Vakantiegangers, we hebben recht op 40,1 miljoen!

14 september 2017 om 18:54Lisa Vermeij
Vakantiegangers, we hebben recht op 40,1 miljoen!
Ook dit jaar hebben meer dan honderd duizend passagiers recht op een financiële vergoeding.Foto: Colourbox

Als je op reis wil, is niets vervelender dan vertraging, een overboeking, geannuleerde vlucht of het kwijtraken van je bagage. Zonde van je tijd en geld. Misschien toch even checken of je recht hebt op compensatie, want ook dit jaar hebben meer dan honderdduizend passagiers recht op een financiële vergoeding van in totaal 40,1 miljoen euro. En dat extra geld kun je dan mooi besteden aan een volgend reisje.

Ben je eindelijk klaar om van een welverdiende vakantie te genieten, moet je eerst nog even drie uur extra wachten op het vliegveld. Irritant! Maar wist je dat als je meer dan drie uur vertraging hebt, je vaak recht hebt op een compensatie? Volgens AirHelp hebben zo'n 113.426 passagiers die deze zomer via Nederlandse luchthavens reisden recht op financiële vergoeding in verband met een vertraagde of geannuleerde vlucht. Dit heeft het bedrijf geconcludeerd op basis van vluchtdata van 1 juni 2017 tot 31 augustus 2017.

„De vergoeding wordt vastgesteld op basis van onder andere de mate van benadeling en de lengte van de vlucht”, aldus Juliana Serwinski, countrymanager Benelux bij AirHelp. „Hoe langer de vlucht, des te hoger de compensatie”, legt Juliana uit. Het bedrag kan oplopen tot wel 600 euro.

Het geld van je compensatie kun je mooi gebruiken voor een nieuw reisje. Foto: Colourbox

Wanneer krijg ik geld terug?

Of je echt recht hebt op een vergoeding, hangt af van een aantal zaken. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.

- De vlucht moet vertrekken van een Europese luchthaven met een willekeurige luchtvaartmaatschappij, ook moet de vlucht arriveren op een Europese luchthaven. De uiteindelijke vertraging op de eindbestemming dient langer dan drie uur te zijn. Of je dan echt je centen terugkrijgt, is afhankelijk van de opgelopen vertraging op de eindbestemming.

- Voor binnenlandse vluchten in de VS gelden andere regels. Vertraagde vluchten binnen de VS die worden uitgevoerd door een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij komen over het algemeen niet in aanmerking voor compensatie.

- Ook op vertragingen buiten Europa bestaat er een kans dat je recht hebt op een vergoeding. De regelgeving verschilt per land. Wil je het echt zeker weten, check dan even de volgende site.

Bagage, overboeking, annulering

Ben je je bagage kwijtgeraakt, is je vlucht geannuleerd of is er sprake van een overboeking of instapweigering? Ook dan is het verstandig om in actie te komen. Al deze ongemakken maken je vakantie er niet bepaald leuker op. Mocht er sprake zijn van deze incidenten, dan is het belangrijk om je boardingpass te bewaren, een vergoeding aan te vragen voor de gemaakte kosten van eten, drinken, extra overnachting of het kopen van kleding (bij verloren bagage).