Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 22 mrt 2019 / 14:09 uur

Pastoor 5 jaar in de cel als leider van hackersbende

Je associeert de kerk misschien niet direct tech-nerds, maar ze zitten er wel. Dat hebben ze in de Verenigde Staten ontdekt op nogal opvallende wijze. Een pastoor zit daar nu vast vanwege hacken.

Hackersbende

De in Kazachstan geboren Vitali Kortsjevski (53) is pastoor, die buiten werktijd om betrokken was bij een groep hackers. Deze gaf hij de opdracht om in te breken bij Amerikaanse financiële persbureaus, zoals Business Wire, Marketwired en PR Newswire, zo weet Reuters.

Op die manier gaarde hij voortijdig bepaalde kennis, wat hem een voordeel gaf op de beurs. Hij kon de beurskoersen daardoor dusdanig goed voorspellen, dat hij op het juiste moment aandelen kon kopen en verkopen.

Honderd miljoen dollar

Op deze manier zouden Kortsjevski en zijn bende ruim honderd miljoen dollar binnen hebben geharkt. Het is in Amerika dan ook het grootste hackcomplot tegen financiële markten tot dusver.

Aanvankelijk was er acht jaar cel geëist tegen de Kazach, maar de rechter heeft besloten dat vijf jaar afdoende is. Wel moet hij nog een boete betalen van 250.000 dollar, omgerekend zo’n 220.000 euro, en moet hij zijn verdiende geld, 14,4 miljoen dollar (12,75 miljoen euro), weer inleveren.

Tussenpersoon

Kortsjevski is niet de enige die veroordeeld is. Zijn tussenpersoon Vladislav Khalupsky kreeg vier jaar cel. Een van de hackers werd eerder dit jaar niet in de gevangenis gezet door de rechtbank.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pastoor 5 jaar in de cel als leider van hackersbende
Sluiten