Daisy Heyer
Daisy Heyer Tech 19 dec 2018 / 17:58 uur

Facebook gaf Spotify en Netflix toegang gesprekken

Opnieuw een privacyschandaal voor Facebook: in het verleden heeft Facebook namelijk gegevens uitgewisseld aan Netflix en Spotify. Dat meldt The New York Times.

Het sociale netwerk heeft de andere bedrijven toegang verschaft tot gesprekken en gegevens, volgens The New York Times zonder dat gebruikers daar toestemming voor hadden gegeven. Het gaat hierbij niet alleen om Netflix en Spotify, maar ook om Apple, Amazon en nog meer megabedrijven. Facebook ontkent de aantijgingen.

Voor Facebook Messenger

De schokkendste feiten uit het nieuwe schandaal hebben vooral een link met Netflix, Spotify en de Royal Bank of Canada. Deze drie bedrijven heeft Facebook direct toegang gegeven tot privéberichten. Via een API-systeem konden de drie bedrijven niet alleen berichten lezen, maar als ze zouden willen zelfs berichten plaatsen in naam van de gebruiker of de berichten bewerken. Het systeem stamt uit 2010 en werd ontwikkeld nog voordat Facebook Messenger werd gelanceerd.

Spotify ontkent op de hoogte te zijn geweest van de verleende toegang. Ook de Royal Bank of Canada ontkent. Apple kreeg toegang tot de kalender en contacten van Facebook-gebruikers, ook als gebruikers het delen van gegevens hadden uitgezet. Apple ontkent tevens dat zij niet op de hoogte waren van de speciale toegang.

Netflix heeft een reactie gegeven aan Androidworld.nl, waarin ook zij ontkennen ooit van de functie gebruik te hebben gemaakt. „De laatste jaren gingen we op zoek naar manieren om Netflix socialer te maken", vertelt een woordvoerder van Netflix. „Een voorbeeld is een feature waarmee je series of films kon aanbevelen aan je Facebook-vrienden via Messenger of Netflix. De functie was nooit erg populair, dus werd ze in 2015 afgesloten. Op geen enkel moment hebben we de privéberichten van gebruikers geopend, of hebben we gevraagd naar de mogelijkheid om dat te kunnen doen."

Facebook

Ook Facebook heeft gereageerd op de beschuldigingen. Hun reactie luidt: ,„Geen van deze samenwerkingen of diensten gaven bedrijven toegang tot informatie zonder de toestemming van gebruikers.” Een uitgebreide verklaring van Facebook is hier te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook gaf Spotify en Netflix toegang gesprekken
Sluiten