Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Reizen 17 sep 2017
Leestijd: 5 minuten

Samos, een walhalla voor kat en mens

Op zoek naar een relaxt zonnig eiland waar je als je wilt dagelijks gratis ’kattentherapie’ krijgt? Dan is het Griekse eiland Samos iets voor jou. Na 3,5 uur vliegen beland je in dit (katten)paradijs waar rustzoekers ook echt helemaal tot rust komen.

De zeer korte landingsbaan van het eiland in het oosten van de Egeïsche Zee is misschien niet populair bij menigeen, maar de rest van het geboorte-eiland van filosoof Pythagoras maakt het de lawaaiige landing meer dan waard. Azuurblauwe zee, idyllische baaien omringd door groene heuvels met olijf- en pijnbomen. Op het groene eiland is het zelfs in de hete maanden heerlijk toeven aan de noordkust waar doorgaans een lekker windje waait.

Aan de noordkant zijn meerdere prachtige kiezelstranden. Je kunt er strandbedden huren die meestal horen bij een nabijgelegen taverne, maar het liggen op de stenen zelf is ook geen straf. Zie het als een gratis massage. Aan deze kust ligt ook Kokkari, een klein vissersdorpje met een smal, maar uitgestrekt kiezelstrand. De restaurants die hieraan liggen, hebben van het strand het verlengde van hun terras gemaakt. ’s Avonds is het daardoor romantisch dineren aan een van de tafeltjes die pal naast de zee op de kiezels staan. Overdag staan er zonnebedden die te huur zijn bij het bijbehorende restaurant tegen een vergoeding of gratis als je er consumpties nuttigt.

Kokkari heeft ook een lange boulevard waar je opnieuw kunt kiezen uit vele restaurants en bars. Ook hier geldt de zee als het verlengde van het terras. Als je wilt, kun je vanaf je terrasstoel zo de zee in springen. De Grieken zelf zwemmen hier in ieder geval wel. Tussen de eendjes… Het is een wat vreemde aanblik, maar hier in de azuurblauwe zee zwemt een vast groepje eenden die verdacht veel lijkt op de Hollandse wilde eend.

Naast veel traditioneel Griekse tavernes (ook vegetarische moussaka!) zijn in Kokkari ook veel Italiaanse restaurants te vinden. Bij beide keukens zitten er veel aanraders tussen. Culinair is het hier dus goed toeven. De sfeer in het vissersdorpje is heel rustig en relaxt. Er komen dan ook voornamelijk stellen en gezinnen met kinderen.

Anders is dat in Samos-stad. Dit is de plek waar zich ook clubs bevinden waar je tot in de late uurtjes kunt dansen. De cultuursnuivers kunnen zich door een taxichauffeur bovenaan de berg laten afzetten voor een indrukwekkende wandeling naar beneden door de oude stad Vathi. Je waant je in de oude smalle en steile straatjes, waar geen auto’s doorheen kunnen, even terug in de tijd.

Het is ook zeker aan te raden om een auto of scooter te huren om het eiland te verkennen. Omdat de afstanden niet groot zijn (en het aantal stoplichten misschien wel op een hand te tellen is), kun je ver komen op een dag. Zoals vanuit Kokkari naar Pythagorion in het zuidoosten waar je je kunt vergapen aan de vele zeilboten en vissersbootjes die aangemeerd liggen in de schilderachtige haven. Of richting de zuidkust van het eiland waar zich de zandstranden bevinden, en opnieuw vele gezellige bars en restaurants pal aan het strand.

Samos staat erom bekend een groen eiland te zijn, maar het is ook bekend om iets anders: katten. Veel bewoners hebben de katten in hun hart gesloten en vragen toeristen zelfs om hun uitgelezen boeken af te staan om voor een euro te kunnen doorverkopen voor kattenvoer. Je kunt er niet omheen. Ze zijn overal. Voor de niet kattenliefhebber: Wees gerust. Als je ze geen aandacht geeft, laten ze je gewoon met rust.

Vijf keer typisch Samos

Bootjes kijken

Wie boten wil spotten is aan het juiste adres in de kustplaats Pythagorion op een paar kilometer afstand van het vliegveld van Samos. Langs de lange boulevard met oneindig veel terrasjes, van wijnbar tot traditioneel Grieks, liggen de zeewaardige zeilboten zij aan zij aangemeerd. Je zit letterlijk oog in oog met de bemanning die net zo lief een drankje op het eigen schip nuttigt als aan de kade.

Katten

Samos wordt ook weleens katteneiland genoemd. Her en der langs de weg zie je kattenbrokjes en water liggen die bewoners neerzetten voor hun wilde medebewoners. De katten hebben ook de gewoonte te bedelen op de terrasjes voor een extra hapje. Veel mensen kunnen de guitige kopjes niet weerstaan, maar dierenorganisaties raden het af omdat de dieren zo niet leren in hun eigen bestaan te voorzien.

Kiezels versus zand

De stranden aan de noordkust bestaan uit kiezelstenen. De zuidkust heeft zandstranden. Zoals het lange strand van Votsalakia. De populaire badplaats bestaat eigenlijk uit een heel lange straat langs het strand met daaraan verscheidene restaurants. Je kunt hier bedden huren en krijgt daarbij bediening tot aan je parasol. Op 6 kilometer afstand ligt Limnionas. Dit is een rustig dorp gelegen in een idyllische baai omringd door groene heuvels en bergen.

Kronkelwegen

Er op uit gaan met de auto of de brommer is net als op veel andere Griekse eilanden een uitdaging. De wegen naar de bezienswaardige dorpjes kronkelen de berg op met haarspeldbochten waarvan je het bestaan niet had durven dromen. Zoals naar Manolates. In kilometers is het dichtbij, maar de weg is stijl. Wel is het dorpje in de bergen met zijn smalle straatjes en prachtige vergezichten de moeite waard. Het is autovrij en het is heerlijk toeven in een van de kleine restaurants.

Wijn

Ze zijn heel trots op hun eigen wijn. Samos Nectar, Samos Gran Cru en andere varianten van de Samos wijn prijken dan ook op iedere menukaart. Er is zelfs een heus wijnmuseum in Samos-stad. Je moet er echter wel van houden. Het heeft de niet bij iedereen geliefde maar bekende ’Griekse’ nasmaak. Uiteraard zijn er prima alternatieven. De huiswijnen zijn meestal prima en anders moet er wat dieper in de buidel getast worden voor een wijn van het vasteland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.