Job Halkes
Job Halkes Tech 31 mrt 2017

World Backup Day, zo ben je nooit wat kwijt

Je telefoon valt in het water, de laptop stopt er plots mee of je tablet blaast zijn laatste adem uit. Dat is natuurlijk een ramp, zeker als je nergens een back-up hebt. Daarom is 31 maart uitgeroepen tot World Backup Day om gebruikers te wijzen op het nut van een back-up. Metro geeft je vijf tips om je gegevens veilig te stellen.

Inventariseer
Een goede back-up is belangrijk, maar je hebt vaak meer digitale apparaten in huis dan je denkt. Denk aan de laptop, pc en tablet. Maar ook op de smartphone staan vaak je meest dierbare foto’s. Controleer tenminste of de foto’s van je mobiel ergens worden opgeslagen in de cloud. Uit onderzoek van hardeschijffabrikant Seagate blijkt dat we het als Nederlanders best redelijk doen als het om het maken van een back-up gaat. Slechts twee op de tien maken helemaal geen back-up van welk apparaat dan ook. Daarmee doen we het beter dan onze zuiderburen.

Hardware
Om een goede back-up te maken moet je beschikken over goede hardware. Een externe harde schijf is daarbij het meest voor de hand liggend. Werk je heel veel met videobestanden, dan is een harde schijf met veel opslagcapaciteit aan te raden. Ruim drie kwart van de mensen die een back-up maakt, kiest voor een externe harde schijf. De rest gebruikt bijvoorbeeld een onlineopslag als Onedrive of iCloud. Een klein deel zegt ook nog alles uit te printen om het zo te bewaren.

Software
Veel mensen kiezen ervoor om handmatig een back-up te maken, maar na een eerste keer is een volgende keer dan vaak ver weg. Maak gebruik van goede software om je te helpen herinneren aan het maken van een back-up. De meeste leveranciers van harde schijven leveren de benodigde software er gratis bij, maar niet iedereen gebruikt dat goed. En dat is zonde, want je hebt niks aan een back-up van een halfjaar terug als je in die periode net een wereldreis hebt gemaakt.

Goed gebruik
Een back-up heb je overigens pas nodig als het misgaat met je eigen hardware. In het onderzoek zegt 62 procent weleens belangrijke en dierbare digitale foto’s kwijt te zijn geraakt. In 37 procent van de gevallen konden de foto’s ook niet meer terug worden gehaald. In 29 procent van de gevallen ben je zelf de fout in gegaan door de foto’s te wissen. In 13 procent van de gevallen kun je niet meer bij de foto’s omdat de hardware schade heeft opgelopen. Een computervirus heeft een even groot aandeel in het kwijt zijn van foto’s. Ten slotte gaat een op de vijf telefoons defect door een probleem met de hardware of software.

Double safe
Wil je echt helemaal voor safe gaan, zorg dan dat je tenminste twee back-ups maakt op twee verschillende schijven. Gebruik bij voorkeur niet een beschrijfbare cd of dvd, want die vergaan binnen vijf of tien jaar en de kans op beschadigingen is groot, waardoor ze niet meer leesbaar zijn. Een USB-stick is een beter alternatief, al zijn die vaak duurder per mb en zijn ze door hun kleine omvang snel zoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
World Backup Day, zo ben je nooit wat kwijt
Sluiten