Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 24 mrt 2018 / 15:04 uur

Britse waakhond doet inval bij omstreden databedrijf

De Britse privacywaakhond ICO heeft zaterdag een inval gedaan bij het omstreden dataverzamelingsbedrijf Cambridge Analytica. Eerder bleek dat dat bedrijf de Facebook-data van 50 miljoen mensen had verzameld. Het doel daarbij was om met de data de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van Donald Trump.

De rechter had vrijdagavond toestemming gegeven voor de inval. Minder dan een uur daarna vielen twintig werknemers van ICO het Londense hoofdkantoor binnen. Zeven uur later, in de vroege uurtjes van zaterdag, vertrokken zij in een busje met alle verzamelde materialen. Dat meldt de BBC.

Opspraak

Cambridge Analytica kwam in opspraak nadat bleek dat het in 2014 de data van 50 miljoen mensen zonder toestemming had verzameld om Trump in het zadel te helpen. Destijds stond Steve Bannon aan het roer. Hij speelde een grote rol in de campagne van Trump en is ook directeur geweest van de rechtse nieuwssite Breitbart.

Het schandaal kreeg nog meer aandacht toen Channel 4 een undercovergesprek aanging met de directeuren van Cambridge Analytica. Daarin vertelden zij dat zij ook de verkiezingen in onder meer Argentinië en Kenia hadden beïnvloed en dat ze bereid zijn nepnieuws te verspreiden en mensen af te persen. Kort hierna kondigde het bedrijf een onafhankelijk onderzoek aan en werd topman Alexander Nix geschorst.

Het is nog niet bekend in hoeverre de privacywaakhond nuttig bewijs heeft verzameld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Britse waakhond doet inval bij omstreden databedrijf
Sluiten