Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 29 aug 2018 / 11:58 uur

‘Ik maak nooit iets dat ik niet zelf wil hebben’

Felle kritiek in 1954 op het lelijke design van Deense audioproducten, zorgde ervoor dat Bang & Olufsen het roer omgooide. Het uiterlijk van haar producten moest net zo zwaar mee gaan wegen als de kwaliteit. De kritiek was afkomstig van Poul Henningsen, een architect die vooral bekend stond om zijn lampen. Ruim zestig jaar later duikt ‘B&O’ met de lampenontwerper Michael Anastassiades in zee.

Cirkel is rond

,,Je zou inderdaad kunnen zeggen dat de cirkel rond is”, zegt de conceptmanager van B&O, Kresten Krab-Bjerre. Naast hem zit de door hem aangetrokken Anastassiades, die net zijn ontwerp voor de nieuwe speaker BeoSound Edge voor het eerst getoond heeft. ,,Of het heel erg anders was dan een lamp ontwerpen? Nou eigenlijk niet. Speakers en lampen hebben allebei twee standen: aan en uit. Maar ze verdwijnen niet als ze uitstaan, terwijl dat een groot deel van de dag het geval is. Dan moeten ze binnen de kamer niet te erg opvallen.”

Anastassiades is dan ook heel kritisch in wat hij aanschaft voor zijn eigen huis. ,,Ik heb zo’n tien, misschien wel vijftien jaar lang geen bank in mijn huis gehad, omdat ik er simpelweg geen kon vinden die voor mijn gevoel paste bij de rest van de woonkamer.” In de keuken geldt voor hem hetzelfde. ,,Er zijn mensen die zo’n gigantische koelkast hebben staan, waar ijs uitkomt als je op een knopje drukt. Daar heb ik geen behoefte aan. Ik heb zo’n klein ding dat lekker onder het keukenblad uit het zicht staat.”

Dure auto

Dat de spullen die hij wel graag in de woonkamer heeft staan hem vaak veel kosten, vindt hij geen probleem. Volgens de designer is het ook onzin dat de relatief dure speakers van Bang & Olufsen alleen voor de elite zijn. ,,Het gaat er ook om waar je je geld aan uit wil geven. De een geeft een paar duizend euro extra uit aan een mooie auto. Ik spendeer dat geld liever aan het interieur van mijn huis.”

Zijn speaker de BeoSound Edge – die woensdag op het de Berlijnse techbeurs IFA officieel onthuld werd – is net zoals veel van Anastassiades zijn lampen volledig rond van vorm. De speaker – die als speciale feature heeft dat je het volume reguleert door de speaker zelf te draaien als een volumeknop – stond dan ook een tijdje in zijn eigen woonkamer. ,,Daar moest ik hem wel testen. Ik maak nooit iets, dat ik niet in mijn eigen huis zou willen hebben staan.”

Test overleefd

De speaker overleefde de test in de woonkamer van Anastassiades en dus is de BeoSound Edge voor hem sowieso een geslaagd ontwerp. Alleen biedt dat geen garantie, dat het op de markt aanslaat. ,,Nu komt het spannendst gedeelte. Je bent zelf tevreden, alleen de vraag blijft wat de klanten ervan vinden.”

Reageer op artikel:
‘Ik maak nooit iets dat ik niet zelf wil hebben’
Sluiten