Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 11 dec 2017 / 11:33 uur

Nep-iPhoneoplader kopen? Dat kan erg gevaarlijk zijn

Apple-opladers zijn relatief duur. Niet alleen de kabel kost je minstens 25 euro, ook voor de adapter ben je minstens 25 euro kwijt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een adapter van een andere uitgever te kopen. Dat kan echter behoorlijk gevaarlijk zijn.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Apple en het Britse Electrical Safety First. Zij onderzochten de veiligheid van namaakopladers voor Apple-producten, zoals iPhones en iPads.

98 procent

De twee organisaties onderzochten 50 namaakopladers die ze in het Verenigd Koninkrijk hadden gekocht. Slechts een van de 50 opladers bleek alle veiligheidstests goed te kunnen doorstaan.

Bijna de helft van de opladers, 23 van de 50, faalden bij een weerstandstest. Dit betekent dat er een ernstig risico is op een elektrische schok bij een van deze laders. 68 procent van de ‘nepladers’ was slecht geïsoleerd en maakte gebruik van componenten van een slechte kwaliteit. Dat kan voor zowel jou als voor je telefoon desastreuze gevolgen hebben.

Daarnaast kwamen 15 van de 50 laders niet door de test voor de sterkte van de stekkerpin. Dit betekent dat bij deze opladers het risico bestaat dat deze pinnen afbreken als de stekker in het stopcontact zit. Als je deze pinnen aanraakt, kan je een fikse schok krijgen.

Explosies

Iemand die het gevaar van een namaakadapter zelf ondervond, is de uit Bristol afkomstige Katie Vines. Zij vertelt dat zij via Amazon een doodnormaal ogende Apple-oplader had gekocht. Zonder aarzelen stak ze de adapter in haar slaapkamer in het stopcontact.

„Mijn vriendje was de luier van de baby aan het verschonen en ik ging naar het toilet toen ik opeens een knal hoorde. Ik rende mijn slaapkamer in en zag dat de iPhone-oplader geëxplodeerd was, ongeveer een meter van mijn dochter vandaan.”

Vines was uiteraard stomverbaasd en nam meteen contact op met de verkoper. Die vertelde haar dat er een fout in de adapter moet hebben gezeten. Er werd daarom een nieuwe gestuurd, maar deze oplader deed precies hetzelfde: exploderen toen hij in het stopcontact zat. „Het spreekt voor zich dat ik geen risico’s meer neem door een goedkope oplader te kopen”, aldus Vines.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nep-iPhoneoplader kopen? Dat kan erg gevaarlijk zijn
Sluiten