Redactie Metro
Redactie Metro Tech 16 jul 2020
Leestijd: 1 minuut

Twitteraccounts bedrijven en prominenten gehackt

De Twitteraccounts van meerdere prominenten en grote bedrijven zijn enige tijd gehackt door oplichters. Er is om donaties in bitcoins gevraagd op de accounts van bedrijven als Apple en Uber. Ook op de accounts van rapper Kanye West, de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Joe Biden en miljardairs Bill Gates, Michael Bloomberg, Jeff Bezos (Amazon) en Elon Musk (Tesla) werden zulke berichten geplaatst.

In de berichten stond dat mensen een half uur hadden om 1000 dollar (ruim 876 euro) in bitcoins over te maken. Ze zouden dan 2000 dollar ontvangen. Het is onduidelijk hoeveel mensen zijn gedupeerd. De berichten zijn inmiddels verwijderd.

Volgens persbureau Reuters blijkt uit openbare blockchain-gegevens dat de vermeende oplichters al meer dan 100.000 dollar aan cryptovaluta ontvangen. Dat is omgerekend zo’n 87.000 euro. Blockchain is een collectief logboek dat onder meer wordt gebruikt voor virtueel geld.

Twitteraccounts gehackt via het interne systeem

Volgens Twitter hebben hackers ingebroken bij medewerkers die toegang hebben tot het „interne systeem” van het sociale mediaplatform. De inbrekers zouden die toegang hebben gebruikt om de controle over een aantal prominente, geverifieerde twitteraccounts te kapen.

Vooral beroemdheden, journalisten, overheden en politici gebruiken zulke accounts. Twitter heeft gecheckt wie de gebruiker van de gehackte accounts is. „We onderzoeken welke andere kwaadaardige activiteiten ze mogelijk hebben uitgevoerd of tot welke informatie ze mogelijk toegang toe hebben gehad”, stelde het bedrijf in een verklaring over de hacks.

Twitter gooide een groot aantal accounts op slot vanwege de aanval en stelde voor een groot aantal gebruikers beperkingen in. In een verklaring stelt het bedrijf de toegang pas weer volledig te herstellen als dat veilig is. „Zware dag voor ons bij Twitter”, zei Twitter-baas Jack Dorsey in een tweet. „We voelen ons allemaal verschrikkelijk dat dit gebeurd is.”

Lees ook: Aantal donoren met antistoffen tegen coronavirus daalt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Twitteraccounts bedrijven en prominenten gehackt
Sluiten