Erik Jonk
Erik Jonk Tech 16 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

We hebben weer een nieuwe angst: huiveren voor een lege smartphone-batterij

Dilemma! Je moet naar een afspraak toe, maar je smartphone ligt aan de lader te powernappen en is pas op 10 procent. Vertrek je of blijf je nog even? Als je hier ‘ik vertrek’ op antwoordt, ben je moediger dan een hoop andere Nederlanders. We hebben er met z’n allen namelijk weer een nieuwe angst bij: de vrees om de deur uit te gaan als je smartphone-batterij minder dan 20 procent opgeladen is.

Nieuw onderzoek van Oneplus toont namelijk aan dat een derde van de Nederlanders er geen seconde aan denkt om het huis te verlaten als hun smartphone onder de genoemde 20 procent aangeeft. Sterker nog, meldt Oneplus, een bedrijf in mobiele technologie: het gemiddelde batterijpercentage waarop mensen zich comfortabel genoeg voelen om op pad te gaan, ligt op 49 procent. Bij alles daaronder beginnen we al te zweten als we de voordeur achter ons dichttrekken.

Batterij smartphone leeg? Meteen een oplader kopen…

Wie kent niet dat gevoel dat als de batterij van de smartphone leeg is, het wel lijkt alsof ‘het leven even stilstaat’? Klinkt misschien wat overdreven zul je denken, maar: geen berichten, geen navigatie, geen mogelijkheid om een schattige hond achter een winkelraam vast te leggen voor op Instagram? Wie daar een naar gevoel bij krijgt, staat niet alleen. Battery Anxiety is een bekend fenomeen dat voor stress en zelfs paniek kan zorgen. Als de smartphone uitvalt terwijl Nederlanders niet thuis zijn, gaat 34 procent van hen gericht op zoek naar een oplaadplek. 13 procent is op zo’n moment zelfs in staat om een nieuwe oplader te kopen.

De batterij voorop

Dit bevestigt het beeld dat de smartphone ‘een essentiële extensie van het lichaam is geworden’, is een conclusie van het onderzoek. Bijna driekwart van de mensen (74 procent) kijkt in de eerste plaats naar de batterij-autonomie als ze een nieuwe telefoon kopen. Dit percentage ligt veel hoger dan de camerakwaliteit (60 procent) en het geheugen (59 procent). En 20 procent zegt dat het snel leeglopen van de batterij hen het meest stoort aan hun huidige toestel.

De realiteit: 58 procent van de ondervraagde Nederlanders verlaat nooit het huis zonder de smartphone. 22 procent van de respondenten zegt daarom standaard te controleren of ze hem wel zeker bij zich hebben voordat ze de deur uitgaan. Vroeger voelde men alleen in de ene zak voor de sleutels, nu controleert men ook even de andere voor de smartphone.

opladen smartphone batterij angst
De mooiste plaatjes… als je batterij vol is. Foto: Unsplash

Waar ligt de grens als het om de smartphone gaat?

Dat smartphones steeds belangrijker en veelzijdiger worden, maakt het leven makkelijker, maar waar ligt de grens? Drie op de tien Nederlanders spendeert inmiddels elke dag vier uur of meer op de smartphone. We scrollen ons met vele meters het rambam. 27 procent gaat liever niet op vakantie zonder smartphone-navigatie en 38 procent gebruikt de telefoon voor een breed scala aan activiteiten als pinnen en het inplannen van afspraken (38 procent). 85 procent is van mening dat men te afhankelijk van de smartphone is en 42 procent vindt dit zelfs oprecht jammer.

Liever de mobiel dan seks

Als ondervraagden de keuze moeten maken tussen een leven zonder auto of een leven zonder smartphone, dan zegt 23 procent de auto vaarwel. Sommigen (14 procent) zouden er zelfs hun seksleven voor opgeven. Metro schreef het al eerder: we zitten als Nederlanders liever op ons mobieltje dan op een partner.

„Naarmate we dichter naar onze smartphone toe groeien, wordt het optimaliseren van de batterij en het verlengen van de levensduur steeds belangrijker”, meldt een woordvoerder van Oneplus. „Fabrikanten zetten daar nu al grote stappen in. Wie weet staat de technologie in de toekomst zo ver dat onze smartphones automatisch draadloos opladen op vaste punten. Daardoor zullen ze nooit meer leeg raken en behoort batterijangst – net zoals de klassieke oplader – op een dag tot het verleden.”

Na flater Jumbo valt WK Qatar-spotje Bavaria wél in de smaak: ‘Briljant’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.