Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 3 dec 2017 / 09:00 uur

Wordt de iPhone X straks uit de schappen gehaald?

Er bestaat een kans dat de iPhone X in de Verenigde Staten uit de schappen wordt gehaald. Qualcomm, het bedrijf achter de bekende Snapdragon-chipsets, heeft namelijk een aanklacht ingediend bij de International Trade Commission, oftewel ITC. En daarmee wil de chipfabrikant graag een aantal van Apples iPhones uit de schappen laten halen.

Qualcomm beweert dat Apple inbreuk maakt op minstens vijf van zijn patenten met de iPhone X, de iPhone 8 en 8 Plus en de iPhone 7 en 7 Plus. Het gaat daarbij alleen om iPhones met een modem van Intel. Deze worden uitgegeven door iPhones van de Amerikaanse providers AT&T en T-Mobile.

Volgens Qualcomm gebruikt Apple onder meer onrechtmatig technologieën voor batterijbesparing en camera auto-focus. In de klacht staat dat Apple de import (en daarmee ook de verkoop) van zijn iPhones stop zou moeten zetten.

Strijd

Apple en Qualcomm strijden al langer met elkaar om patenten en rechtszaken. Apple vindt zelf de tarieven die Qualcomm vraagt voor het gebruik van zijn technieken te hoog en heeft daarover al een rechtszaak aangespannen. Het bedrijf van Tim Cook eist 1 miljard dollar.

Daarnaast zou ook Qualcomm patenten van Apple schenden. De chipmaker zou in oudere modellen van de eerdergenoemde Snapdragon-processoren (de Snapdragon 800 en 820) zonder toestemming gebruikmaken van Apple-technologie voor energiebeheer in processoren.

Lastige keuze

Apple staat nu voor een lastige keuze, want een importverbod op de hierboven genoemde iPhones zou een flinke financiële klap voor het meest waardevolle bedrijf ter wereld zijn. Apple moet nu de keuze maken tussen een schikking treffen of hopen dat het eigen advocatenteam in het gelijk gesteld wordt.

Engadget heeft Apple gevraagd om een reactie, maar de hardwarefabrikant wil niet reageren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wordt de iPhone X straks uit de schappen gehaald?
Sluiten