Een treinvakantie off the beaten track
Likeability of 5

Camera videoEen treinvakantie off the beaten track

Wroclaw. Foto: Colourbox

Foto van 'Zoë Boven'

Zoë Boven

30 SEP 2017

Bliep. Het incheckpoortje van de NS klinkt goedkeurend. Normaal gesproken is dit geluid het begin van een nieuwe werk- of schooldag, maar vandaag niet. Op het perron staat namelijk geen geelblauwe, maar een wit met rode trein op je te wachten: de ICE International. Deze trein, die ook wel wat weg heeft van een space-shuttle, is het begin van een vakantie met de trein.

Onze reis begint op een willekeurig Nederlands treinstation en voert langs Frankfurt, Leipzig en Wroclaw: een alternatieve route die nog niet is platgelopen door de massa. De route is uitgestippeld, tijd voor grondig onderzoek naar treinkaartjes. Losse kaartjes kopen is een optie, maar er zijn meer mogelijkheden. Zo verkoopt Interrail treinpassen waarmee je alle uithoeken van Europa kan bezoeken. De populairste pas, de Global Pass, is een maand geldig en telt zeven reisdagen. Jongeren tot 27 jaar betalen 253 euro, volwassenen 318 euro.

Bekijk hier de video die Metro tijdens de treinreis maakte:

Met zo'n pas op zak voorkom je de lange wachtrijen bij loketten op buitenlandse stations en stap je op de trein wanneer jij dat wil. Vooraf online een stoel reserveren is geen must, maar wel verstandig - vooral in de zomer is het druk in de trein en kom je zonder reservering nog wel eens in het gangpad terecht.

Launching in 3,2,1...

Vanuit Nederland duurt de treinreis naar Frankfurt ongeveer vier uur. Zak in een stoel en laat de landschappen aan je voorbij razen terwijl je de reisgids voor de volgende bestemming doorleest of neem plaats aan een ietwat gedateerd maar sfeervol tafeltje in de restaurantwagon en drink een kop koffie.

Wanneer de trein Frankfurt nadert, springen de wolkenkrabbers direct in het oog. Frankfurt is het financiële centrum van Duitsland: de hoofdkantoren van veel grote banken zijn er gevestigd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het straatbeeld wordt gedomineerd door mannen in pakken en de stad de bijnaam 'Mainhattan' heeft.

Kijk rond in het MyZeil winkelcentrum, dat met haar bijzondere architectuur ook een bezoek waard is voor niet-winkelliefhebbers, maak een boottocht over de rivier de Main en ga wandelen in de vele parken die het standcentrum van Frankfurt omringen. Na een kort bezoek aan de highlights van de stad spring je weer op de trein.

Het nieuwe Berlijn

De reis van Frankfurt naar Leipzig duurt drie uur. Het type reiziger dat je tegenkomt in de hogesnelheidstrein hangt af van het seizoen: 's zomers voeren ongewassen jongeren die net uit een club zijn komen rollen de boventoon, de rest van het jaar is het rustiger en kom je vooral zakenlui en mensen die verre familie bezoeken tegen.

Het historische centrum van Leipzig is klein, hemelsbreed zo'n 1,5 kilometer, maar er is genoeg te zien. Er zijn twee stadhuizen, dertig klassieke arcades - niet alleen leuk om te bekijken maar ook handig om onder te schuilen wanneer het regent - en een aantal kerken met een bijzonder uiterlijk. Bijvoorbeeld de Universitätskirche met glazen kapel of de Propsteikirche St. Trinitatis; de inwoners van Leipzig noemen het blokkerige bouwwerk St. Tetris, naar het spel.

De westelijke wijken zijn een walhalla voor kunstenaars. Op en rondom de Karl Heine Stabe duikt de ene na de andere creatieve broedplaats op. De belangrijkste is de Spinnerei, voorheen de grootste katoenfabriek van Europa. Het terrein bestaat uit elf galerieën, een binnen- en buitenbioscoop en de ateliers van ongeveer honderd kunstenaars. Wie hier rondloopt, begrijpt dat deze stad niet voor niets 'het nieuwe Berlijn' wordt genoemd.

Kabouters en ijsco's

Genoten van de comfortabele ICE-trein? Mooi, want de treinreis van Leipzig naar Wroclaw is andere koek. Tot Dresden reis je met de ICE. Na een overstap - vergeet niet de prachtige stationshal even in te lopen - zit je vier uur lang op een stoeltje van steen. Gelukkig maakt het uitzicht op uitgestrekte velden met knalgele veldbloemen door treinramen die reiken tot het treinplafond veel goed. Net als de bestemming.

Wroclaw staat bekend als het Venetië van Polen. De stad dankt deze naam aan zijn ligging aan de rivier de Oder en aan het feit dat ze uit meer dan twaalf eilanden bestaat die door middel van charmante bruggen met elkaar verbonden zijn. Het kloppend hart van de stad is het marktplein, Rynek, dat met haar kleurrijke gebouwen aandoet als een levensechte regenboog. Het grauwe imago dat Polen bij veel mensen nog heeft, gaat hier dus niet op.

Polen zijn zoetekauwen, dus sla een bezoek aan een van de vele ijswinkels niet over. Gewapend met een ijsco en een camera in de hand ga je vervolgens op zoek naar de ruim tweehonderd kabouters die door de stad zijn verstopt. Geloof het of niet, de figuurtjes zijn een belangrijke toeristische trekpleister en een van de redenen waarom Wroclaw in 2016 werd uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa.

