Metro
Metro Tech 2 sep 2020 / 14:32 uur

Niet aangetoond dat 5G schadelijk is, ‘maar het is ook niet uit te sluiten’

Is 5G schadelijk of niet? De Gezondheidsraad vindt het een lastige. De conclusie is nu: het is niet aangetoond dat de straling van het netwerk schadelijk is, maar het is ook niet helemaal uit te sluiten.

De overheid en de telecomproviders kunnen daarom gewoon doorgaan met het invoeren van een 5G-netwerk (5de generatie) voor snel mobiel internet, concludeert de Gezondheidsraad in een rapport. De raad deed hier onderzoek naar in opdracht van de Tweede Kamer. Maar, zo zegt het adviesorgaan, overheid en providers moeten wel in de gaten houden wat de gevolgen voor de gezondheid van mensen zijn.

5G-netwerk

Het 5G-netwerk maakt gebruik van meerdere frequenties. Sommige daarvan worden al gebruikt voor onder meer WiFi-aansluitingen. Dat heeft niet geleid tot gezondheidsschade en die frequenties kunnen dus gewoon worden gebruikt voor 5G.

Het adviesorgaan raadt aan om één frequentie nog niet in gebruik te nemen, omdat de mogelijke risico’s van de gezondheid daarvan nog niet genoeg zijn onderzocht.

Veranderingen in de hersenen

De raad zegt in een rapport dat het niet waarschijnlijk is dat 5G-straling kan leiden tot bijvoorbeeld kanker, vruchtbaarheidsproblemen, miskramen of afwijkingen bij de geboorte. Het is wel waarschijnlijk dat blootstelling aan 5G-straling samenhangt met „veranderingen in elektrische activiteit in de hersenen”. „Maar het is niet bekend of dat gunstig of ongunstig is voor de gezondheid.”

Lees ook: Veel Nederlanders tasten in het duister over 5G

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Niet aangetoond dat 5G schadelijk is, ‘maar het is ook niet uit te sluiten’
Sluiten