfde soort als dronken autorijden. Als je meer dan 0,40mg alcohol in je bloed hebt, kan je rijbewijs zelfs worden ingenomen.

Net als in Italië mag je ook in Frankrijk niemand achterop nemen. Daarbij zijn telefoons, koptelefoons en handsfree kits voor fietsers ook ten strengste verboden.

Hinderlijk naast elkaar

Fiets je graag naast elkaar? In Duitsland moet je daar wel goed opletten, hinderlijk naast elkaar fietsen is verboden. Net als mobieltjes gebruiken. Ook hebben ze in Duitsland liever niet dat je met alcohol op je fiets bestuurt, meer dan 0,3 promille is strafbaar. Vanaf 1,6 promille kun je zelfs een rijontzegging krijgen. Krijg je een boete hoger dan 60 euro? Dan mag je ook nog eens 28,50 administratiekosten betalen. Dronken naast elkaar fietsen terwijl je belt kan een duur grapje zijn.


Views

200+

Op avontuur in zinderend Nieuw-Zeeland

Foto: Cerise van Vliet

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

Een hotelkamer aan de Zeeuwse kust is leuk, maar wat dacht je van een kamer op wielen in Nieuw-Zeeland? Je bent gemiddeld vijftien keer langer onderweg naar de bestemming, maar het avonturenland geeft je er meer dan genoeg voor terug. Metro vloog naar het Zuidereiland en geeft jou de handigste tips en mooiste locaties.

Praktische zaken

Waarschijnlijk zit je voor een reis naar de andere kant van de wereld al vol adrenaline en kan je niet veel meer dan heen en weer springen. Denk toch even aan de volgende dingen: in Nieuw-Zeeland betalen ze met Nieuw-Zeelandse Dollars, dus zorg dat je er een paar op zak hebt voor bijvoorbeeld vervoer van het vliegveld naar je hotel of autoverhuurbedrijf.


Views

1k+

17 x ultieme hotspots in Amsterdam-Noord

Foto: Skyscanner

Foto van 'Metro'

1 APR 2016

Schipper mag ik overvaren? Naar Amsterdam-Noord! Huur een fiets, stap op het pontje en vaar naar een andere wereld aan de overkant van het IJ waar het bruist, broeit en bloeit.

Je vindt er de origineelste, coolste en leukste cafés, restaurants en markten met een rauw, industrieel randje. Reiszoekmachine Skyscanner verzamelde de hotspots van Amsterdam-Noord.


Views

5k+

Top 10 vakantielanden Nederlanders
Likeability of 5

Top 10 vakantielanden Nederlanders

Foto: Instagram @wildfiresss

Foto van 'Gina Pesulima'

27 JUL 2016

Waar vieren wij vakantie? In Frankrijk! Het land van de stokbroden staat dit jaar weer met stip op nummer één als het populairste vakantieland onder Nederlanders.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Viva La France


like
user_48d2ed4bd881b2c921cded559e834c8477f9b72a_avatar

Views

3k+

8 x De beste hotspots in Lissabon

Foto: Alice Boothby

Foto van 'Alice Boothby'

25 MEI 2016

Vergeet Rome, Venetië of Barcelona, waar je struikelt over de hordes toeristen. Het charmante Lissabon heeft het allemaal.

De hoofdstad van Portugal is gebouwd op zeven heuvels en ligt aan de rivier de Taag, die iets verderop uitmondt in de Atlantische Oceaan. Door een grote aardbeving en tsunami in 1755 werd een groot gedeelte van de stad verwoest en zijn nieuwe wijken in rap tempo uit de grond gestampt. Waar het historische centrum van Lissabon vaak uit kronkelige straatjes en steile trappen bestaat, zijn populaire wijken als Baixa en Rossio overzichtelijk opgezet met fijne pleintjes, goede winkelstraten en parken. Elke wijk heeft zo zijn eigen karakter.


Views

4k+