Metro en ANP
Metro en ANP Tech 27 mrt 2018 / 11:51 uur

Netflix kijken op vakantie in de EU kan vanaf zondag

Je kan straks gewoon op je vakantieadres ergens in Europa het laptopje openklappen en gebruik maken van je Netflix-abonnement. Vanaf zondag hebben EU-burgers namelijk in alle lidstaten toegang tot hun digitale abonnementen.

Rechtenkwestie

Abonnees van Netflix of Spotify kunnen per 1 april in de hele EU genieten van het Nederlandse aanbod van de streamingdiensten. Dat geldt ook voor betaalde abonnementen op online sportzenders, e-books en games.

De lidstaten werden het vorig jaar eens over nieuwe wetgeving die nu van kracht wordt. Vanwege rechtenkwesties was sommige betaalde content niet beschikbaar bij een verblijf in een ander EU-land. Die barrières zijn verwijderd, ook voor de providers. Zij hebben geen aparte vergunningen meer nodig voor de andere EU-landen.

Roaming

Na de afschaffing van de roamingkosten vorig jaar noemen de Europese Commissie en het Europees Parlement de opheffing van de grenzen voor streamingdiensten in een gezamenlijke verklaring ,,opnieuw een succes van de interne digitale markt’ in de EU.

Brussel schat dat zo’n 30 miljoen mensen nu gebruik gaan maken van hun eigen digitale abonnementen als ze in het buitenland zijn, oplopend tot 72 miljoen in 2020. Vooral onder jonge consumenten verwacht Brussel een toename.

Uitzendingen van publieke omroepen vallen er niet onder. Het zogeheten geoblocking voor bepaalde programma’s blijft vooralsnog toegestaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netflix kijken op vakantie in de EU kan vanaf zondag
Sluiten