Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 1 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

PES en FIFA te duur? 3 gratis games op je smartphone

FIFA en Pro Evolution Soccer (PES) liggen met hun 2017/18-editie in de winkel. Leuk, maar zo’n spel kost toch minimaal vijftig euro. We snappen dat niet iedereen dat geld heeft of er voor over heeft. Daarom testte Metro drie populaire ‘gratis’ voetbalgames die je kan spelen op je smartphone.

Top Eleven

Dit is eigenlijk meer een spel voor de fanaten van Football Manager. Op Top Eleven beheer je alles. Je biedt tijdens veilingen op spelers, zet vrij gedetailleerd de trainingssessies uit, bepaalt de formatie en de tactiek, zorgt voor de ontwikkeling van je eigen stadion en je kijkt als een vogel neer op het veld, terwijl je ploeg de wedstrijd afwerkt. Door het goed te doen, speel je beloningen vrij en kan je je training veelzijdiger maken. Een tof spel voor degene die houden van het tactische aspect. Niet voor iemand die zelf lekker wil voetballen. Overigens kan je het spel sneller doorlopen en makkelijker beter worden als je geld investeert in tokens, maar dat geldt nagenoeg voor alle ‘gratis’ spelletjes. (Beschikbaar op iOS en Android)

FIFA

Ja, echt waar! FIFA is gewoon gratis te spelen op je smartphone. Het addertje onder het gras: de mobiele versie is een stuk uitgekleder dan de game op je PC of gameconsole. Zowel in game-opties als besturing is deze variatie uiteraard een stuk minder. Toch kan je lekker je wedstrijdjes wegspelen in een soort mix tussen de bekende FIFA Seizoenen en Ultimate Team. Alleen om eerlijk te zijn is het nogal makkelijk. Vaak steek je zonder al teveel obstakels redelijk eenvoudig het veld over en dat je dan vanaf dik 25 meter de bal zonder problemen in het hoekje legt, is eerder regel dan uitzondering. Toch blijft het ideaal om even snel een potje weg te spelen, terwijl je bijvoorbeeld in het openbaar vervoer zit. (Beschikbaar op iOS en Android)

Soccer Star

Soccer Star is een game die het meest te vergelijken valt met de FIFA-speloptie The Journey, waarin je slechts een speler bent. Je moet jezelf opwerken in de nationale elftallen, waarbij je begint als een speler in de Onder -17 selectie. In de wedstrijden zelf kom je tijdens een aantal momenten aan de bal, waarin je moet bepalen welke pass of welk schot je geeft. Een leuke insteek, maar het moet gezegd dat de graphics en vooral de manier waarop de spelers bewegen wel heel mager zijn. Echter zijn de opties eromheen massaal. Je moet op verschillende vlakken trainen, je teamgenoten, coach, fans en sponsors tevreden houden (waarbij je soms voor dilemma’s wordt gesteld) en je kan je verdiende geld inzetten in het casino of tijdens paardenraces. Daarnaast kan je een trainer en zaakwaarnemer aanstellen en luxeproducten kopen om je aanzien te vergroten of energiedrankjes. Dit alles terwijl je je energieniveau op peil moet houden om wel fit te zijn voor de volgende confrontatie. (Beschikbaar op iOS en Android)

Truc: Als je niet helemaal fit bent, nog moet trainen en er staat een oefenduel op het programma, train totdat je energie tussen de 30 en 50 procent uitkomt. Je komt dan op de bank terecht, waarvandaan je energie opspaart en toch nog wat geld kan verdienen als invaller.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.