Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 12 feb 2018 / 08:34 uur

App helpt Alzheimerpatiënten geliefden herkennen

Alzheimerpatiënten hebben vaak moeite de mensen om zich heen te herkennen. Een partner, kinderen, allemaal worden ze langzaam uit het geheugen gewist. En hoe kan je dat vandaag de dag beter oplossen dan met een app?

De app Timeless herkent gezichten, helpt patiënten hun dagelijkse activiteiten onthouden en je hebt er uiteraard geen wachtwoord voor nodig. Dit allemaal werd bedacht en gebouwd door een 14-jarige. De scholier Emma Yang zag hoe haar oma achteruit ging door Alzheimer en wist dat zij hier met haar computervaardigheden iets aan kon doen. De jonge dame is namelijk goed in coderen en kan zo apps bouwen.

Persoonlijk verhaal

„Toen ik ongeveer acht jaar oud was, vergat mijn oma mijn verjaardag", vertelt oprichtster Emma. Maar de familie van de vrouw dacht dat ze gewoon een beetje vergeetachtig was. Helaas bleek niets minder waar en ging Emma’s oma snel achteruit. Ze wist zelfs niet meer hoe ze de televisie aan moest zetten. Maar, zoals de sterke tiener uitlegt, haar oma is niet alleen.

Ongeveer vijftig miljoen mensen wereldwijd lijden op dit moment aan Alzheimer. Naar verwachting zullen dit in 2050 maar liefst 130 miljoen mensen zijn. Rond haar elfde ontwikkelde de slimmerik een interesse voor hoe technologie de mensheid zou kunnen helpen. Uit die interesse groeide Timeless: de app die het al deze mensen mogelijk een stuk makkelijker gaat maken.

Onderzoek

„Omdat Alzeheimer niet te genezen is, moeten we patiënten helpen zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven te behouden", vertelt Emma. „Onderzoek wijst uit dat het stimuleren van het geheugen en sociale activiteiten de afbraak van het geheugen kun verlangzamen, vooral door het gebruik van een mobiel apparaat waarop je naar foto’s kunt kijken."

Eén plus één werden bij Emma snel twee en dit vormde de motivatie om Timeless te maken. De meest simpele app om je activiteiten te onthouden, in contact te blijven met vrienden en familie en mensen om je heen te herkennen. In de toekomst zal er ook een optie komen om muziek te luisteren en kun je Timeless in jouw eigen taal krijgen. Nu is Emma vooral nog aan het bouwen en zamelt ze geld in om haar project werkelijkheid te maken. Eén belangrijke fan heeft ze in ieder geval al:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
App helpt Alzheimerpatiënten geliefden herkennen
Sluiten