Bregje Simons
Bregje Simons Tech 13 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

11-jarige hackt Amerikaanse verkiezingssite Florida

De 11-jarige Emmett Brewer uit Amerika heeft het voor elkaar gekregen om binnen tien minuten een replica van de verkiezingssite van Florida te hacken. Brewer kon daarna de uitslagen van de verkiezingen aanpassen. Dat deed hij op de hackersconferentie Defcon.

Een meisje van 11 lukte datzelfde binnen vijftien minuten. Nog 28 andere kinderen tussen 8 en 16 jaar kregen het ook klaar om de website te kraken. Het was dit jaar de eerste keer dat ook kinderen een poging konden doen om tijdens Defcon een overheidssite te hacken. Mede-organisator van de hackersconferentie, Nico Sell, vertelde aan PBS NewsHour: ,,Het zijn erg nauwkeurige replica’s van de oorspronkelijke verkiezingswebsite. Die zouden niet gehackt mogen worden, en zeker niet door een kind van acht binnen een half uur. Dat is slordig voor ons als maatschappij.”

Sceptisch

De National Association of Secretaries of State liet in een verklaring weten met de Defcon-hackers te willen samenwerken om de sites beter te beveiligen. De organisatie gaf wel aan enigszins sceptisch te zijn over de hacks tijdens de conferentie. ,,Het is erg lastig om deze systemen na te bouwen, aangezien veel staten unieke netwerken gebruiken en op maat gemaakte databases met nieuwe veiligheidsprotocollen inzetten.”

Ook zou een eventuele hack de verkiezingsresultaten niet in gevaar brengen. ,,Ook als de websites kwetsbaar zouden zijn voor hackers, worden de verkiezingssites alleen gebruikt om voorlopige uitslagen te publiceren voor kiezers en de media. De sites zijn niet verbonden met stemcomputers en zouden dus nooit de daadwerkelijke uitslagen kunnen veranderen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.