Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 22 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Google ziet in je ogen of je hart gezond is

Wetenschappers van Google en Verily hebben een nieuwe manier gevonden om met kunstmatige intelligentie vast te stellen of iemand risico loopt op een hartziekte. Door de achterkant van de ogen te scannen, kan de software van de bedrijven met ongeveer dezelfde nauwkeurigheid als huidige methoden zien of er een grote kans is dat je een ernstige hartaandoening – zoals een hartaanval – krijgt.

Het algoritme zorgt ervoor dat het voor dokters makkelijker en sneller wordt om een analyse te maken van de hartrisico’s van een patiënt. Om het algoritme te ‘trainen’ heeft Google de medische gegevens van bijna 300.000 patiënten laten scannen. Daardoor kon het algoritme zoeken naar patronen en verbanden tussen hoe iemands ogen eruitzien en medische aandoeningen.

Bloedlichaampjes

Hoewel het concept wellicht vreemd lijkt, is deze methode niet erg nieuw. De achterkant van het oog, de zogenaamde ‘fundus’, zit propvol bloedlichaampjes die informatie geven die voor medici van belang is.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan bloeddruk, leeftijd en of de persoon rookt. Dat zijn allemaal voorspellers van het risico op hartziekten.

Daarmee zullen sommige dokters misschien vrezen dat hun baan overgenomen wordt door robots. Dat is volgens medisch onderzoeker Luke Oakden-Rayner echter niet nodig. De AI breidt alleen de ‘gereedschapskist’ van dokters uit, zo vertelt hij tegenover The Verge: „De kunstmatige intelligentie vervangt de dokters niet, maar breidt alleen het aantal opties uit waar dokters gebruik van kunnen maken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.