Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Tech 19 apr 2017

De nieuwste snufjes van Facebook

Augmented Reality, Facebook Spaces, Instant Games. Zomaar wat termen die langskomen op de F8-conferentie van Facebook. Wat kunnen we de komende tijd verwachten van Mark Zuckerberg en co?

Toegevoegde realiteit

Het grootste nieuws dat vooralsnog naar buiten kwam in San José, waar de tweedaagse conferentie wordt gehouden, is dat Facebook serieuzer aan de slag gaat met Augmented Reality, oftewel in het Nederlands: toegevoegde realiteit. Een voorbeeld hiervan is Pokémon Go, waar je live op straat, op het strand of in het bos op zoek bent naar Pokémon die door de computer worden toegevoegd aan de plek waar je je bevindt. Snapchat is een ander voorbeeld van een app die gebruikmaakt van Augmented Reality.

In eerste instantie zullen er selfie-filters komen in Facebook, Messenger, WhatsApp en Instagram. Denk bijvoorbeeld dat je na een rondje rennen kunt laten zien hoe goed (bijvoorbeeld smiley of een spierbal) of slecht (duimpje omlaag, chagrijnig gezicht) het ging en dit in de vorm van een filter over een foto of video kunt plakken. Uiteindelijk wil Facebook je ‘bril’ worden voor een nieuwe digitale wereld. Via de camera op je telefoon kun je virtueel informatie opvragen, spelletjes spelen of televisiekijken. Uiteindelijk moet dit via een echte bril gaan gebeuren.

Facebook Spaces

Oculus, een dochterbedrijf van Facebook dat de virtualrealitybril Rift ontwikkelde, toonde op de conferentie zijn nieuwe app Facebook Spaces. Met deze app, die direct beschikbaar is voor gebruikers van de Rift, is het mogelijk om in virtual reality ontmoetingen te houden met vrienden. Van je Facebookfoto’s wordt een virtuele avatar gemaakt die met de virtuele avatar van andere vrienden virtuele werelden gaat verkennen. Deze virtuele werelden worden op basis van de 360 gradenvideo’s, die al op Facebook beschikbaar zijn, gecreëerd.

In Spaces zijn ook virtuele objecten beschikbaar, en kan in 3D worden getekend. Zo worden er in de toekomst onder meer een virtuele boombox en een virtuele biljartkeu aan Spaces toegevoegd.

Bekijk hier de demo:

https://www.youtube.com/watch?v=JZWcTiYg4QM

Instant Games

Verder gaat Facebook werk maken van Instant Games, een platform waar je snel met je vrienden een spelletje kunt spelen. In eerste instantie gebeurt dit via Messenger, maar Facebook bekijkt ook andere mogelijkheden. Het gaat vooralsnog om asynchrone multiplayergames. Dat betekent dat spelers om de beurt spelen en dus hun zet kunnen doen wanneer het uitkomt, zoals bijvoorbeeld het geval is met Wordfeud. Hierdoor hoef je niet beiden de app open te hebben staan om een spelletje te doen.

Het is sowieso de bedoeling dat Messenger wordt uitgebreid en verrijkt via ‘chat-extensies’. Zo hebben Spotify en Apple Music alvast een extensie aangekondigd waarmee je nummers kunt delen binnen een Messenger-chat. Amerikaanse gebruikers krijgen suggesties van Facebooks digitale assistent M voor extensies. M is in Nederland nog niet beschikbaar.

Bots

Inmiddels zijn er volgens Facebook ruim 100.000 chatbots aangemaakt. Bedrijven zetten deze bots in voor veelgestelde vragen of voor het aankopen van producten. Binnenkort komt er een ontdek-sectie op Facebook die het gemakkelijker maakt om de bots te vinden en te gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De nieuwste snufjes van Facebook
Sluiten