Bregje Simons
Bregje Simons Tech 23 feb 2018 / 17:11 uur

Dit is waarom jouw telefoon uitvalt als het koud is

Net als wij zelf, zijn ook onze telefoons niet al te blij met het koude weer buiten. Het is je misschien wel opgevallen dat de aan je hand vastgegroeide smartphone namelijk sneller leeg gaat en zelfs kan uitvallen door de kou. Twee batterij-experts leggen aan RTL Nieuws uit hoe dat kan gebeuren en of je er iets aan kunt doen.

De temperatuur van de batterij van je telefoon heeft veel invloed op de werking ervan, legt prof. dr. Peter Notten uit. Hij is hoogleraar Energy Materials and Devices van de Technische Universiteit Eindhoven. „Als de batterij koud is, kan het zijn dat het voltage niet meer geleverd kan worden, waardoor de telefoon uitschakelt of denkt dat de batterij leger is dan dat die werkelijk is."

Ionen kunnen slecht bewegen

Maar hoe werkt zo’n batterij dan eigenlijk? De batterij van jouw telefoon heeft een positieve en negatieve geleider, waartussen deeltjes (ook wel ionen) bewegen. Als je telefoon aan de oplader hangt, bewegen de ionen naar de negatieve kant van de batterij. Zodra er geen deeltjes meer aanwezig zijn aan de positieve kant van de batterij, is je telefoon opgeladen. Als je dan je telefoon gebruikt zonder stroom, gaan de ionen binnen de batterij terug naar de positieve kant.

Volgens dr. Marnix Wagemaker, associate professor aan de Technische Universiteit Delft, werkt dat proces het beste onder normale temperaturen. „Door de kou bewegen de deeltjes moeilijker door de batterij", legt Wagemaker uit. „Daardoor is het moeilijker voor de batterij om de voltage te leveren die de telefoon nodig heeft om te werken.” Het kan dan dus zijn dat je telefoon uitvalt of denkt een lager batterijpercentage aangeeft dan zou moeten.

Schadelijk?

Het is niet te voorkomen dat je batterij verslijt, maar is dat snelle leeglopen schadelijk voor je batterij? „Als de batterij wordt bewaard maar niet gebruikt als het koud is, veroorzaakt dat geen slijtage", stelt Wagemaker. „Maar als een batterij gebruikt of opgeladen wordt terwijl het erg koud is, kan de levensduur achteruit gaan." Toch valt het op dat de effecten vaker optreden bij telefoons waarvan de batterij al verouderd is. Normaal merk je dat dan alleen als de telefoon bijna leeg is, maar door kou treedt dat effect nog sneller op en kan de batterij uitvallen terwijl het batterijpercentage aangeeft nog vol te zijn.

Warm houden

Volgens Notten zal je merken dat zodra je binnen bent en je telefoon weer opwarmt, dat de telefoon weer snel aangaat en vervolgens op een normale snelheid leegloopt. Dat is ook direct het beste advies voor het gebruik van apparaten zoals telefoons bij koud weer: zorg dat ze warm blijven door je telefoon bijvoorbeeld in de warme binnenzak van je jas te bewaren in plaats van in je koude broekzak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is waarom jouw telefoon uitvalt als het koud is
Sluiten