Metro
Metro Tech 1 okt 2020 / 14:01 uur

Meer schermtijd zorgt ook voor meer online pesten

Door de uitbraak van het coronavirus zitten we massaal veel meer thuis. En meer thuiszitten, betekent voor velen ook meer tijd spenderen op het internet. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat niet alleen onze schermtijd is gestegen, ook online pesterijen nemen toe.

In het begin van de pandemie, deed het bedrijf L1GHT onderzoek naar het online gedrag van mensen. De startup zet zich in tegen ‘online toxicity’, waaronder ook online pesten valt. Ze zagen een stijging van 70 procent rondom online pesten en beledigend en grof taalgebruik onder kinderen en tieners op social media en chatforums.

Meer mensen naar haatsites

Op gameplatforms was een stijging van 40 procent te zien en de hoeveelheid mensen die naar zogenoemde haatsites surfte, steeg met 200 procent.

Docenten hebben ook moeite om de veiligheid van kinderen online te waarborgen. Ze kunnen er bijvoorbeeld weinig aan doen als er een anoniem Instagram-account verschijnt om een klasgenoot mee te pesten. „Pesten is altijd een probleem geweest, nu ziet het er alleen anders uit”, zegt psycholoog Jamie Howard tegen National Geographic.

Toename online pesten in Nederland

Ook in Nederland nemen de cijfers over online pesten toe. In april gingen de gesprekken over pesten in 16,9 procent van de gevallen over digitaal pesten, vergeleken met 3,7 procent in diezelfde maand het jaar ervoor. In mei gingen 11,2 procent van de gesprekken over pesten over digitaal pesten, dit in tegenstelling tot 3,7 procent in mei 2019, meldde de Kindertelefoon in september.

Slachtoffers van online pesten voelen zich niet alleen rot tijdens het pesten of vlak daarna, er zijn veel meer lange termijn risico’s. De kans op depressie, een angststoornis, misbruik van bedwelmende middelen zoals alcohol of drugs neemt toe. Net als een laag zelfvertrouwen, slechte resultaten op school en het risico op suïcidaal gedrag neemt toe.

De gevolgen zijn nog veel verregaander. Het kan op de lange termijn namelijk ook van invloed zijn op het baanperspectief.

Lees ook: Week tegen Pesten gaat ook pesten op de werkvloer tegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer schermtijd zorgt ook voor meer online pesten
Sluiten