Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 15 jun 2017 / 10:14 uur

Vier vragen over vrij mobiel internet binnen de EU

Niet extra betalen voor je internetgebruik buiten de Nederlandse grenzen. Het is (deels) waarheid geworden. Metro praat je bij over gratis dataroamen binnen de Europese Unie.

Wat is er precies afgesproken?

Bewoners van de Europese Unie hoeven per 15 juni 2017 niet extra te betalen voor de bel- en internetdiensten zolang ze zich in een EU-land bevinden. In landen als Zwitserland geldt dit dus niet. Je gebruikt gewoon je normale bundel. Het enige waar je op moet letten, is dat het als het om bellen gaat, je wel extra betaalt als je bijvoorbeeld een Italiaans nummer belt, ook al bevind je je op dat moment in Italië.

Dus ik hoef nu niets meer te doen als ik straks de grens over rij?

Dat hangt ervan af. Het kan verstandig zijn om in de basis je dataroaming uit te hebben staan, dat je het niet vergeet om uit te zetten indien je naar Marokko vliegt en je ineens met een torenhoge rekening thuiskomt. Maar als je naar Duitsland gaat, vergeet dan de functie dataroamen niet aan te zetten. De optie vind je doorgaans als je naar instellingen gaat en vervolgens naar mobiel netwerk.

Wat gebeurt er als ik mijn bundel opmaak?

Dit kan nog wel eens verschillen per aanbieder en het kan daarom geen kwaad om dit van tevoren eens even te controleren bij je provider. In Nederland is het zo dat als je al je data verbruikt hebt, je een lagere internetsnelheid toebedeeld krijgt en/of dat je data kan bijkopen. KPN heeft in ieder geval aangekondigd dat het deze methode ook gehanteerd zal worden binnen de rest van de EU.

Dus als ik nu ergens anders in de EU ga studeren of wonen, kan ik gewoon mijn Nederlandse abonnement houden?

Dat kan, maar dat kan wel eens onaangenaam duur uitvallen. Stel je dat naar het dure Hongarije gaat met je Nederlandse bundel en daar een jaar verblijft, dan maak je wel een jaar gebruik van het Hongaarse netwerk, maar je betaalt een stuk minder dan de Hongaren. Daarom zijn er regels opgesteld over ‘redelijk gebruik’. Als providers kunnen aantonen dat jij je simkaart eigenlijk alleen maar in het buitenland gebruikt, mogen ze extra kosten in rekening brengen. Het gaat dan om maximaal 4 cent per gebelde minuut of iets minder dan 1 cent per megabyte. Kortom, dat kan aardig oplopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vier vragen over vrij mobiel internet binnen de EU
Sluiten