Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 8 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Zit je verkeerd? Dit vest geeft je een duw

Wetenschappers aan de Universiteit van Twente zijn bezig kleding te ontwikkelen die je traint om je houding te verbeteren. Met behulp van computers berekent bijvoorbeeld een vest wat je houding is en probeert hij deze via een duwtje te verbeteren.

Angelika Mader en Geke Ludden zijn de twee hoofdonderzoekers. De twee zijn aan de universiteit verbonden als docenten van de opleidingen Creative Technology en Industrial Design en ontwikkelen daarnaast de corrigerende kleding, die ontwerpen wordt door ontwerpster Hellen van Rees.

Geen afleiding

„Er bestaan apps op je telefoon of een buzzer op je schouder die je helpen met je houding. Maar zodra die een seintje geven, word je afgeleid van waar je mee bezig was. Daar zochten we een oplossing voor”, zo verklaart Ludden de reden voor het project tegenover De Volkskrant.

Het zijn niet de meest milieuvriendelijke materialen. Mader hoopt dan ook dat mensen het vest aan elkaar zullen doorgeven. „We vinden het dus belangrijk iets te maken dat lang mee gaat. Ons vest hoef je niet jaren te dragen, zo’n leerproces duurt ongeveer 21 dagen. Daarna is je gedragspatroon al veranderd en kan het naar de volgende drager."

WEARSustain

Het prototype van het vest wordt donderdag gepresenteerd en valt onder het overkoepelende project WEARSustain. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook de Closed Loop Smart Athleisure Fashion, die door middel van sensoren je hartslag, ademhaling en beweging meet. Op die manier kan het je stressniveau meten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zit je verkeerd? Dit vest geeft je een duw
Sluiten