Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 4 mrt 2017 / 12:14 uur

Eerste grote vertrek na aanhoudende onrust bij Uber

Het is onrustig bij Uber en dat heeft zijn eerste slachtoffer geëist. Na een reeks aan beschuldigingen en aangespannen rechtszaken in de voorbije weken is het voor producthoofd Ed Baker het moment om te gaan.

In een verklaring in Recode doet Baker het in ieder geval niet lijken alsof hij vertrokken is vanwege de onrust. „Ik wil mijn ervaring in technologie en groei toepassen in de publieke sector. Dit lijkt het juiste moment om dat te doen.” Baker is een van de mensen die in de voorbije vier jaar heeft geholpen om de app groot te maken.

Gestolen technologie

Het bedrijf zit de laatste tijd echter in zwaar weer. Zo komt er een aanklacht van Alphabet (moederbedrijf van Google) wegens het stelen van de technologie van zelfrijdende auto’s. Daarnaast zouden wethandhavers misleid worden door Uber via een amper werkende app. Hierdoor was het haast onmogelijk om vast te stellen of het bedrijf aan de eisen voldeed. Verder was er incident met een zelfrijdende taxi die in San Francisco doorreed ondanks een rood stoplicht. Hierover loog het bedrijf.

Seksuele intimidatie

Dit waren slechts de ‘technische’ vlekken op het blazoen van Uber. Maar ook in de omgangsvormen blijken er wat oneffenheden te zijn. Zo ging een bestuurder onlangs door het stof, nadat hij een van de chauffeurs van Uber had uitgefoeterd. Ook is er een onderzoek gestart naar seksuele intimidatie binnen het bedrijf, want daar zou ook sprake van zijn. Een vrouwelijke werknemer – die inmiddels vertrokken is – werd niet serieus genomen, toen ze met haar klachten naar het bestuur kwam. Later hoorde ze gelijkaardige verhalen van collega’s.

Overigens is Baker niet de eerste grote speler binnen Uber die vertrekt. Amit Singhal ging hem voor, maar dat ging meer om zijn verleden dan om de staat van het bedrijf. Het hoofd computertechniek was pas een maand in dienst bij de taxi-app, toen hij alweer kon vertrekken. Hij had namelijk verzuimd aan te geven dat er bij zijn vorige werkgever Google een zaak tegen hem liep vanwege seksuele intimidatie. Dit was voor Uber genoeg om hem direct weer de deur te wijzen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Eerste grote vertrek na aanhoudende onrust bij Uber
Sluiten