Jelmer Visser
Jelmer Visser Tech 6 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Peperdure iPhone X zeer breekbaar?

De nieuwe iPhone X ligt sinds vorige week in de winkel. Nu iedereen – die de telefoon op tijd besteld heeft – hem in zijn bezit heeft, kan het toestel uitgebreid worden getest. Een van deze testen is de valtest van verzekeraar SquareTrade. Zij laten het nieuwe vlaggenschipmodel van Apple op allerlei manieren vallen en onderzoeken hoe makkelijk het apparaat beschadigd raakt.

De resultaten zijn niet best. Het minstens 1149 euro kostende speeltje kan bijzonder slecht tegen een stootje. De verzekeraar beweert zelfs dat dit de meest breekbare telefoon is die zij ooit heeft getest. Zie hier de beelden.

Artikel gaat onder de video verder. 

Objectieve test?

Raymon Mens is techjournalist voor OneMoreThing en vindt deze commotie overdreven: „Bij de iPhone 4, die ook volledig van glas was, was er ook geen sprake van verhalen over grootschalige schade. Apple heeft het glas sterker gemaakt, dus het zal allemaal wel wat meevallen.” Ook zet Mens vraagtekens bij de objectiviteit van een verzekeraar als SquareTrade: „SquareTrade is een verzekeraar die smartphones verzekert tegen valschade, het is dus koren op hun molen als er uit hun test blijkt dat de iPhone X heel kwetsbaar is. Zo gaan mensen de telefoon massaal verzekeren.”

De hoge reparatiekosten van de iPhone X zijn volgens Mens wel een reden om voorzichtig met het toestel om te gaan: ,,Een schermreparatie van een iPhone X kost 321 euro, dit is bij de iPhone 7 en 8 slechts 181 euro. Vanwege de vele sensoren in het scherm valt deze prijs zo hoog uit. Omdat de kosten zo hoog zijn, raad ik aan om in elk geval een hoesje voor je iPhoneX te kopen of om hem inderdaad te verzekeren. Het toestel is helemaal van glas en dit maakt hem inderdaad kwetsbaarder dan zijn voorgangers. Maar het is onzin dat dit de meest breekbare telefoon ooit zou zijn."

De techjournalist is zelf sinds vorige week ook in het bezit van een iPhone X en tevreden. „Hij voelt solide in de hand en FaceID werkt verrassend goed. Omdat er geen homeknop op zit is het gebruik wel even wennen, de vervangende home-balk werkt nog niet helemaal zoals hij zou moeten werken. Ik denk dat Apple dit nog gaat fixen met een software-update."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.