Metro en ANP
Metro en ANP Tech 26 aug 2020 / 17:07 uur

Rotterdam krijgt app om drukte in de stad te kunnen meten

De gemeente Rotterdam lanceert in het najaar een app die in kaart brengt hoe druk of rustig het is op openbare plekken in en rond de stad. Met de app kunnen mensen zien of ze op een veilige manier kunnen winkelen of een terrasje pakken.

De komende maanden testen de eerste gebruikers de zogeheten SpotR-app. In oktober moet de app klaar zijn zodat iedereen deze kan downloaden in de appstore. Rotterdam is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse gemeente die komt met een dergelijke druktemeter op basis van objectieve realtime data. Als een locatie in de stad op een bepaald moment druk is, geeft de app een tijd aan waarop het rustiger is of worden er alternatieve bestemmingen getoond.

Rotterdam moet volop draaien

„In Rotterdam zetten we alles op alles om ondanks de noodzakelijke coronamaatregelen volop door te kunnen draaien”, zegt de Rotterdamse wethouder van economie Barbara Kathmann. De app moet niet alleen bewoners en bezoekers helpen op een veilige manier door de stad te navigeren. „We helpen tegelijkertijd de Rotterdamse ondernemer zijn zaak draaiende te houden. Dat is nu meer dan ooit keihard nodig.”

Een foto van de Rotterdamse wethouder van economie Barbara Kathmann.
De Rotterdamse wethouder van economie Barbara Kathmann, met smartphone. Foto: ANP / Robin Utrecht

Buienradar

De SpotR-app maakt gebruik van anonieme locatiegegevens afkomstig van gebruikers van Buienradar die toestemming hiervoor hebben gegeven. Deze informatie wordt elk kwartier ververst. Utrecht en Breda hebben ook druktemeters, maar deze maken gebruik van waarnemingen. In Breda geven buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) bijvoorbeeld op vaste tijdstippen door hoe druk het op een bepaalde locatie is.

De regio Rotterdam-Rijnmond spande de afgelopen 24 uur de kroon met 94 nieuwe coronabesmettingen, gevolgd door Amsterdam en omstreken met 88 vastgestelde gevallen en de regio Haaglanden met 81 positieve tests. Het dragen van een mondkapje is verplicht in delen van het centrum van Rotterdam, zoals de Meent en de Lijnbaan, op de markten van de Binnenrotte, Grote Visserijstraat en Afrikaandermarkt en in de winkelcentra Zuidplein en Alexandrium. Sinds afgelopen weekend wordt strenger gehandhaafd.

Lees ook: Mondkapje verplicht op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rotterdam krijgt app om drukte in de stad te kunnen meten
Sluiten