Erik Jonk
Erik Jonk Tech 22 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

10 superfoefjes van de allerbeste smartphone

De Huawei P20 Pro werd vorige week uitgeroepen tot smartphone van het jaar. Wat kan het apparaat allemaal eigenlijk?

Vraag een middelbare scholier tegenwoordig wat hij of zij wil worden en je hoort influencer. Heel veel anderen zijn dat met veel of wat minder succes al. Wat daarbij een grote hoofdrol speelt is fotografie. „Influencers hebben met de P20 Pro de goede tools in handen om via hun foto’s verhalen te kunnen vertellen”, zegt Rick Janse Kok van Huawei. De op twee na-grootste smartphone-producent ter wereld werd vorige week voor die Huawei P20 Pro onderscheiden met een EISA, de award voor de beste smartphone van dit jaar.

Kunstmatige intelligentie

„De camera geeft de mogelijkheid je creativiteit, je kunst, je boodschappen en wat dan ook aan de wereld te laten zien”, zegt Janse Kok. „Huawei zet zich in om een camera te ontwikkelen die jou volledig helpt. De P20 Pro wordt een verlengstuk van jezelf. We hebben een voorsprong genomen door kunstmatige intelligentie in de camera te integreren. Met de artificial intellengence (AI) zorgt de P20 Pro automatisch voor de mooiste foto’s.”

Wat kan die beste smartphone ter wereld dan allemaal? Janse Kok zet tien snufjes op een rij. Tips & tricks waarmee jij als amateurfotograaf topplaten schiet als een Pro. „Je wilt toch de állerbeste foto van je kat?”

https://www.youtube.com/watch?v=R6e0zbPxac0

1 Point and shoot

„De beste camera is de camera die je op dat moment bij je hebt”, zeggen professionele fotografen weleens. Mooi gezegd en dat geldt zeker voor diegene die met de Huawei P20 Pro met goedgevulde batterij op pad gaat. Dan ben je altijd ready to go, point and shoot. Helemaal als je weet dat je bij dubbelklikken op de volumeknop binnen 0,3 seconde een foto kunt maken.

2 Lekker blurren

Wat je nu in heel veel foto’s terugziet is het Bokeh-effect. Een portret of iets anders is scherp en de achtergrond is vaag. De P20 Pro heeft meerdere camera’s en daardoor is Bokeh, dé trend, heel goed te doen. Je kunt spelen met wat je in de foto wilt laten opvallen. Zo kun je een expliciet blurry achtergrond maken, maar ook een stuk fijner of subtieler te werk gaan. Door te focussen op wat jij wilt, kun je beter je fotoverhaal vertellen.

Fotograferen als een Pro met superfoefjes smartphone
Het Bokeh-effect.

3 Licht in de duisternis

Misschien wel de mooiste modus van de P20 Pro is de nachtfotografie-modus, waarmee Huawei allerlei prijzen wint. Het lukt je maar niet dat fraai uitgelichte gebouw in de donkere stad mooi op de foto te krijgen (grote witte vlek…)? Probeer dan de nachtfunctie met lange sluitertijd van deze camera. Door de AI-beeldstabilisatie wordt een beeld lang scherp vastgehouden.

Een popconcert zonder al te veel flashing lights breng je eindelijk eens knap in beeld. Of wat te denken van Dubai in de avond bijvoorbeeld? De wolkenkrabbers met honderdduizend lichtjes zie je uitstekend, maar zelfs de bewegende autootjes diep daaronder op de wegen zijn scherp in plaats van de bekende witte of rode strepen. En eindelijk sta je eens mooi op je citytripfoto als je in het donker voor het Louvre in Parijs gaat staan.

Fotograferen als een Pro met superfoefjes smartphone
Dubai in de avond, met de P20 Pro-smartphone zonder statief vastgelegd met een sluitertijd van zo’n drie tot vier seconden.

4 Als een professional

Door tal van (niet zo moeilijke) instellingen, kun je als een echte Pro te werk gaan. Met de P20 Pro kun je, als je je even in het apparaat verdiept, next level fotograferen. En dat zonder grote lenzen te moeten instellen. Heb je allerlei functies ingesteld, dan meldt je camera-assistent nog steeds dat je bijvoorbeeld moet uitlijnen met de horizon of dat je de camera nog iets rechter moet houden.

5 Bewegende objecten

Je vriend of vriendin is fanatiek aan het mountainbiken en jij bent natuurlijk weer net diegene die de vetste stunt moet vastleggen. Sloeg je met zo’n foto altijd volledig de plank mis: de P20 Pro kan je redding zijn. Die volgt een bewegend object vanaf het moment dat het in beeld verschijnt, de motion pad geheten. Maak je eenmaal de foto, dan doet hij dat in alle scherpte.

6 Met een slakkengang

Onder de noemer ‘leuk!’: de slomo-functie. Heb je een gezellig knapperend vuurkorfje in de tuin staan? Die is met de slomo-functie vast te leggen met 960 fotootjes per seconde. Het resultaat zie je een traag knapperend vuurtje in filmformat terug.

7 De beautymodus

Voor wie het bij portret- en selfiefotografie wil (of nodig vindt…): met de beautymodus kun je schoonheid instellen van 0 tot en met 10. Van zwak tot heel sterk wordt dan bijvoorbeeld je huid op de foto wat gladder en verdwijnen je wallen en rode oogjes. Tip daarbij: weet de knop te vinden als je er mee wilt spelen, maar ga met deze modus bewust om. Zet de knop niet aan als je heel realistische foto’s van jezelf, je gezin of je vriendengroep wil hebben. Bedenk met welk doel je fotografeert.

8 Die lange neef

Nog een hulpmodus is je smartphone-assistent die de compositie aangeeft. Die is handig bij groepsfoto’s van vrienden of familie. Het is zonde als een van je vrienden net buiten de foto valt of dat je lange neef weer eens zonder haar wordt gekiekt omdat hij bij zijn voorhoofd wordt afgesneden. Dat gaat door de assistent, een oranje kader, niet meer gebeuren. Tenzij je express iemand buiten de ‘boot’ wil laten vallen natuurlijk…

9 Light painting

Sta je met sterretjes te zwaaien tijdens oud en nieuw? Dan geeft de functie light painting een leuk effect. Nog geen trend als slomo, maar een mooie optie. Wat licht is maak je nog lichter, je blijft de weg van het licht volgen en dat zie in strepen terug. Dit in tegenstelling tot de eerder besproken nachtmodus, die lichtstrepen juist niet registreert.

10 Vijf keer dichterbij

Tot slot, en deze mag niet ontbreken, de 5x hybrid zoom. Uniek voor een smartphone is dat je heel ver weg heel dichtbij kunt halen. Dichterbij dan je misschien gewend was en zonder dat je foto korrelig wordt.

Fotograferen als een Pro met superfoefjes smartphone
Vijf keer dichterbij halen met Hybrid Zoom.

Nóg niet helemaal tevreden? Rimpeltje hier, rode ogen daar? Foto’s hoef je niet meer op je computer op te slaan om na te bewerken: je kunt gelijk op je smartphone aan de slag met allerlei apps om te pimpen.

In samenwerking met Huawei

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
10 superfoefjes van de allerbeste smartphone
Sluiten