Anke Horstman
Anke Horstman Tech 31 okt 2017 / 07:32 uur

Wanneer mode en technologie samenkomen: FashionTech

Mode en technologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De afgelopen tijd zijn er meerdere kledingstukken verschenen die technologie bevatten. FashionTech is booming! Maar wat houdt het in en gaan we het binnenkort ook dragen?

Dus, wat is het?

Zoals het woord al suggereert, is FashionTech de samensmelting van mode en technologie. Dit betekent bijvoorbeeld dat er sensoren zijn opgenomen in kleding of dat een kledingstuk in 3D is geprint. Ook onderwerpen als virtueel ontwerpen of technologie om de winkelervaring te verbeteren vallen onder FashionTech.

Nou denk je natuurlijk: dit is veel te futuristisch! Maar niks is minder waar. Chanel heeft afgelopen jaar FashionTech op de runway laten zien. Mensen raakten niet uitgepraat over de handtas met LED lampjes. Ook Levi’s is de samenwerking met Google aangegaan om Levi’s Jacquard te lanceren – een jeans jacket waarmee je je telefoon kan besturen. Verder zijn wearables, zoals smartwatches, tevens een vorm van FashionTech. Merken als Fossil, Michael Kors en Diesel hebben allemaal hun eigen model.

FashionTech designers van Nederlandse bodem

Wist je dat Nederland vooraanstaande FashionTech designers heeft? Marina Toeters, bijvoorbeeld. Zij slaat de brug tussen mode en technische innovatie door smart textiles en electronica toe te passen in haar designs. Zo ontwierp zij een shirt met hartmonitoren, een blouse die je postuur corrigeert en een rok met OLED lampjes in de stof. FashionTech om van te smullen!

Anouk Wipprecht is een tweede Nederlandse FashionTech designer. Haar befaamde Spider Dress heeft sensoren en beweegbare tentakels die reageren op de omgeving van de drager. Als een persoon aggressief op de drager afloopt, slaan de tentakels snel uit. Op die manier wordt de persoonlijke ruimte van de drager beschermd. Erg high-tech dus.

Maar… gaan we dit ook dragen?

Vooralsnog zijn FashionTech kledingstukken niet zo 1, 2, 3 verkrijgbaar. De productie laat nog een beetje op zich wachten. Daarnaast is de vraag natuurlijk: hebben we kleding met electronica écht nodig? Tja, het antwoord ligt nog een beetje in het midden. Een Levi’s Jacquard jasje waarmee je een smartphone kan bedienen, heeft niet veel toegevoegde waarde. Want dat kan je toch al met een smartwatch?

Echter, interactieve kleding die communiceert met de drager en de omgeving heeft best veel potentie. In mijn ideale wereld draag ik een blouse tijdens een vergadering die automatisch de belangrijkste dingen opneemt en op mijn computer zet. Zo heb ik tijd om weg te dromen over de laatste tech. De tijd zal het leren. Maar één ding is zeker: FashionTech is iets om je in te verdiepen.

Dit artikel werd geschreven door TechGirl Gillian Bakker

Over TechGirl.nl

Techgirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wanneer mode en technologie samenkomen: FashionTech
Sluiten