Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 16 sep 2017 / 06:05 uur

Opvouwbare Galaxy S9!? De uitdagers van de iPhone X

De iPhone X werd deze week met veel bombarie aangekondigd door Apple. Maar die fabrikant is natuurlijk niet alleen als het aankomt op het produceren van smartphones. De belangrijkste concurrent is waarschijnlijk Samsung, dat onlangs al de Galaxy Note 8 presenteerde. Metro zette de twee tegen elkaar uit.

Prijs

Wie op de centen zit, moet zich sowieso niet wagen aan een van de nieuwste modellen. Maar mocht je de twee toestellen even fijn vinden, dan is het goed om te weten dat de Galaxy Note 8 in Nederland een flink stuk goedkoper is. ‘Slechts’ 999 euro ben je kwijt aan de smartphone, terwijl de iPhone X in Europa toch echt 1159 euro gaat kosten.

Technische specificaties

Opvallend is dat hier de eerste klappen vallen in het voordeel van de goedkopere Samsung. Die bevat bijvoorbeeld twee keer zoveel werkgeheugen (6 GB tegenover 3 GB) als zijn concurrent. Of dit ook direct betekent dat de Galaxy Note 8 direct sneller werkt, dat moet in de praktijk nog maar blijken.

Wat de opslagruimte betreft beginnen ze allebei bij 64 GB. Bij de Galaxy kan je ervoor kiezen om een geheugenkaart bij te kopen, bij de iPhone X zijn er duurdere modellen (dan 1159 euro) met meer geheugen.

Qua batterij ontlopen ze elkaar weinig. Samsung zegt (maar dat moet in de praktijk uiteraard nog maar blijken) dat de Galaxy Note 8 net een paar uur langer meegaat dan haar concurrent. Een van de unique selling points van Apple is wel, dat de iPhone niet aan de stekker hoeft om zich te laten opladen: dit kan namelijk draadloos met behulp van de AirPower.

Beeld en camera

De Samsung is daarnaast ietsje groter, al verschilt het per individu of je dit een pluspunt vindt of niet. Toch is het beeld iets scherper. Daartegenover staat dat de camera van de iPhone X een stuk beter is. Op het gebied van foto’s zijn ze nagenoeg gelijk, maar qua video lopen ze bij Apple toch iets voor. Er worden per seconde liefst zestig frames in 4K geschoten tegenover dertig op de Galaxy Note, wat overigens nog steeds heel hoog is. Overigens scoort de fotocamera aan de voorkant bij Samsung weer iets beter qua megapixels, maar daar staat tegenover dat de iPhone ook daar gezichtsherkenning heeft en de lens zich dus kan focussen op het gezichten. Dit maakt ook dat je kan spelen met animoji’s, die de bewegingen van je gezicht zullen volgen.

Unieke features

De iPhone unlock je niet meer met je duim, maar met je gezicht. De X heeft een gezichtsherkenner meegekregen en dat is tamelijk revolutionair. De Galaxy Note 8 beschikt over de SPen. Hiermee kan je bijvoorbeeld je handtekening zetten en is bijvoorbeeld heel geschikt voor zakelijk gebruik en laat je nauwkeuriger te werk gaan.

En verdere concurrenten?

Een aardige truc van Samsung. Op de dag dat de nieuwe iPhones gepresenteerd werden, kondigde het bedrijf namelijk aan dat je de Samsung Galaxy Note 9 kan opvouwen. Er zijn al langer geruchten dat er aan gewerkt wordt, maar in 2018 moet het toestel dan ook echt in de winkels liggen. Al kan de release mogelijk uitgesteld worden, als het de technici tegenvalt. Samsung wil namelijk echt doorpakken. „We willen er niet een paar maken, een paar verkopen, en er weer klaar mee zijn."

Verder komen dit jaar nog LG, Huawei, Nokia en Sony met nieuwe smartphones. Deze toestellen zijn misschien iets minder geavanceerd, maar wel fijn voor mensen met een net wat kleiner budget. Zo zou de Sony Xperia XA1 Ultra vanaf 374 euro over de toonbank gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opvouwbare Galaxy S9!? De uitdagers van de iPhone X
Sluiten