E.Westland
E.Westland Tech 21 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Deze ICT’er geeft afperser een koekje van eigen deeg

Een slimme ICT’er kreeg het verzoek om 500 euro over te maken naar een bitcoinrekening. Deed hij dit niet, dan zou er een seksvideo van hem worden verspreid. Hij besloot de afperser een koekje van eigen deeg te geven.

Het AD tekende vandaag de hele mailwisseling tussen de twee op.

De ICT’er uit Enschede kreeg, net als ongeveer een miljoen andere Nederlanders, een afpersmail. De ontvanger werd verzocht geld over te maken. Hij besloot zich echter voor te doen als een oudere man, die niet begreep hoe dat overmaken nou helemaal werkte.

Na een flinke mailwisseling zegt de man: „Mijn IT’er neemt mijn scherm wel eens over als ik een probleempje heb, kunt u dat ook?” De afperser mailt daarop een softwareprogramma en de ICT’er stuurt de zogenaamde inlogcodes van zijn bank.

IP-adres

„Hij doet het niet”, merkt de afperser op. „Dat klopt, maar ik heb nu wel je IP-adres. Deze gaat per direct naar de politie”, is het antwoord van de gevatte ICT’er, die liever anoniem blijft. „Ik was niet van plan om dat zelf te gaan doen. Dat is werk voor de politie. Ik wist dat er geen filmpje kon zijn. Maar dit soort oplichting maakt me woest. Het is zo min”, zegt hij tegen de krant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.