Hier, in de vierde stad van Polen, eindigt onze reis. Is je Interrailpas nog geldig en kan je geen genoeg krijgen van de vergezichten vanuit de trein? Zet de reis dan voort naar Krakau of Warschau (foto) voordat je terug naar Nederland treint. Het NS-poortje zal bij thuiskomst niet alleen het begin van een nieuwe werk- of schooldag betekenen, maar ook herinneringen aan die onvergetelijke treinreis oproepen.


love
user_58f16273fe510f5d6106c8bbce99df44d9ec0934_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

51

Naar Berlijn? Je kan straks weer Airbnb gebruiken

Airbnb keert weer terug in Berlijn/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 15:59

Van plan om Berlijn eens te bezoeken? Dan kan je vanaf mei 2018 weer gewoon gebruikmaken van Airbnb. In de Duitse hoofdstad wordt per mei 2018 het verbod op de dienst namelijk opgeheven, zo heeft de deelstaatregering besloten.

In Berlijn was het al sinds mei 2016 niet meer mogelijk om gebruik te maken van de online marktplaats waarom mensen appartementen, huizen en kamers te huur kunnen aanbieden. De precieze reden voor het opheffen van het verbod is voorlopig nog niet bekendgemaakt.

Paradijs op aarde: drie Thaise eilanden
Likeability of 5

Camera videoParadijs op aarde: drie Thaise eilanden

Foto van 'Maartje Hensen'

Maartje Hensen

GISTEREN

Nog nooit van ons leven hebben we zulk helder water gezien. Zonder duikbril kunnen we makkelijk – en vrij scherp – meters onder water zien. Bizar! We reizen af naar de hemelse Thaise eilanden Koh Chang, Ko Mak & Ko Kut. We zien vooral heel veel strand, maar ook watervallen, olifanten en nog veel meer! Het is werkelijk het paradijs op aarde.

48 uur in Antwerpen: eigenlijk niet genoeg

Antwerpen in de winter is zo leuk, dat wij tijd te kort kwamen. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

12 DEC 2017

All I want for Christmas is.. een gezellig weekendje weg! Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Vanaf Amsterdam ben je met de Thalys binnen een uur en een kwartier op Antwerpen Centraal.

Een stedentripje naar Antwerpen is altijd wel een goed idee, maar tijdens de feestdagen is Antwerpen nog tien keer leuker. Wij waren 48 uur in Antwerpen! En de eerste tip: 48 uur is eigenlijk te weinig in deze tijd van het jaar...

Even wat anders dan de Alpen? Hier kun je ook skiën

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

11 DEC 2017

Nu Nederland wit kleurt door het winterse weer, krijgen we steeds meer zin om de sneeuw in het buitenland te ontdekken. En dan het liefst op ski’s of per snowboard. Dat kun je natuurlijk in de Alpen doen, maar je kunt ook iets verder kijken. Wij zetten een aantal bijzondere skilocaties op een rij.

Lofoten (Noorwegen)

Zo krijg je je volgende vlucht 3 stoelen voor jezelf

Zo krijg je je volgende vlucht 3 stoelen voor jezelf

Ga je binnenkort vliegen? Lees deze tip dan goed, want het zou goed kunnen dat je het jezelf een stuk comfortabeler kunt maken. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

Vliegreizen zijn niet altijd even fijn. Vooral je medepassagiers kunnen een flinke bron van irritatie zijn. De ene keer is de man naast je verkouden, de andere keer is het koppel naast je zo klef dat je je ongemakkelijk begint te voelen. Maar met deze truc (gedeeld door een multimiljonair) kan dat verleden tijd zijn.

„First class vliegen? Dat is niet nodig", vertelt gebruiker regoapps op Reddit. „Ik boek gewoon een economy class-ticket in het midden van een rij van drie stoelen."

'Mohsin is al 1000 dagen op wereldreis'

Mohsin is al in 48 verschillende landen geweest. Foto: Instagram @mohsinopwereldreis

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

10 DEC 2017

Tot aan zijn 20e was Mohsin Amdaouech alleen nog maar op vakantie geweest in Marokko. Op zijn 25e ging hij 13 maanden op wereldreis. Het reizen beviel hem goed, zo goed dat de inmiddels reisblogger al 1000 dagen van zijn vrijheid aan het genieten is.

Na zijn studie commerciële economie wilde Mohsin graag een mooie wereldreis maken. „Hoi, ik ben Mohsin, ik heb 16.500 euro gespaard, ik ga op reis en kom pas terug als ik nog 2 euro over heb. Volg mijn reis en like mijn pagina”, schreef hij op zijn Facebookpagina Mohsin op Wereldreis. Binnen 24 uur had Mohsin op Wereldreis, zoals hij op zijn pagina's heet, al 2000 volgers en dat zijn er inmiddels meer dan 80.000. Mohsin heeft inmiddels 48 landen bezocht en zal voorlopig nog wel even op reis blijven. Duizend dagen op reis, wie droomt daar nou niet van? We spreken de globetrotter als hij net is aangekomen in Cusco, een stad in Peru. Hij slaapt de komende twee weken bij een gastgezin en gaat Spaans leren.

5 x de mooiste kersthotels

Pak je koffers en go! Waar vier jij de kerst? Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

7 DEC 2017

Wat ga jij doen met kerst? Mocht je lekker een paar dagen weg willen en nog op zoek zijn naar een sprookjesachtigi hotel? Droom dan even weg bij deze prachtige kersthotels!

Fairmont Scottsdale Princess, Scottsdale, Arizona