Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 23 dec 2018 / 07:45 uur

Alexa geeft opdracht: ‘Vermoord je pleegouders’

De computergestuurde virtuele assistent van Amazon. Dat is zoals Alexa omschreven wordt. Maar deze assistent blijkt van een bevel uitdelen niet vies. En het gaat in dit geval bovendien om een tamelijk bizar bevel.

Geen gehoor

,,Vermoord je pleegouders", zo kreeg een gebruiker te horen. Gelukkig werd hier geen gehoor aangegeven, maar de geadresseerde besloot zelf in de pen te kruipen en schreef en klachtenbrief naar Amazon, waar men op onderzoek uitging.

Hoe het precies is gebeurd, dat wordt niet helemaal duidelijk, maar op een of andere manier heeft Alexa de quote van het beruchte Reddit-forum geplukt, zo meldt The Guardian. Reddit is een forum dat soms geroemd wordt om de ‘geniale’ discussies, maar het gaat er ook regelmatig grof aan toe.

Gesprekspartner

Een dergelijke fout is inherent aan het groeiproces dat Amazon Alexa wil laten maken. Doel van het bedrijf is dat de assistent dankzij artificial intelligence zich kan gaan mengen in een gesprek met vragen en opmerkingen. Nu was de inmenging met de kreet ‘Vermoord je pleegouders’ een pijnlijke vergissing.

In de ontwikkeling zijn gebruikers van Alexa al vaker op fouten gestuit, maar dit was tot nu toe wel de meest grove en opmerkelijke.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alexa geeft opdracht: ‘Vermoord je pleegouders’
Sluiten